Duizenden1dag: Foodblogswap: niet zo Cornish pasty

zaterdag 28 juli 2018

Foodblogswap: niet zo Cornish pasty

Het was niet de eerste keer dat ik Patesserie van de Tessa toegewezen kreeg voor de foodblogswap. Eerder maakte ik nl al deze noten en een appel-kruimel plaattaart . Maar aangezien er heel veel recepten op het blog van Tessa staan die ik best nog eens zou willen maken vond ik dat helemaal niet erg. Bovendien kan ik nog een hoop leren van deze sympathieke patisserie koningin.

Cornish pasty

Cornish pasty


Ondanks de ruime keuze was ik er deze keer snel uit. We zijn net terug uit Engeland en daar had Maarten graag nog Cornish pasty gegeten. Het is er niet van gekomen en dat was een mooie reden om ze zelf te maken. Ik had ook speciaal lard (reuzel) mee uit Engeland genomen en kon dat mooi gelijk gebruiken.

Tessa maakte de originele Cornish pasty met rundvlees, koolraap, aardappel en ui. Mijnwerkers namen deze pasties vroeger mee de mijn in om zo eenvoudig en toch voedzaam te kunnen lunchen. Met hun vieze handen konden ze dan de korst vasthouden en de rest er af eten. Oorspronkelijk was een uiteinde van de pie gevuld met een fruitvulling voor een zoete afsluiting van de maaltijd.

Eigen draai


Omdat ik nog een restant varkensschouder in huis had en het de bedoeling van de foodblogswap is dat je een eigen draai aan het recept geeft paste ik de overige ingrediënten ook maar gelijk aan. Ik gebruikte zoete aardappel, aardappel, ui en koolrabi voor de vulling. Om te voorkomen dat de vulling te droog zou worden gebruikte ik een beetje boter met bloem wat precies het resultaat gaf dat ik wilde.

Voor het deeg gebruikte ik 100 gram speltbloem en 400 gram tarwebloem en dat leverde een prima deeg op. Ik moest wel iets meer bloem gebruiken dan het recept aangaf, maar als je varieert met bloem moet je altijd even kijken of je de hoeveelheid vocht aan moet passen.

Vouwen


Het dichtvouwen is best nog wel even een handigheidje heb ik gemerkt. Na een tijdje kreeg ik de slag een beetje te pakken, maar om echt mooie pasty's te maken zal ik nog even moeten oefenen.
Ach, ik vind ze er eigenlijk prima uitzien en bovendien zijn ze niet opengescheurd. Ik vond het wel een beetje jammer dat de pasty die ik doorsneed voor de foto net even wat minder kleur en vulling had van binnen. Om er nog 1 door te snijden vond ik zonde :-) Terwijl ik dit schrijf bedenk ik pas dat ik natuurlijk wat van de vulling van de andere helft had kunnen gebruiken voor de foto. Ha ha ha, ik ben gewoon te eerlijk. Ik zou de volgende keer de verhouding gewone aardappel en zoete aardappel wat aanpassen. Met wat meer zoete aardappel erin zien ze er net wat aantrekkelijker uit.

Cornish pasty


Niet zo Cornish pasty


Ingrediënten voor 8 stuksVoor het deeg
 • 500 gr bloem (het liefste voor brood) 
 • 120 gr reuzel 
 • 125 gr boter 
 • 1 tl zout 
 • 175 ml ijskoud water

Voor de vulling
 • 450 gram varkensschouder 
 • 200 gram aardappel 
 • 250 gram zoete aardappel 
 • 150 gram koolrabi 
 • 1 grote ui 
 • 8 theelepels bloem
 • 8 theelepels boter 
 • zout en peper 
 • losgeklopt ei met wat melk 

Wrijf de bloem, het zout, de reuzel en de boter in een kom en wrijf het tussen je vingers tot een kruimelig deeg of gebruik een keukenmachine.
Doe het water erbij en kneed het deeg tot het soepel en elastisch is. Voeg een beetje bloem toe als het te nat is Neem even de tijd om goed te kneden, want als je deeg niet elastisch genoeg is scheurt het en kan de vulling eruit komen.
Leg het deeg in een plastic zak of huishoudfolie en laat het minstens 3 uur in de koelkast rusten. Dat zorgt ervoor dat het deeg beter uit te rollen is.

Snijd het varkensvlees in dobbelsteentjes. Schil de aardappels en de koolrabi en snijd die ook in dobbelsteentjes. Ik had ze vrij klein gesneden (0,5 cm) omdat ik bang was dat ze niet gaar zouden worden, maar ze hadden best wat groter gekund.

Verwarm de oven voor op 165C (hete lucht)

Rol het deeg uit tot een dunne lap en snijd er met behulp van een bord (of bakring) cirkels van 20 cm uit. Ik had niet genoeg plek op het aanrecht en heb dus steeds opnieuw een stuk deeg uitgerold en er 1 cirkel uitgesneden. 
Leg in het midden van elke deegcirkel een laag groente en verdeel dan het vlees. Bestrooi met flink wat zout en vooral peper. Leg op ieder hoopje een klontje boter en verdeel een theelepel bloem over het hoopje. Dit maakt de vulling net iets smeuïger.
Vouw de deegcirkels dicht door ze de randen een klein beetje nat te maken met wat water en vouw ze dan rondom dicht. 
Leg de pasties op  bakpapier op een bakplaat. 

Bestrijk de pasties met het losgeklopte eimengsel en bak ze dan in ca 50 minuten gaar en goudbruin.

De pasties zijn prima in te vriezen.

In een post over ons bezoek aan Cornwall in 2011 zag ik dat we de lekkerste Cornish pasty aten bij de Geevor Tin Mine Die was overigens ook niet echt perfect gevouwen, maar dus wel heel lekker. En daar gaat het uiteindelijk om.

Cornish pasty


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...