Deze açma (Turkse zachte broodjes) maakte ik voor de foodblogswap van mei. Zoals iedere maand was ik van plan ruim op tijd te beginnen, zodat ik niet in de laatste dagen nog hoefde te heksen om het voor de deadline af te krijgen. En zoals bijna iedere maand zit ik nu een dag voor de deadline de post uit te werken. Deze week veranderde mijn werkschema steeds zodanig dat ik het bakken van deze broodjes toch telkens weer een dag doorschoof. Gelukkig lukten ze in één keer.
De deadline maakte ook dat ik deze keer geen eigen draai aan het recept gaf. Ik had spinazie door de açma willen doen, maar die vergat ik mee te nemen uit de moestuin. Ook had ik een zoete versie met walnoten willen maken, maar ook dat idee sneuvelde door tijdgebrek. Wie weet komt het er nog eens van of gebruik ik mijn ideeën nog eens in een ander recept.
Wij vonden deze broodjes erg lekker. Je kunt ze goed invriezen en als je ze een dag bewaart zijn ze prima op te piepen in de oven of gehalveerd in de broodrooster. Hoewel je dat laatste dan weer beter niet kunt doen met de broodjes met kaas 😉.
Het recept voor de açma komt van Simone van FoodQuotes. Zij heeft een blog waarop je voornamelijk gezonde (maar wel erg lekkere) recepten vindt. Ook als je koolhydraatarm eet heb je ruime keus in lekkere maaltijden. Daarnaast is Simone een specialist op pinterest gebied. Ze schreef er een aantal blogposts over en ontwikkelde een pinterestcursus.
Açma; Turkse zachte broodjes
Ingrediënten voor 17 broodjes
- 220 milliliter melk
- 220 milliliter water
- 220 milliliter zonnebloem olie
- 8 gram instant gist
- 3 eieren
- 1 eetlepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 980 gram bloem
- 4 eetlepels zwarte sesamzaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
Extra nodig voor kaasbroodjes
- 250 gram feta (of kaas uit blik van de Turkse winkel)
Scheid de eieren. Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist.
Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een lekker zacht deeg dat niet plakt. Kneed net zo lang tot je een vliesje kunt trekken. Ik doe dat met de Kitchenaid, maar het kan prima met de hand.
Vet een kom in met een beetje olie of bakspray en leg het deeg erin. Dek de kom af met plastic of een natte theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg dan even door en verdeel het in 17 gelijke delen (100 gram per broodje). Leg stukken deeg afgedekt met een natte theedoek op een plank tot je er verder mee gaat. Dit voorkomt dat het deeg uitdroogt.
Zonder kaas
Pak een stuk deeg, verdeel het in tweeën en rol allebei de stukjes deeg uit tot een lange sliert van ongeveer 35 centimeter.
Knijp de uiteindes van 1 kant aan elkaar en rol ze dan om elkaar heen. Plak de uiteindes aan elkaar zodat je een ronde vorm hebt.
Leg de broodjes op een bakplaat, dek af en laat 15 minuten staan.
Met kaas
Doe de feta in een kom en prak deze fijn met een vork.
Neem een bolletje deeg en rol deze uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 0,5 centimeter dikte. Leg op de onderkant een deel feta en snijd de bovenkant verticaal een paar keer in met een mesje. Hier zie je hoe je dat doet.
Klap de onderkant van het lapje deeg over de feta en druk iets aan.
Rol het lapje deeg vervolgens op en breng de zijkanten iets naar elkaar toe als bij een croissant.
Herhaal met het resterende deeg. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een vochtige theedoek. Laat ze 30 minuten rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Doe de sesamzaadjes in een kommetje. Klop in een ander kommetje eigeel en 1 eetlepel olijfolie door elkaar.
Bestrijk de broodjes met het eigeelmengsel en bestrooi met de sesamzaadjes.
Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
Geef een reactie