Duizenden1dag: Stroopwafels

zaterdag 26 januari 2019

Stroopwafels


Mijn oma bakte vroeger zelf stroopwafels. Ik geloof niet dat het vaak gebeurde, maar ik wist niet hoe snel ik bij oma moest komen als ze ze bakte. Wat waren die warme stroopwafels lekker zeg! Helaas is het wafelijzer met het recept verloren gegaan, maar de herinneringen zijn er nog.

Uiteraard stond het op mijn bucketlist om zelf stroopwafels te maken en van mijn zus kreeg ik een fantastisch ouderwets wafelijzer. Helaas wordt het ijzer zo heet dat het deeg bijna direct verbrandt als je het er in doet en gebruik ik nu alsnog een moderner wafelijzer. Die bakt erg onregelmatig waardoor ik de wafels steeds moet draaien en ze niet mooi egaal kleuren.
Maar het is toch maar mooi gelukt om heerlijke stroopwafels te bakken. Uiteraard halen ze het niet bij die van oma uit de herinnering, maar ze komen in de buurt.

Stroopwafels maken is niet moeilijk, maar als je de wafel uit het ijzer haalt moet je snel werken. Je moet de wafel uitsteken en snijden voordat hij hard word. Een zachte wafel is prima door te snijden, maar als hij te hard geworden is wil je mes er niet meer doorheen.





Stroopwafels


Ingrediƫnten voor ongeveer 15 stroopwafels


Voor de wafels
  • 250 gram bloem
  • 125 gram gesmolten boter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 1 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
Voor de stroop
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 100 gram roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram keukenstroop
Verder nodig
  • een wafelijzer
  • een ronde uitsteekvorm

Meng de boter met de suiker, gist, melk, ei en kaneel in een kom.  Roer de bloem en het zout erdoor en kneed het geheel dan kort tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie (ik gebruik daar zo'n hotel douchemutsje voor) en laat het deeg op kamertemperatuur 45 minuten rusten.

Verwarm de stroop in een steelpan en doe er dan de overige ingrediƫnten bij. Als de suiker gesmolten is laat je het mengsel even afkoelen tot het iets dikker wordt. Als het goed smeerbaar is houd je de stroop au bain marie of op heel laag vuur warm. Als het stroopmengsel te koud is is het te dik om op de stroopwafel te smeren en als het te warm is is het te vloeibaar.

Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een pingpongbal en verwarm je wafelijzer. Zorg dat je een paletmes of spatel, een scherp mes en een plank of bord om de stroopwafels op te leggen bij de hand hebt. Ik gebruikte een pannenlikker om de stroop mee op de wafel te doen en het paletmes om de wafel van het ijzer te halen. Mijn ijzer verhit erg onregelmatig dus ik gebruikte het paletmes ook om de wafel tussentijds te draaien.
Leg een bolletje deeg tussen het ijzer en bak tot het gaar is. De wafel moet er goudbruin uitzien en beter iets te licht dan iets te donker. Als je de wafel te lang of op te heet vuur bakt wordt hij te bros om te kunnen snijden.
Leg de gare wafel op een snijplank en steek er met je uitsteekvorm een rondje uit. Snijd de wafel direct daarna open. Ik gebruikte een theedoek om de wafel op zijn plek te houden om mijn handen niet te verbranden. Doe dan een flinke eetlepel stroop op het midden van een helft van de wafel en leg de andere helft erop. Druk de stroop dan voorzichtig vanuit het midden naar de randen en laat afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...