Door een goede voorbereiding kun je gezellig mee kletsen met de gasten als je een etentje geeft in van de hele tijd in de keuken te staan. Ik maak dan ook graag gerechten die je al van te voren klaar kunt maken en dan alleen nog even hoeft af te maken of op te warmen voor je aan tafel kunt.
Aardappelgratin is een mooi voorbeeld van zo’n gerecht. Je kunt de gratin een dag van te voren al helemaal maken en hoeft hem dan alleen maar weer warm te maken in de oven (ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden, losjes afgedekt met aluminiumfolie). De room en de melk hebben zo extra lang de tijd om goed in de aardappels te trekken en daardoor zul je de aardappelgratin in mooie stukken kunnen snijden in plaats van uit de schaal te scheppen. Dat serveert extra mooi. De kaas kun je er het best de volgende dag met opwarmen overheen strooien. Wacht dan tot de kaas gegratineerd is (lekker bruin geworden is) en doe er dan de folie over om te voorkomen dat de aardappels te droog worden.
De verhouding tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel maakt niet uit. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen zoete aardappel gebruiken.
Aardappelgratin met zoete aardappel
Ingrediënten voor 6 à 8 personen
- 500 gram zoete aardappels
- 1 kilo licht kruimige of vastkokende aardappels
- 200 ml slagroom
- 300 ml melk
- boter om in te vetten
- zout en peper
- 100 gram geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Meng de slagroom met de melk. Schil de aardappels, was ze, droog ze af en snijd of schaaf ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met boter en leg afwisselend laagjes gewone en zoete aardappel in de schaal.Bestrooi de lagen met zout en peper en giet over elke laag wat roommengsel.
Bak de gratin 30 minuten en strooi er dan de kaas over. Na nog eens 25 minuten zouden de aardappels gaar moeten zijn en de kaas goudbruin. Als de aardappels nog niet gaar zijn of het bruinen gaat te hard dek je de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat je de gratin nog wat langer in de oven staan.
Geef een reactie