• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Artisjokken

8 februari 2013 By Martine Reageer

Een artisjok is de bloemknop van een distelachtige plant. De schutbladeren en het hart kun je eten en hebben een fluweelzachte smaak die heel lang in je mond blijft hangen. Ik vind ze heerlijk. Omdat Maarten ze niet lekker vind en we vandaag laat aten, nam ik er een als tussendoortje. Dat ga ik vaker doen, want wat was die artisjok lekker zeg!

Artisjokken klaarmaken is heel simpel, maar wel tijdrovend. Spoel de artisjok goed af ivm evt bestrijdingsmiddelen en snijd de steel van de knop. Doe de artisjok in een pan en voeg water toe tot de artisjok gaat drijven of net onder water staat en doe er een beetje citroensap bij. Kook de artisjok in ongeveer 45 minuten gaar (is beetje afhankelijk van de grootte). Als je er zonder weerstand een blaadje uit kunt trekken is hij gaar.
Laat de artisjok uitlekken en leg hem op een bord. Ik at er een beetje knoflook- en truffelmayonaise bij, maar een vinigraite smaakt er ook uitstekend bij.
Je begint met een van de buitenste bladeren eraf te trekken. Die dip je in de saus of vinegraite en dan schraap je met je tanden het onderste, vlezige gedeelte van het blad af.  Hoe meer je naar het binnen gaat, hoe dunner de blaadjes worden. Uiteindelijk kun je gewoon een hap van het blaadje nemen zo dun is het onderste gedeelte. Zo ga je door tot de blaadjes zo dun zijn dat het niet meer lukt.

Als je de laatste blaadjes van de artisjok plukt ben je bij het hooi aangekomen. Dit zijn rechtopstaande, dunne sprietjes die je niet kunt eten. Je kunt ze het best voorzichtig tussen duim en wijsvinger plukje voor plukje verwijderen.

Je houdt dan het artisjokhart over dat je weer wel kunt eten.

Je kunt artisjokken ook in de snelkookpan of in de magnetron klaarmaken. Dan zijn ze veel sneller klaar. Voor de magnetron wikkel je de artisjok in magnetronfolie of leg ze in een glazen schaal afgedekt met magnetronfolie. Op de hoogste stand zouden ze in 15 minuten gaar moeten zijn.

Categorie: voorgerechten Tags: groente

Vorig bericht: « Granola
Volgend bericht: Falafel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in