Duizenden1dag: Review: Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

maandag 17 december 2018

Review: Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

Het boek Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (winnaar eerste seizoen Heel Holland Bakt) is het perfecte kado voor de bakliefhebber. Zo vlak voor de feestdagen komt deze review dus misschien wel precies op het goede moment.


Het eerste dat opvalt is het volume van het boek. Met 496 pagina's is het net als met de andere bijbels van Carrera Culinair dat bomvol staat met recepten, informatie en foto's. Het boek heeft een harde kaft en een handig lintje om tussen de pagina's van je keuze te doen. Ook handig is dat er zowel een receptenindex als een ingrediënten index opgenomen is.

Informatie


Koekjesbijbel begint met informatie over bakbegrippen en -technieken en basisingrediënten. Daarin vind je bijv. een lijstje van de diverse soorten suiker en hun eigenschappen. Vervolgens geeft Rutger tips over het bakken van koekjes in het algemeen en een uitgebreid overzicht van al het keukengerei dat je kunt gebruiken als je bakt.

Technieken en basisrecepten


De hoofdstukken erna geven informatie over de diverse soorten deeg en basisrecepten voor bijv. botercrème, amandelspijs, karamel en vanille-extract. Ook technieken als tempereren en het gebruik van een spuitzak of speculaasplank worden op een duidelijke manier uitgelegd. De uitleg wordt ondersteund door stap-voor-stap foto's.

Koekjes


Dan volgen de hoofdstukken met koekjesrecepten. 
De koekjes zijn onderverdeeld in subgroepen: bros, rijk, kruidig, luchtig, chewy, delicaat, amandel, gevuld, ijzer, stukwerk en hartig.
Uiteraard vind je alle bekende koekjes terug als bokkenpootjes, boterkoek, krakelingen of kokosmakronen, maar ook als je op zoek bent naar een heel ander soort koekje als lavendelkoekjes, kaas-kerriekoekjes of vlaardingse ijzerkoekjes zit er altijd wel iets voor je tussen. Keus genoeg!
Ik hou er erg van als een bakboek veel foto's heeft. Dit geeft soms net even meer duidelijkheid over hoe de koekjes eruit horen te zien; zeker als je geen ervaren bakker bent. In dit boek is dat eigenlijk niet eens nodig, want de recepten zijn duidelijk geschreven en geven geen reden tot twijfel.


Conclusie


Van een boek als Koekjesbijbel word ik oprecht blij. Veel recepten, mooie foto's waarop duidelijk te zien is hoe een gelukt eindresultaat eruit ziet, een duidelijke indeling, veel informatie en de recepten kloppen bij Rutger altijd. Dikke aanrader dus dit boek!


Boek             
Koekjesbijbel
Auteur          
Rutger van den Broek
Foto's           
Saskia Lelieveld
Uitgeverij     
Carrera Culinair
Prijs:             
€ 29,99

Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...