• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Afghaans ijs met kardemom

16 september 2017 By Martine 3 Reacties

Vorige maand liep na zo’n 20 jaar het koelelement van mijn ijsmachine ineens leeg. Ik maak regelmatig ijs en heb al een paar keer eerder overwogen om een zelfvriezende ijsmachine te kopen ipv de machine met een in te vriezen koelelement. Je kunt met een koelelement maar 1 ijssoort tegelijk maken (of je moet een extra koelelement kopen natuurlijk), het element neemt plaats in in de vriezer en het ijs wordt toch net iets minder van structuur dan in een zelfvriezend apparaat. En ook ijs met alcohol lukte toch wat minder goed in mijn oude apparaat.

Aangezien ik jarig was begin deze maand besloot ik dat er een zelfvriezende ijsmachine moest komen. Eerlijk is eerlijk; ik moet nog wel een beetje wennen aan het apparaat. Er kan namelijk niet zo veel ijs in als in mijn oude apparaat en het is ook wat lastiger om het ijs eruit te scheppen door de smalle kom en het roerelement. Maar man, man , man; wat een lekker ijs komt er uit deze nieuwe machine. De structuur is fantastisch en is heel snel klaar. Binnen een half uur heb je een heerlijk ijsje voor je neus.

Een paar weken geleden at ik op de Oosterse markt in Beverwijk een heel kruidig ijsje met kardemom. Het wordt daar vers en op traditionele wijze gemaakt door de ingrediënten in een metalen bak met de hand rond te draaien in een cilinder die met ijsblokjes gevuld is tot het ijs de gewenste structuur heeft. Ik vond het een van de lekkerste ijsjes ever en wilde dat natuurlijk gelijk zelf proberen te maken. Dit was dus een van de eerste ijssoorten die ik maakte in mijn nieuwe ijsmachine en het was een groot succes. Ik heb dit ijs inmiddels al 3 keer gemaakt.

De smaak van kardemom is vrij nadrukkelijk aanwezig in dit ijs. Daar moet je dus van houden (of je doet er wat minder kardemom in). Het rozenwater kun je eventueel weglaten.

​

Het ijs zoals ik het op de Oosterse markt at

Afghaans ijs met kardemom

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • paar druppels rozenwater (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkel)
  • wat gehakte pistachenoten voor de garnering
Doe de suiker, de melk en de kardemom in een pan en laat op laag vuur al roerend de suiker smelten. Voeg de slagroom en het rozenwater toe, roer even goed door en laat afkoelen.
Zeef het mengsel eventueel (de kardemom heeft een wat geraspte kokos achtige structuur) en laat het ijs draaien in de ijsmachine. Bestrooi het ijs voor het serveren met de gehakte pistache noten.

(De ijsmachine die ik gekocht heb: Nemox Gelatissimo Exclusive zelfvriezend 1,7 liter zwart)

Categorie: dessert Tags: ijs

Vorig bericht: « Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen
Volgend bericht: Happy Tosti in Den Haag »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne-Marie

    16 september 2017 om 18:16

    Dit lijkt me echt zo lekker! Ik heb geen ijsmachine, twijfel nog over zo'n kom voor mijn Kitchenaid.

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    17 september 2017 om 06:19

    Een collega van me heeft die en is er erg blij mee. Ik vond het te lastig steeds die kom in de vriezer te moeten doen en ben daarom toch voor een zelfvriezende gegaan.

    Beantwoorden
  3. Niels Drenth

    27 september 2017 om 06:12

    Ik had er nog nooit van gehoord maar het lijkt me erg lekker!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in