Duizenden1dag: Tips voor een bezoek aan York (Engeland)

vrijdag 13 juli 2018

Tips voor een bezoek aan York (Engeland)De eerste 5 dagen stonden wij op camping Hideaway in York. We hadden thuis al besloten een York pas aan te schaffen zodat we York grondig konden verkennen zonder ons te bekommeren om toegangsprijzen. Het scheelt toch als iets een beetje tegenvalt dat je niet het volle pond hebt betaald. We blijven tenslotte Nederlanders ;-). In deze post neem ik je mee naar wat we met de York pas bezocht hebben.
In een volgende post geef ik je nog wat meer tips over wat er te doen is in York en vertel ik je wat leuke eet adresjes.


Park and Ride


De handigste manier om met de auto naar York te reizen is via de Park en Ride. Om York heen liggen 6 van deze parkeerterreinen waar je je auto gratis neer kunt zetten. Je betaalt vervolgens 
£3,10 per persoon voor een retourtje met de bus naar het centrum van York. Wij reden steeds vanaf  de camping in ongeveer 25 minuten naar Rawcliffe Bar om daar de bus te pakken. Ze rijden om de 10 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten.York Pas


In York is enorm veel te doen en te zien. Als je meerdere dingen wilt bezoeken is het al snel voordeliger een York pas aan te schaffen. Je kunt ze kopen bij het Visitor Information Centre dat vlakbij de halte van de Park & Ride ligt. Wij kochten een kaart die je binnen een tijdsbestek van 6 dagen naar eigen keuze op 3 dagen kunt gebruiken. Zo'n kaart kost £70 per persoon en hebben wij er makkelijk uitgehaald. Het is natuurlijk wel zo dat we door de York pas meer gedaan hebben dan we zonder de pas gedaan zouden hebben. 

Wij gebruikten de Yorkpas voor:


York MinsterDe York Minster is 1 van de grootste kathedralen van de wereld. En al vonden we het een mooie kerk en is dit 1 van de zogenoemde must sees van York; we hadden hem zonder de York pas overgeslagen en er geen spijt van gehad.
Toegang volwassenen: £10 kinderen gratis


York DungeonAls je niet gauw bang bent of het juist leuk vindt om bang te zijn is de The York Dungeon
iets voor jou. Je gaat met een groepje mensen de Dungeon door en ontmoet daar de meest vreemde types. De acteurs waren bij ons behoorlijk goed en wij vonden het een aanrader. Er zit overigens in Londen ook een Dungeon die wat ons betreft de absolute topper is van de Dungeon keten.
Toegang volwassenen: £16,95 kinderen £14,95 Online kun je van te voren tickets vanaf £11 bestellen.


Castle Museum


Kirkgate

The Castle museum vond ik 1 van de leukste attracties die York te bieden heeft. Het museum is verdeeld in zeer diverse afdelingen. In de kasteelgevangenis hoor je de verhalen van gevangen via projecties in de cellen. Je kunt dwalen door de winkeltjes van Kirkgate, het prachtige Victoriaanse straatje met de levensechte winkels. Het kwam nog extra tot leven omdat toen wij er waren een steengoede acteur als diverse Victoriaanse typetjes een schoolklas rondleidde. De kinderen hingen aan zijn lippen en wij ook zodra we de kans kregen.
Daarnaast zijn er nog wat langlopende exposities (The sixties, Shaping the body). Check de website voor meer informatie.
Wij hebben hier een paar uur rondgelopen en hebben volgens mij nog best het een en ander gemist.

Toegang volwassenen: £10 kinderen t/m 16 jaar gratis bij een betalende volwassene

The sixties


Fairfax House


Fairfax house is een huis met een bijzondere geschiedenis. Toen de laatste eigenaresse het huis verkocht werd het verbouwd tot bioscoop en danszaal. Het heeft dan ook een paar jaar gekost het weer in de ongeveer oorspronkelijke staat te krijgen. De vrijwilligers in dit huis zijn allemaal even enthousiast om je de weetjes van het huis te vertellen. Achteraf ontdekte ik dat ik vergeten ben foto's te maken, maar de website geeft een aardige indruk.

Toegang volwassenen: £7,50  kinderen t/m 15 jaar £3,00, ook familiekaarten te koop


JorvikIn Jorvik beland je in het York uit de tijd van de Vikingen. Je gaat in een karretje zitten en wordt zo langs diverse taferelen vervoerd. Een jager met zijn hond, scharrelende biggetjes rond een huis, een opa die een bordspel doet met zijn kleinkinderen, een priester bij een doodzieke patient, wat ambachtslieden enz,
Het ziet er erg mooi uit en mede door de geluiden en geuren waan je je echt even in een andere wereld.
Toegang volwassenen: £11 kinderen 5 t/m 16 jaar £8. Je kunt ook combi-tickets en familiekaarten kopen. Je mag je kaartje een jaar lang onbeperkt gebruiken.The York Brewery In deze brouwerij net buiten het centrum van York krijg je een rondleiding waarbij het hele proces van graan tot glas uitgelegd wordt. Wij hadden een erg leuke gids en het was ook voor mij als niet-bierdrinker interessant. Een halve pint naar keuze is bij de tour inbegrepen.

