• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Afghaans ijs met kardemom

16 september 2017 By Martine 3 Reacties

Vorige maand liep na zo’n 20 jaar het koelelement van mijn ijsmachine ineens leeg. Ik maak regelmatig ijs en heb al een paar keer eerder overwogen om een zelfvriezende ijsmachine te kopen ipv de machine met een in te vriezen koelelement. Je kunt met een koelelement maar 1 ijssoort tegelijk maken (of je moet een extra koelelement kopen natuurlijk), het element neemt plaats in in de vriezer en het ijs wordt toch net iets minder van structuur dan in een zelfvriezend apparaat. En ook ijs met alcohol lukte toch wat minder goed in mijn oude apparaat.

Aangezien ik jarig was begin deze maand besloot ik dat er een zelfvriezende ijsmachine moest komen. Eerlijk is eerlijk; ik moet nog wel een beetje wennen aan het apparaat. Er kan namelijk niet zo veel ijs in als in mijn oude apparaat en het is ook wat lastiger om het ijs eruit te scheppen door de smalle kom en het roerelement. Maar man, man , man; wat een lekker ijs komt er uit deze nieuwe machine. De structuur is fantastisch en is heel snel klaar. Binnen een half uur heb je een heerlijk ijsje voor je neus.

Een paar weken geleden at ik op de Oosterse markt in Beverwijk een heel kruidig ijsje met kardemom. Het wordt daar vers en op traditionele wijze gemaakt door de ingrediënten in een metalen bak met de hand rond te draaien in een cilinder die met ijsblokjes gevuld is tot het ijs de gewenste structuur heeft. Ik vond het een van de lekkerste ijsjes ever en wilde dat natuurlijk gelijk zelf proberen te maken. Dit was dus een van de eerste ijssoorten die ik maakte in mijn nieuwe ijsmachine en het was een groot succes. Ik heb dit ijs inmiddels al 3 keer gemaakt.

De smaak van kardemom is vrij nadrukkelijk aanwezig in dit ijs. Daar moet je dus van houden (of je doet er wat minder kardemom in). Het rozenwater kun je eventueel weglaten.

​

Het ijs zoals ik het op de Oosterse markt at

Afghaans ijs met kardemom

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • paar druppels rozenwater (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkel)
  • wat gehakte pistachenoten voor de garnering
Doe de suiker, de melk en de kardemom in een pan en laat op laag vuur al roerend de suiker smelten. Voeg de slagroom en het rozenwater toe, roer even goed door en laat afkoelen.
Zeef het mengsel eventueel (de kardemom heeft een wat geraspte kokos achtige structuur) en laat het ijs draaien in de ijsmachine. Bestrooi het ijs voor het serveren met de gehakte pistache noten.

(De ijsmachine die ik gekocht heb: Nemox Gelatissimo Exclusive zelfvriezend 1,7 liter zwart)

Categorie: dessert Tags: ijs

Vorig bericht: « Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen
Volgend bericht: Happy Tosti in Den Haag »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne-Marie

    16 september 2017 om 18:16

    Dit lijkt me echt zo lekker! Ik heb geen ijsmachine, twijfel nog over zo'n kom voor mijn Kitchenaid.

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    17 september 2017 om 06:19

    Een collega van me heeft die en is er erg blij mee. Ik vond het te lastig steeds die kom in de vriezer te moeten doen en ben daarom toch voor een zelfvriezende gegaan.

    Beantwoorden
  3. Niels Drenth

    27 september 2017 om 06:12

    Ik had er nog nooit van gehoord maar het lijkt me erg lekker!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in