Duizenden1dag: Koeken met amarettospijs

donderdag 28 februari 2019

Koeken met amarettospijs

Deze maand mochten Mamaatje van alles en ik iets bij elkaar uitzoeken voor de foodblogswap. We hebben al eens eerder iets van elkaars blog gemaakt, maar het was geen straf om dat nog eens te doen. Ik was net als vorige keer weer onder de indruk van de supergave ideeën voor kinderfeestjes. Lees bijv eens over het hunted feestje.

Eigenlijk koos ik uit zelfbescherming voor de gevulde koeken, omdat ik daar zelf niet van houd. Dat pakte verkeerd uit, want ik vond ze heel erg lekker en ze smaakten helemaal niet naar de gevulde koeken uit de winkel. Deze koeken zijn veel brosser (meer zandkoekjesachtig ofzo) en zelfgemaakt spijs met amaretto bleek ook niet zo vies als ik hoopte. Ook na een paar dagen in een tupper waren de koeken nog lekker krokant.

Ik heb grote koeken gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook prima kleinere bakken. Gebruik je gewoon wat minder spijs en een kleinere uitsteekvorm. Je houdt waarschijnlijk wel wat spijs over. Dat kun je prima invriezen. Of je maakt er een met een plakje bladerdeeg een amandelstaafje van of je vult een appel met het spijs en laat die in de oven lekker zacht worden. Of je stopt het in een appeltaart. Mogelijkheden genoeg.
Als je geen zin hebt om zelf spijs te maken kun je ook kant en klaar spijs gebruiken. Je hebt dan ongeveer 150 gram nodig.


Koeken met amarettospijs


Ingrediënten voor 6 grote koeken


Amarettospijs


  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • 1 eetlepel amaretto


Maak het spijs door alle ingrediënten goed door elkaar te kneden. Als het te droog is doe je er nog wat ei door; is het te nat doe je er nog wat (gelijke hoeveelheden) suiker of amandelmeel door. Bewaar het tot gebruik in de koelkast.


Koeken


  • 150 gram amarettospijs
  • 200 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 1 geklutst ei
  • garneeramandelen
Houd een eetlepel ei apart en doe de rest van het ei samen met de bloem, suiker en boter in een kom.
Kneed er een bal van. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht)
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dikte. Steek hier 12 cirkels uit. Ik gebruikte een ronde uitsteker van 10 cm doorsnede.
Leg de helft van de cirkels op bakpapier op een bakplaat. Neem dan steeds ongeveer 25 gram spijs die je een beetje plat drukt tot een dikke schijf die je op een cirkel deeg op de bakplaar legt.
Leg de overige cirkels erover heen en druk de randen aan met een vork of met je vingers. Bestrijk de koeken met het apart gehouden ei en bestrooi met de amandelsnippers.
Bak ze in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...