Duizenden1dag: Workshop vis fileren in Katwijk

donderdag 10 mei 2018

Workshop vis fileren in Katwijk

Als foodblogger krijg je soms heel erg leuke dingen in de schoot geworpen. Deze keer mocht ik op uitnodiging van Arie Kuijt van visfileren.nl meedoen aan een workshop vis fileren.
Maarten gaat zo gauw hij de kans heeft graag met zijn bootje op zee vissen en vangt dan met enige regelmaat kabeljauw. Eenmaal thuis is de vis fileren niet het eerste waar hij nog zin in heeft en het zou dus best handig zijn als ik dat ook kan.
Dus reed ik op een vrijdagavond tussen de ontluikende bollenvellen naar Katwijk, vast van plan om de kunst af te kijken van Arie.


De voorbereiding


Met 17 anderen, waaronder foodblogster Andrea van Anniepannie hees ik me in een jas, sjorde ik een netje om mijn haren en zocht ik een plekje uit in de werkplaats, waar we eerst uitleg kregen over de te fileren vissen. In de bakken voor ons lagen knetterverse schelvis, kabeljauw, zeewolf, poon en wijting uitgestald. Nadat we over elke soort vis wat uitleg hadden gekregen gingen we aan de slag.Het fileren


Om te beginnen kwamen de wijting en de makreel op tafel. Arie liet steeds eerst zien wat de bedoeling was en daarna gingen we zelf aan de slag. We zagen hoe je filets van de graat af snijdt, maar ook hoe je moet vlinderen, waarbij je de graat er meer tussenuit snijdt.
Ik vond het fantastisch om te zien hoe Arie steeds in 1 vloeiende beweging het mes door de vis liet gaan om vervolgens een retestrakke filet te laten zien. Dat wilde ik ook kunnen. Helaas bleek al snel dat ik nog helemaal onderaan de visfileerladder stond, want het was toch best moeilijk. De makreel ging aardig, maar hoe zachter de vis, hoe moeilijker het fileren. Dat gaat dus nog heel veel oefening kosten. 


De zeewolf en kabeljauw hadden fileertechnisch een wat andere aanpak. Lastig om allemaal te onthouden en heel handig dat je met meer mensen aan een tafel staat. Zo kun je elkaar nog eens vragen hoe je nu ook alweer je mes moest vasthouden en welke kant van de vis naar je toe moet liggen. Gelukkig liep Arie rond om hier en daar bij te sturen, tips te geven en nog eens te laten zien hoe je ook alweer je mes moest zetten.
En met Andrea en haar "schoonneef" Bas aan de overkant van de tafel was het ook  nog eens heel gezellig. Andrea schreef overigens ook een verslag van deze workshop.Filmpjes


Op de site van visfileren.nl kun je heel veel filmpjes vinden om na de workshop nog eens te kijken hoe het ook alweer ging.
Hier zie je bijv. hoe kabeljauw gefileerd wordt:

Proeven


Tijdens het fileren kon je een filetje laten bakken als je wilde om de verschillende vissoorten te proeven. En zo'n vers gebakken visje is toch wel echt heel erg lekker!Ook zin gekregen in een workshop?


Heb je na dit verslag zelf ook zin gekregen om met vis aan de slag te gaan, dan kun je via visfileren.nl een workshop boeken. Er zijn diverse soorten workshops: o.a. haring, rondvis, dorade en zeebaars. over het algemeen kostten de workshops € 65,- en dan ga je ook nog met een lekkere bak vis naar huis. Heb niet de illusie dat je als volleerd visfileerder naar huis gaat. Je leert tijdens de workshop hoe het moet en door heel veel oefenen ga je het pas echt onder de knie krijgen.

Deze workshop is mij aangeboden door visfileren.nl

2 opmerkingen:

  1. Hoi Martine! Wat was het leerzaam en gezellig! Heel leuk om jou eens ‘in het echt’ te ontmoeten. Leuk stuk heb je geschreven! Liefs Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het ook heel gezellig! We komen elkaar vast nog wel eens tegen ergens. Liefs, Martine

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...