Foodblogswap!!! Deze keer was ik eens niet op het laatste nippertje en had ik een week voor de publicatie mijn recept al gemaakt.
Zoals de naam al zegt vind je bij De Zoetekauw vooral zoete recepten. Hoewel er veel originelere recepten dan appeltaart te vinden zijn op De Zoetekauw koos ik toch voor deze taart met gekarameliseerde appels. Sinds ik een paar jaar geleden appeltaartvulling in een pot was tegengekomen had ik in mijn hoofd om ook eens zo’n vulling te maken. Ik maakte een variant op deze gekarameliseerde appels en gebruikte die als vulling.
Doordat ik het ei vergat (lekker slim) bleef het deeg wat kruimelig. Ik heb het deeg toen over de appelvulling verkruimeld in plaats van uit te rollen en dat pakte goed uit. Wij vonden de taart erg lekker en ik ga hem zeker nog eens zo maken. De custard zorgt ervoor dat de vulling niet te nat is en zo blijft het deeg lekker krokant. De vulling is wat compacter dan bij een taart met rauwe stukjes appel, maar dat vond ik eigenlijk wel lekker.
Appeltaart met gekarameliseerde appels
Ingrediënten
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram witte basterdsuiker
- 200 gram boter (voor het deeg)
- snuf zout
- 1 ei + 1 ei voor het bestrijken
- 5 grote goudrenetten
- 80 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- 40 gram boter (voor de vulling)
- 6 eetlepels custardpoeder
- klein klontje boter voor het invetten
Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appel in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Smelt de boter in een koekenpan en doe er de appels, de kaneel en de suiker bij. Roer door op middelhoog vuur tot de appels een beetje zacht zijn. Meng de appelstukjes met de helft van het custardpoeder en laat afkoelen in een kom of op een bord.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het zout en het ei in een kom en kneed het tot een soepel deeg. Leg het afgedekt een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een vorm van 24 cm in met de boter. Rol 1/3 deel van het deeg uit en bekleed de bodem een een gedeelte van de zijkant van de vorm. Strooi de rest van het custardpoeder over de de bodem. Verdeel de appelvulling over het deeg. Rol de rest van het deeg uit en beleg de taart ermee. Prik er wat gaatjes in of steek met een deegstekertje wat vormpjes uit het deeg. Kluts het ei met een vork los en bestrijk de bovenkant van het deeg met ei.
Bak de taart onderin de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
Geef een reactie