Wat een leuk blogjaar was 2013! Ik heb dit jaar veel medebloggers ontmoet, mijn eerste persevents gehad, heerlijk gegeten, een spiegelreflexcamera gekocht, groeiende bezoekersaantallen gezien en super genoten van het bloggen. Op de valreep dan nog maar even een appeltaart om dit te vieren. Op naar 2014! Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2014!
Appeltaart
Ingrediënten
- 6 grote goudreinetten
- 2 eetlepels fijne tafelsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- scheutje citroensap
- 250 gram bloem
- 30 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram koude boter
- 2 eetlepels fijne tafelsuiker
- 90 dl ijswater
- 3 eetlepels custardpoeder
- 2 eetlepels jam/marmelade (ik gebruikte mango/abrikoos)
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
Vet een lage taartvorm van 25 cm doorsnede in met wat boter.
Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze in plakjes. Doe ze in een pan met dikke bodem samen met de suiker, het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels water. Breng aan de kook met het deksel op de pan en schud de pan af en toe even om.Kook de appelschijfjes in ongeveer 8 minuten net zacht. Laat de appels afkoelen.
Doe de suiker in een kom en zeef bloem en bakpoeder boven dezelfde kom. Wrijf er daarna met je vingers de in stukjes gesneden boter door. Als het kruimelig is maak je een kuiltje in het midden en giet je er 80 ml van het ijswater in.Kneed het snel tot een deeg. Voeg nog wat ijswater toe als het deeg te droog is. Laat het deeg afgedekt met plastic 20 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de deegbal in een groter gedeelte voor de bodem en een wat kleiner gedeelte om af te dekken. Rol de grootste deegbal uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bodem en de zijkant van de vorm te bedekken. Dit gaat het best tussen 2 vellen bakpapier. Als je dan het bovenste vel weghaalt kun je de deeglap over de vorm heen leggen en daarna voorzichtig het andere bakpapier verwijderen. Snijd het deeg dat over de rand hangt met een scherp mes recht af. Bestrijk de bodem van de taart met de jam/marmelade.
Meng de custard door de afgekoelde appels en schep goed om. Verdeel de vulling over de bodem van de taart.
Rol het andere stuk deeg uit om een deksel mee te maken, bestrijk de randen van de taart met een beetje water en leg de deksel op de taart. Van de overgebleven deegstukjes kun je nog wat figuurtjes maken voor op de taart. Prik wat gaatjes in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken en bestrijk de taart met het losgeklopte ei. Strooi er de suiker over.
Bak de taart 20 minuten op 200 graden en daarna nog 20 minuten op 180 graden tot hij goudbruin is.
Geef een reactie