Afgelopen september hebben Maarten en ik 3 weken gekampeerd in Engeland.
In september?
Was dat niet koud dan?
Ja, dat was koud!!
’s Avonds zaten we gezellig met een fleecedekentje om ons heen te kleumen tot we besloten dat we in bed beter af waren. Maar goed; ik dwaal af. Ik moest er aan denken omdat de camping waar we de eerste paar dagen stonden in de buurt van Bakewell ligt. Daar komt de Bakewell taart vandaan die ik weer tegenkwam op het blog van Door van Dooreten. Dat kwam mooi uit, want ik mocht deze maand iets van haar blog maken voor de foodblogswap.
Door heeft een vrolijk, enthousiast en lekker gek blog met heerlijke recepten. Haar schrijfstijl is niet die van een doorsnee blog en dat maakt die van haar nou precies zo leuk. Samen met al die lekkere recepten dus. Ik kon niet zo goed kiezen tussen de Bakewell taart en de soto ajam. De soto ajam heb ik uiteindelijk ook gemaakt, maar die bleek ik al eerder voor een foodblogswap gemaakt te hebben, dus die viel af. Dat kwam mooi uit, want nu kon ik de Bakewell taart maken. Niet met frambozen, want die vind ik niet lekker. Ik gebruikte een blikje kersenvlaaivulling dat ik nog in de kast had staan en dat pakte goed uit. De taart was erg lekker en gaat hier vast in verschillende varianten terugkomen.Ik kan me voorstellen dat deze taart met appel of peer ook heerlijk is.
Bakewell taart met kersen
Ingrediënten
Bodem
240 gr bloem
100 gr witte of lichtbruine basterdsuiker
220 gr zachte boter
snuf zout
de schil van 1 citroen of limoen of 1/2 sinaasappel
Vulling
1 blikje kersenvlaaivulling (340 gram)
100 gr boter
3 eieren
125 gr suiker
150 gr amandelen of amandelmeel
sap van 1/2 citroen of limoen of 1/4 sinaasappel
geschaafde amandelen om te bestrooien
springvorm van 22 cm
Meng voor de bodem de bloem met de citroenrasp, suiker, zout en de boter en kneed alles tot een soepel maar plakkerig deeg. Druk het deeg op de bodem van de vorm tot een platte koek. Bak de bodem 20-25 goudbruin en laat afkoelen.
Smelt, terwijl de bodem in de oven bakt, de boter in een steelpannetje en laat iets afkoelen. Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze tot een fijn meel. Doe de suiker, eieren en citroensap erbij en mix het tot een luchtige massa. Giet de boter erbij en meng het nog even goed door. Dit mengsel heet frangipane.
Bedek de taartbodem met de vlaaivulling. Schep de frangipane over de kersenvulling en strijk het voorzichtig glad.
Bestrooi met de geschaafde amandelen en bak de taart in 30-40 minuten goudbruin. Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer hem lauw of op kamertemperatuur.
Geef een reactie