• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Anis de Flavigny

29 oktober 2010 By Martine 1 Reactie


Zo’n jaar of 12 geleden ben in mijn eentje 3 weken in Frankrijk geweest. Op de laatste dag ging ik mijn overgebleven francs in de supermarkt opmaken. Bij de regionale producten stonden doosjes en zakken anijsballetjes. Ik had ze nooit eerder gezien, maar ze waren regionaal geproduceerd en zaten in een schattige verpakking. Ik kocht gelijk maar een kilozak en heb daar enorm veel plezier van gehad. In de apotheek waar ik even gewerkt heb stond ik bekend als mevrouw anijsbal en ook tijdens mijn baan in het Land van Ooit stond ik bekend om de anijsballetjes die ik uitdeelde als het even tegenzat. Want, zei ik er altijd bij: daar word je blij van. Later las ik eens ergens dat anijs een euforiserende werking heeft, dus ik had achteraf nog gelijk ook. In Nederland had ik ze nog nooit gezien en ik baalde er dan ook van dat ze op waren en ik ze niet opnieuw kon vinden. Tot een vriendin mij tijdens een concert een snoepje aanbood… De blikjes anijsballetjes bleken gewoon bij het Kruidvat en de Trekpleister te koop te zijn. Nog weer veel later ging ik met vriendje Maarten naar Frankrijk en daar belandden we in de buurt van Flavigny, waar de anijsballetjes gemaakt worden; Flavigny ( waar de film Chocolat is opgenomen) is een schattig dorpje in de buurt van Semur,. De Ursulinen (leden van een vrouwelijke kloosterorde) van het klooster in Flavigny maakten vanaf 1632 snoepgoed van anijszaad met een door rozen- of oranjebloesemwater gearomatiseerd suikerlaagje . Het huidige recept is daar nog steeds op gebaseerd. Toen het klooster tijdens de Franse Revolutie vernietigd werd lieten de dorpsbewoners de productie van de anijsballetjes gewoon doorgaan in de ruïnes. Sinds 1923 heeft de familie Troubat het recept in bezit.

Vroeger duurde het heel lang voordat de balletjes klaar waren. Het kostte zo’n 6 maanden om een anijszaadje van een suikerlaagje te voorzien omdat ieder laagje eerst moest drogen voor er weer een volgend laagje overheen kon. Halverwege de 19e eeuw werd de productie goedkoper door het gebruik van rietsuiker en werd er een machine ontwikkeld die de anijszaadjes veel sneller van een suikerlaagje kon voorzien. Ook nu nog worden de anijsballetjes in de grote ketels van toen geproduceerd, alleen is de stoomkracht vervanen door elektromotoren. De anijszaadsjes worden in de ketels in de suikerstroop heen en weer gerold, waarbij het water verdampt en de suiker aan de zaadjes blijft plakken. Na 2 weken hebben de balletjes de gewenste grootte. Per jaar wordt zo’n 250 ton anijsballetjes geproduceerd die per stuk precies 1 gram wegen. De productiewijze is in al die jaren hetzelfde gebleven, waardoor een constante hoge kwaliteit gegarandeerd wordt. Grootvader Troubat heeft als een van de eersten het idee gekregen zijn anijssnoepjes in kleine stevige metalen doosjes in automaten in de metrostations van Parijs te plaatsen.
De anijsballetjes zijn verkrijgbaar in 14 smaken: anijs, viooltjes, munt, drop, koffie, kaneel, vanille, jasmijn, roos, oranjebloesem, citroen, sinaasappel, mandarijn en framboos.
Je kunt de fabriek bezoeken. Dat hebben we uiteraard gedaan en was erg leuk. We waren de enige bezoekers. Echt enthousiast was de dame niet die ons rondleidde, maar wij vonden het toch de moeite waard. Meer informatie vind je op de website http://www.anis-flavigny.com/index.html.

Categorie: reizen Tags: Frankrijk, producten

Vorig bericht: « Chocolade-fudge taart
Volgend bericht: Julie & Julia »

Lees Interacties

Reacties

  1. Astrid

    12 juni 2022 om 18:27

    Wat leuk!
    Ik ben er geweest en heb sindsdien steeds weer het vakantiegevoel als ik zo’n snoepje neem. Ik vond ze gelukkig vrij snel bij Kruidvat, maar wil het toch speciaal houden en ga me er niet aan tebuiten. Ik herkende Flavigny sur Ozerain toen ik Chocolat keek. ik wist van tevoren niet dat die film daar (deels) was opgenomen. Een mooi verhaal over een van mijn bijzonderste vakanties.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in