Duizenden1dag: Hutspot met suddervlees

woensdag 16 januari 2019

Hutspot met suddervlees

Ik maak vrij regelmatig hutspot. In de eerste plaats omdat ik het erg lekker vind, maar ook omdat het een makkelijke maaltijd is om in wat grotere hoeveelheden te maken en er dus een paar keer van te eten. Je kunt het namelijk ook erg goed invriezen en daarna opbakken in de koekenpan,
We eten het soms met uitgebakken spekjes erdoor, soms met suddervlees (draadjesvlees), soms met een bal gehakt. Het recept haalde steeds mijn blog niet omdat ik geen foto had. Het is toch een beetje winterkost en dus donker als je aan tafel gaat. En telkens als ik overdag vast een foto wilde maken kwam er iets tussen of ging er iets mis.

De laatste keer dat ik al vroeg in de keuken stond om een maaltje hutspot te maken die op de foto kon was gisteren. Ik begon met het suddervlees. Sleep mijn mes zodat ik met een scherp mes aan de slag kon en sneed tijdens het snijden van de uien stevig in mijn duim. Dat begon al goed.
Zo snel gaf ik het niet op natuurlijk dus met mijn duim in flink wat pleisters en het vlees in de slowcooker ging ik dapper door met de hutspot. Dat verliep voorspoedig tot ik de hutspot af wilde gieten. De grote pan en mijn zere duim bleken geen beste combinatie en de deksel schoot van de pan. Daar ging mijn peen en ui, zo de gootsteen in. En ik had nog wel lekker veel gemaakt zodat we er een paar keer van konden eten.
Gelukkig zat er nog genoeg in de pan om die avond van te kunnen eten, maar toen ik er ook nog net iets te veel aardappel doorheen stampte had ik het wel een beetje gehad. Die foto liet ik lekker zitten.

Dus moeten jullie het doen met een foto van mijn zus die mijn hutspot met suddervlees zit te eten en daar heel erg blij van werd.


Hutspot met suddervlees


IngrediĆ«nten voor 4 personen


Hutspot
 • 500 gram peen en ui
 • 750 gram aardappels
 • 1 maggiblokje
 • scheutje melk
 • peper en zout
Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Snijd de ui en wortel zo groot als je ze lekker vindt. Ik maak altijd vrij kleine stukjes in de keukenmachine, maar als je het lekkerder vindt om wat grotere stukken peen en ui in je stamppot te hebben maak je ze natuurlijk gewoon lekker groter. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. De peen en ui laat ik meestal 15 minuten koken, maar het hangt een beetje van de grootte van je wortel af hoe lang het duurt. Ik kook met de wortel en de ui een maggiblokje mee voor wat extra smaak. Alleen zout bij de aardappels en de wortel en ui is ook prima. Doe de gare peen en ui bij de aardappels (let op als je kleine stukjes peen en ui hebt gebruikt op dat je lang genoeg afgiet, anders wordt je stamppot te nat) en stamp het met een stamper goed door elkaar. Als het te droog naar je zin is doe je er een scheutje melk bij. Roer nog een keer goed door met een pollepel zodat je ook de onderste laag aardappel goed mee mengt en breng op smaak met peper en zout.


Suddervlees (in slowcooker of braadpan)
 • 750 gram runderlappen
 • 1 flesje pils (LET OP: je gebruikt niet het hele flesje)
 • 1 flinke eetlepel mosterd
 • peper en zout
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine winterpeen
 • 1 dunne of een halve prei
 • 1 laurierblad
 • 100 gram boter

Snijd de groenten klein.
Snijd het vlees in grote stukken (door de helft ofzo), dep het droog en bestrooi met ruim peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het uit de pan.
Fruit de groenten en het laurierblaadje in dezelfde pan en doe er dan de mosterd bij. Roer even door en leg het vlees terug in de pan.
Als je verder wilt gaan met de slowcooker doe je nu groenten en vlees in de voorverwarmde slowcooker.

Braadpan
Giet er dan het bier bij. Het vlees moet 3/4 in de vloeistof liggen. Doe het bouillonblokje en het laurierblad in de pan, roer nog een keer door en laat het vlees op zeer laag vuur (af en toe een bubbeltje) gaar worden.
Je kunt de pan ook in de oven zetten. Zet de oven dan op 100 graden. Na een uur of 3 zou het vlees gaar moeten zijn. Bij mij duurt het vaak langer.

Slowcooker
Doe 100 ml bier bij het vlees en de groenten en laat het in de slowcooker op low tot het gaar is. De tijd verschilt een beetje per slowcooker. Bij mij duurt het vaak een uur of 5. Als ik de dubbele hoeveelheid vlees gebruik zet ik de slowcooker vaak ook een tijdje op high.


Ik maak zowel van de hutspot als van het suddervlees meestal een dubbele hoeveelheid. Bij de hutspot verdubbel je dan gewoon alle ingrediƫnten, bij het suddervlees verdubbel je alleen de hoeveelheid vlees. In de braadpan gebruik je iets meer bier.

2 opmerkingen:

 1. O heerlijk, hutspot. Suddervlees ook maar dat vind ik te veel werk :-) Heb laatst min of meer per ongeluk hutspot met zoete aardappels gemaakt, daar werd de familie hier erg blij van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik ook wel eens stamppot mee gemaakt. Is inderdaad ook heel erg lekker!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...