Eén van mijn lievelingskookboeken is het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Het boek heeft maar liefst 455 pagina’s en staat vol met lekkere en veelal eenvoudig te maken recepten. Het boek is ingedeeld op categorie; sambals, soepen, vlees-, vis- en eiergerechten hebben allemaal een eigen hoofdstuk. De recepten die ik heb uitgeprobeerd (nog lang niet zo veel als ik zou willen) waren lekker, duidelijk en klopten. Gisteren at ik nasi met een eitje en Babi Ketjap.
Babi Ketjap
Ingrediënten
- 1/2 kilo varkenskarbonade (met bot!) in stukken gehakt
- 4 eetlepels olie
- 2 eetlepels water
- 10 eetlepels gesnipperde uien
- 4 gesnipperde teentjes knoflook
- 1/2 theelepel peper
- 3 theelepels gemberpoeder
- 2 eetlepels fijngehakte bakgember
- 1 eetlepel gembervocht
- 2 eetlepels azijn
- 4 eetlepels ketjap
- zout
Bestrooi het vlees met peper, gemberpoeder en zout en laat dit een uurtje intrekken. Braad het daarna in de olie tot het lichtbruin is, bak ook de uien en knoflook even mee. Voeg er een scheut water aan toe, de gesneden bakgember en het gembervocht, azijn en ketjap en laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is. Babi Ketjap wordt nog lekker als je het een dag van te voren maakt.
Geef een reactie