Duizenden1dag: De maand van Duizenden1dag: november

zondag 2 december 2018

De maand van Duizenden1dag: november

Oeps; mijn laatste post was het maandoverzicht van oktober en zonder iets tussendoor te plaatsen zijn we al bij het maandoverzicht van november beland. Het was dan ook een beetje gekke maand. Er gebeurden wat dingen op persoonlijk gebied waar ik een beetje van uit het lood was; daarnaast hadden we allebei een flinke buikgriep te pakken en nu ben ik alweer bijna een week snotverkouden. Kortom, mijn hoofd stond niet zo naar bloggen.
Gelukkig waren er ook leuke dingen. Ik had mijn laatste 2 lessen snij- en basistechnieken waar ik veel geleerd heb. We speelden zoals bijna elke maand Kolonisten van Catan met vrienden en hadden een paar fijne uitstapjes.

Beukennootjes Een van mijn oudste jeugdherinneringen is dat ik met mijn oma beukennootjes gingen rapen in het park. Jaren later ben ik ze nog wel eens gaan zoeken, maar dan vond ik alleen lege hoesjes. Ik dacht dus dat er tegenwoordig geen nootjes meer in zaten ofzo. Tot ik aan het begin van de maand door een park in Haarlem liep en toch maar weer eens een beukennootje opraapte. En daar zat zowaar een nootje in. Op dat moment had ik geen tijd om verder te rapen, maar een paar dagen later ben ik terug gegaan en heb een flink zakje mee naar huis genomen. Weer een week later heb ik ze gepeld (kostte me ruim een uur) en heb ik ze geroosterd. Het blijkt nl zo te zijn dat er fagine (blauwzuurgas) in beukennootjes zit dat giftig is. Als je ze in kleine hoeveelheden eet is er niets aan de hand, maar bij roosteren verdwijnt het gif en bovendien worden ze er lekkerder van. Ik heb ze nog niet gebruikt, maar ik denk dat ik de nootjes over de sla of over risotte ga eten.


De Kaukasische Krijtkring


In de schouwburg van Amstelveen zagen we wij de prachtige theatervoorstelling De Kaukasische Krijtkring van De Toneelmakerij. Dit was weer eens echt theater! Het verhaal is van Bertold Brecht en gaat over het keukenmeisje Groesje (Carmen van Mulier) dat aan het begin van de revolutie het achtergelaten kind van de gouverneursvrouw meeneemt om haar in veiligheid te brengen. Dit kind wordt gezocht door de soldaten en Groesje moet dus op de vlucht. De voorstelling heeft een uitstekende cast en de combinatie met de speciaal voor de voorstelling geschreven nummers van Frederique Spigt, die tevens verteller is zorgt voor een theaterstuk waar je in meegezogen wordt.

Flyer van de Kaukasische Krijtkring


Workshop Sinterklaaslekkernijen


In het bakkerijmuseum van Medemblik volgde ik al eens eerder een workshop suikertrekken. Deze keer ging ik op een koude maandagavond richting De oude bakkerij voor een avondje Sinterklaaslekkernijen maken. Het bleek meer een demonstratie dan een workshop, maar het is toch altijd leuk om de uitleg van een bakker te horen. En ik had nog nooit gezien hoe suikerbeesten gemaakt worden. Dat is eigenlijk een heel simpel proces. Suiker en water worden gekookt en daarna in vormen gegoten. De planken zijn alleen inmiddels vrij zeldzaam geworden. Met een goedgevulde tas met zoetigheid reed ik weer naar huis.Zeeuwse lunch


Zeker Zeeuws organiseerde in samenwerking met Martine van Zeeuwse foodie een lunch in Brasserie Sailors Inn in Bruinisse. Ik ga er nog een aparte post aan wijden, maar hier op de volgende foto kun je het menu vast zien. Aangezien ik geen oesterfan ben was ik wat bang voor het voorgerecht. Of het meeviel lees je in de komende post.


Efteling


Het AD organiseerde een Eftelingactie. Voor € 20,- per persoon (inclusief parkeren) kon je kaarten kopen voor een dagje Winterefteling. Voor dat geld konden we het niet laten lopen vonden we en zo stonden we een half uur voor aankomst al in de file. Op dat moment realiseerden we ons pas dat het misschien wel echt heel druk was. En dat terwijl wij overal en altijd moeite doen om op rustige momenten te verschijnen. Nou ja, het was deze keer niet anders. Eenmaal binnen pakten we de aftelingapp erbij om te zien hoe lang de wachttijden overal waren en besloten we direct eensgezind dat we niet langer dan 20 minuten in de rij wilden staan. Zo lang was het nu ook weer niet geleden dat we geweest waren. Na de Vogelrock, de schipschommel en Villa Volta waren de wachttijden overal zo lang dat we in de Stoomcarroussel gegaan zijn en het sprookjesbos weer eens helemaal doorgelopen zijn. Ook best wel weer eens leuk. Het was ijskoud, maar met af en toe even binnen opwarmen was het wel te doen. Aan het eind van de dag gingen we nog in de Fata Morgana en konden we via de Single riders rij bij de nieuwste attractie Symbolica  (waar de hele dag 50 minuten wachttijd voor stond) al na een minuut of 20 naar binnen. Het was leuk om gezien te hebben, maar ook hier zou ik een volgende keer niet heel lang voor in de rij staan. Eigenlijk blijft de Fata Morgana nog steeds de allerleukste attractie wat mij betreft. We sloten af met Aquanura, een watershow met water, vuur en licht. Al met al hadden we een prima dagje en de Efteling in het donker heeft absoluut iets magisch. 

HAIR


Als laatste uitje van de maand reden we naar Winterswijk om de musical HAIR te zien. Ik vind de muziek van deze musical erg goed en heb deze show in de afgelopen 30 jaar al in diverse varianten gezien. Het leuke van de voorstelling in Winterswijk was dat het door een amateurgezelschap (Winterswijks Muziektheater) wordt uitgevoerd dat wordt geregisseerd door Jasper Korving die ik nog ken van toen ik in het  Land van Ooit werkte. Hij heeft een enorme creativiteit en weet op een bijzondere manier mensen in hun kracht te zetten. Ik heb iedere keer weer veel bewondering voor hoe ze met zo'n grote cast telkens weer een prachtige voorstelling neerzetten. Net als bij De Kaukasische Krijtkring werd de muziek live op het podium gespeeld.
Het was vanuit Haarlem dik 2 uur rijden en we waren dan ook op tijd vertrokken. We lunchten net over de grens in Duitsland en reden een half uur van te voren de parkeerplaats van het theater op. Het was al helemaal vol en toen Maarten de kaartjes nog eens goed bekeek bleek dat de voorstelling niet om 15.00 uur begon zoals ik in mijn hoofd had, maar om 14.30 uur. We hadden nog zo'n 4 minuten om naar ons plek te komen en dat lukte precies.
1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...