Toegang volwassenen: £8,  kinderen £4,00York's Chocolate Story
Als je chocoladeliefhebber bent moet je zeker naar York's Chocolate Story.
Ik zou er niet enorm voor omrijden, maar als je in York bent kun je het eigenlijk niet overslaan. Zeker niet met de York pass. 
Van te voren boek je een tijdstip waarop je met een tour mee kunt en dan word je meegenomen door de geschiedenis van de chocola in York. Dit is op een enorm leuke multimediale manier gedaan. Daarna wordt uitgelegd hoe het chocoladeproces in zijn werk gaat en mag je zelf een chocolade lollie maken (nou ja, versieren). Tenslotte wordt uitgelegd hoe bonbons gemaakt worden en tijdens de hele tour krijg je diverse soorten chocolade te proeven. 

Toegang volwassenen: £12,50,  kinderen van 4 - 15  £10,00, ook familiekaarten te koop.Richard III ExperienceDe Richard III Experience kun je wat ons betreft overslaan. In een toren wordt de geschiedenis van Richard III uitgelegd. Wij vonden het saai, maar als je enorm in geschiedenis ge├»nteresseerd bent is het misschien heel boeiend.

Toegang volwassenen: £3,50,  kinderen £2,50York sightseeing busMet de York pas doe je deze tour natuurlijk alleen al om even uit te rusten en intussen toch iets van de stad te zien.  De bus rijdt een rondje om het centrum en naast het omroepsysteem met weetjes over de bezienswaardigheden voorzag de chauffeur ons tussendoor nog van wat eigen wetenswaardigheden. Er zat verder niemand in de bus dus het was heerlijk rustig. We begonnen lekker buiten, maar toen de enige regenbui van de vakantie losbarstte zijn we maar binnen gaan zitten en hebben we het hele rondje uitgezeten tot we weer bij het Castle Museum waren waar we opgestapt waren. Het is een hop on hop off systeem en je mag 24 uur gebruik maken van de bus. Dat hebben we niet gedaan, want 1 rondje van een uur  is meer dan genoeg.

Toegang volwassenen: £16,14,  kinderen van 5 - 15  £8,07, ook familiekaarten te koopBuiten York


The Deep in Hull


The Deep is een van de grootste aquaria in Engeland. Er zitten mooie vissen en schildpadden in en we hebben er best een paar leuke uurtjes doorgebracht, maar ook hier zou ik niet voor omrijden. De website ziet er spectaculairder uit dan de werkelijkheid. De pingu├»ns vond ik eigenlijk een beetje zielig in zo'n klein hokje. De kwallen blijven fascinerend.Ik denk wel dat kinderen dit aquarium heel leuk vinden. Wij zijn misschien gewoon al een beetje verwend met alles wat we al gezien hebben, al hebben we een hele tijd staan kijken bij de gekke spotted garden eels:Deze schildpad vonden we ook fantastisch:


                                                

Toegang volwassenen: £16,14,  kinderen van 5 - 15  £8,07

Castle Howard Castle Howard ligt zo'n 24 km ten Noordoosten van York en aangezien dit een van de eerste huizen was die we bezochten vonden we het de moeite waard. Zonder pas en na het bezoeken van meerdere huizen had ik de toegangsprijs te hoog gevonden voor wat het was. Wij vonden met name de hal met de plafondschilderingen indrukwekkend en het mooie park om het huis. Bij de winkeltjes op het terrein zit een fantastische slager. We konden vanwege de warmte geen vlees meenemen, maar hadden dat wel erg graag gedaan.

Toegang volwassenen: £18,95,  kinderen van 4 - 16  £9,95, ook familiekaarten te koop.


Gratis in York


National Railway Museum
De bus naar York stopte ook bij het National Railway Museum dus daar stapten we ook maar een keertje uit. Dit museum is helemaal gratis toegankelijk, zoals wel meer musea in Engeland. Als je van treinen houdt is dit een erg mooi museum, want er staan behoorlijk wat oude treinen. Er staat een gedeeltelijk doorgezaagde stoomtrein zodat je goed kunt zien hoe de stoom er doorheen ging en je kunt onder een trein doorlopen zodat je de onderkant kunt zien. 

Toegang gratis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...