• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Açma; Turkse zachte broodjes (met en zonder kaas)

1 juni 2020 By Martine Reageer

Deze açma (Turkse zachte broodjes) maakte ik voor de foodblogswap van mei. Zoals iedere maand was ik van plan ruim op tijd te beginnen, zodat ik niet in de laatste dagen nog hoefde te heksen om het voor de deadline af te krijgen. En zoals bijna iedere maand zit ik nu een dag voor de deadline de post uit te werken. Deze week veranderde mijn werkschema steeds zodanig dat ik het bakken van deze broodjes toch telkens weer een dag doorschoof. Gelukkig lukten ze in één keer.

De deadline maakte ook dat ik deze keer geen eigen draai aan het recept gaf. Ik had spinazie door de açma willen doen, maar die vergat ik mee te nemen uit de moestuin. Ook had ik een zoete versie met walnoten willen maken, maar ook dat idee sneuvelde door tijdgebrek. Wie weet komt het er nog eens van of gebruik ik mijn ideeën nog eens in een ander recept.

Wij vonden deze broodjes erg lekker. Je kunt ze goed invriezen en als je ze een dag bewaart zijn ze prima op te piepen in de oven of gehalveerd in de broodrooster. Hoewel je dat laatste dan weer beter niet kunt doen met de broodjes met kaas 😉.

Het recept voor de açma komt van Simone van FoodQuotes. Zij heeft een blog waarop je voornamelijk gezonde (maar wel erg lekkere) recepten vindt. Ook als je koolhydraatarm eet heb je ruime keus in lekkere maaltijden. Daarnaast is Simone een specialist op pinterest gebied. Ze schreef er een aantal blogposts over en ontwikkelde een pinterestcursus.

Açma; Turkse zachte broodjes

Ingrediënten voor 17 broodjes

  • 220 milliliter melk
  • 220 milliliter water
  • 220 milliliter zonnebloem olie
  • 8 gram instant gist
  • 3 eieren 
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 980 gram bloem
  • 4 eetlepels zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie

Extra nodig voor kaasbroodjes

  • 250 gram feta (of kaas uit blik van de Turkse winkel)

Scheid de eieren. Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist.

Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een lekker zacht deeg dat niet plakt. Kneed net zo lang tot je een vliesje kunt trekken. Ik doe dat met de Kitchenaid, maar het kan prima met de hand.

Vet een kom in met een beetje olie of bakspray en leg het deeg erin. Dek de kom af met plastic of een natte theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg dan even door en verdeel het in 17 gelijke delen (100 gram per broodje). Leg stukken deeg afgedekt met een natte theedoek op een plank tot je er verder mee gaat. Dit voorkomt dat het deeg uitdroogt.

Zonder kaas

Pak een stuk deeg, verdeel het in tweeën en rol allebei de stukjes deeg uit tot een lange sliert van ongeveer 35 centimeter.

Knijp de uiteindes van 1 kant aan elkaar en rol ze dan om elkaar heen. Plak de uiteindes aan elkaar zodat je een ronde vorm hebt.

Leg de broodjes op een bakplaat, dek af en laat 15 minuten staan.

Met kaas

Doe de feta in een kom en prak deze fijn met een vork.

Neem een bolletje deeg en rol deze uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 0,5 centimeter dikte. Leg op de onderkant een deel feta en snijd de bovenkant verticaal een paar keer in met een mesje. Hier zie je hoe je dat doet.

Klap de onderkant van het lapje deeg over de feta en druk iets aan.

Rol het lapje deeg vervolgens op en breng de zijkanten iets naar elkaar toe als bij een croissant.

Herhaal met het resterende deeg. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een vochtige theedoek. Laat ze 30 minuten rijzen.

Bakken

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Doe de sesamzaadjes in een kommetje. Klop in een ander kommetje eigeel en 1 eetlepel olijfolie door elkaar.

Bestrijk de broodjes met het eigeelmengsel en bestrooi met de sesamzaadjes.

Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.

Açma; Turkse zachte broodjes

Categorie: brood Tags: broodjes

Vorig bericht: « Decadente palingragoutbroodjes
Volgend bericht: De maand van Duizend en 1 dag: mei »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in