De appeltaart met mascarpone en amandelen op het blog van Avonturen in de keuken zag er zo lekker uit dat ik hem gelijk gemaakt heb. En hij viel enorm in de smaak hier thuis. Een blijvertje dus. Het oorspronkelijke recept voor deze Deense taart komt uit de Foodies special “Life is sweet”.
Appeltaart met mascarpone en amandelen
Ingrediënten
- suiker om de bakvorm mee te bestrooien
- 4 sneetjes witbrood
- 3 grote eieren
- 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker + 3 extra eetlepels suiker, voor de appels
- 200 gr mascarpone
- 100 gr gemalen amandelen
- 1 tl kaneel
- 1 kg appels, geschild en in fijne schijfjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een springvorm van 26 cm met boter en bestrooi hem met suiker. De volgende keer zal ik wat aluminiumfolie onder de vorm vouwen. Nu liep de gesmolten suiker m’n oven in. (Toch jammer, weer een aangekoekte plak zwart onderin de oven)
Snijd de korsten van het brood en maal het kruim fijn in een keukenmachine.
Splits de eieren.
Mix de boter, de suiker, de eierdooiers en de mascarpone tot een crème.
Roer de broodkruimels en de gemalen amandelen eronder tot het goed gemengd is.
Schil de appels, snijd ze in fijne schijfjes en meng ze in een kom met 3 eetlepels suiker en de kaneel, tot ze helemaal bedekt zijn.
Verdeel de appels daarna over de bodem van de vorm.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel.
Verdeel het beslag over de appels en strijk het glad.
Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven.
Je kan eventueel na 30 minuten de taart nog bestrooien met gehakte amandelen. Ik vond dat een erg lekkere toevoeging.
Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen. Haal hem na 15 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
Marian
Wat leuk dat je hem gemaakt hebt, Martine! Ik ben blij dat je hem lekker vond!
Groetjes,
Marian