Duizenden1dag: Openluchtmusea in Engeland: Blists Hill Victorian Town en Black Country Living museum

maandag 16 juli 2018

Openluchtmusea in Engeland: Blists Hill Victorian Town en Black Country Living museum

Vanaf Irongorge camping was het maar 10 minuten rijden naar Blists Hill Victorian Town in Ironbridge en 40 minuten verder zit Ligt het Black Country Living museum in Dudley. Wij houden enorm van openluchtmusea en na onze goede ervaringen met Beamish (en omdat we niet konden kiezen) besloten we ze allebei te bezoeken.


We vonden allebei de musea leuk, maar als je er maar 1 wilt bezoeken zou ik zonder enige twijfel voor Blist Hill Victorian Town gaan.


Blists Hill Victorian Town in IrongorgeWat een topmuseum is Blists Hill Victorian Town. Het begint direct na de kaartverkoop. Je komt dan in een ruimte met projecties op de muur waarin je ziet hoe er in het dorp gewerkt werd in de tijd van koningin Victoria. Vervolgens stap je door een deur naar buiten terug in de tijd. Hoe leuk is dat!


Je belandt direct in het dorp waar je de bewoners rond ziet lopen alsof ze er daadwerkelijk wonen en werken. In de bank waar je geld kunt wisselen voor Victoriaans geld (dat je ook daadwerkelijk als betaalmiddel kunt gebruiken) hoorden we hoe het er jaren geleden aan toe ging in de bank en een paar meter verder belandden we in een drukkerij waar de persen op volle toeren draaiden. 
                                              

We zagen een werkplaats met een klasje kinderen die zelf een baksteen mochten maken. De man die het begeleidde wist op briljante wijze met zijn opmerkingen de kinderen erbij te houden.


De kaarsenmaakster liet ons zien hoe de kaarsen gedompeld werden. Heel vroeger gebeurde dat in dierlijk vet waardoor de kaarsen stonken en rookten; later werd bijenwas gebruikt dat alleen voor de rijken betaalbaar was.De tingieterij was niet in bedrijf toen we er waren.


De bakkers maakten in de ochtend heerlijke rozijnenbroodjes, koek en meer brood. Om half 1 ging de winkel open en raad eens wie de eerste klanten waren? We kochten de rozijnenbroodjes, gemberkoek, flapjack en een haverkoek en alles was even lekker.
In de apotheek wordt van alles verkocht op het gebied van gezondheid. Achter het raam is de praktijk van de tandarts.
De kruidenier verkocht niet alleen levensmiddelen, maar ook schoonmaakspullen.

De paardenverzorgsters lieten zien hoe een paard in de Victoriaanse tijd opgetuigd werd.


Deze fish en chips waren echt fantastisch! Knapperige vis en superlekkere aardappel.Het oude tolhuis met de enthousiaste bewoner die vertelde dat hij in jarenlang regelmatig in Nederland kwam voor zijn werk. De snoepwinkel op de hoek.


Dit is een mijnwerkershuisje.Het postkantoor.


Het interieur van het kerkje.Blists Hil Victorian Town
Legges Way
Madeley, Telford 
Toegang volwassenen £19,75 kinderen £10,90


Black Country Living Museum in DudleyHet Black Country Living Museum bezochten we op vaderdag. Het was er dus loeidruk en we moesten hoewel we vroeg aankwamen parkeren op de overflow parking. De rij bij de ingang was dusdanig lang dat we normaal gesproken al lang weer vertrokken waren, maar deze keer waren we vastbesloten ons er niets van aan te trekken. Ik verzon dat we terwijl we in de rij stonden online kaarten konden kopen en zo misschien sneller binnen te komen en terwijl we daarmee bezig waren kwam een medewerker dat als tip aan de rij geven. We hadden vrij snel kaarten te pakken en konden toen zo doorlopen. Eenmaal in het museum was het nog best te doen met de drukte gelukkig. Er was een evenement met oude auto's en die waren wel erg mooi,  maar het waren er maar een stuk of 20 dus alle ophef van te voren was wat overdreven.In het museum komt het industriƫle verleden van het gebied tot leven. Het is een compleet dorp met pub, kerk, school, winkels, fish en chips winkel, restaurant met daaromheen alle industrie, van kolenmijn tot kettingmakers en een steenfabriek. De serie Peaky Blinders is voor een deel in het museum opgenomen.
Het is wat moeilijk te zien, maar hier hangen aardappels aan een ronddraaiend ding voor het vuur.


In de school waren we precies op tijd om een les mee te doen. Onze nagels werden gecontroleerd om netheid en we moesten lesjes opdreunen. Het gaf een erg leuk beeld van hoe het er vroeger aan toe ging.Huizen en winkels zijn tot in de details nagemaakt en bijna alles kun je van binnen bekijken. De winkeliers, bewoners en werklui vervullen hun rol duidelijk met veel plezier en delen vol enthousiasme hun kennis. Zo leerden wij bijv. dat de papieren pijltjes waarvan we dachten dat ze daar de haardvuren mee aanstaken in werkelijkheid bedoeld waren om kaarsen  mee aan te steken. De mevrouw wilde ons ook best wel laten zien hoe ze gemaakt worden.
Black Country Living Museum
Tipton Road
Dudley

Toegang volwassenen £17,95 kinderen 3-16 £8,95 Dit kaartje is gelijk een jaarabonnement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...