Door het aantal ingrediënten lijkt het misschien of deze bami goreng ingewikkeld te maken is. Niets is minder waar. Als je voor nog gemakkelijker wilt gaan kun je een groentepakket en/of bamikruiden gebruiken. Ik gebruikte nu dikke bami, maar het gaat ook prima met eiermie of noodles.
Ik maak altijd lekker veel bami goreng zodat ik kan porties kan invriezen. Ook de pindasaus vries ik in kleine porties in. Zo heb je een lekker snelle maaltijd als je een keer geen zin hebt of weinig tijd hebt.
Ik maak altijd lekker veel bami goreng zodat ik kan porties kan invriezen. Ook de pindasaus vries ik in kleine porties in. Zo heb je een lekker snelle maaltijd als je een keer geen zin hebt of weinig tijd hebt.
Je kunt voor deze pindasaus de allergoedkoopste pindakaas gebruiken, want die werkt het best in dit geval. Temperatuur is heel belangrijk bij het maken van pindasaus, want als je de ingrediënten te snel verwarmt gaat de saus schiften. Voorzichtig dus. Laat dit je niet tegenhouden, want er is weinig ingewikkelds aan dit recept. Deze saus is heerlijk bij nasi of bami, maar je kunt hem ook prima als satésaus of bij frites serveren.
Bami goreng
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 1 theelepel gember
- 1/2 theelepel piment
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel sereh
- 1/2 theelepel 5 spices
- 750 gram kippendij
- 450 gram groenten (bijv. witte kool, tauge, wortel, paprika, prei)
- 250 gram champignons
- 125 gram spekjes
- 2 rode puntpaprika’s
- 4 bosuitjes
- 1 rode peper
- 1 knoflookteen
- 500 gram mie nestjes (of eiermie)
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel witte peper
Verhit de olie in een wok en bak de spekjes een beetje uit. Snipper de knoflook en bak even met het spek mee. Snijd de kippendij in stukjes en doe ze bij het spek. Bak tot de kip gaar is en doe er dan de ketjap en de specerijen bij. Roer even goed door en doe er dan alle gesneden groenten bij. Kook intussen de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng met het kipmengsel. Serveer met pindasaus en een gebakken eitje.
Pindasaus
Ingrediënten
- 600 ml water
- 1 pot pindakaas (600 gram)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal
- 1 teen gehakte knoflook
- 1 gesnipperd sjalotje
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel suiker
- 1/4 theelepel laos
- 1/4 theelepel gember
- 1/4 theelepel witte peper
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak daarin het sjalotje op middelmatig vuur. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en laat even zacht meebakken. Voeg sambal en ketjap toe. Doe er dan de pindakaas bij en laat op laag vuur al roerend dunner worden. Voeg dan al roerend beetje bij beetje het water toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Te dik is meer water, te dun wat langer op het vuur laten staan. Zorg dat de saus niet gaat koken, want dan gaat hij schiften. De olie loopt er dan als het ware uit. Met goed roeren en nog een scheutje water kun je het nog wel eens redden en ook geschift smaakt de saus nog prima, maar dan weet je in elk geval hoe je het kunt voorkomen. Op de foto kun je zien dat de saus net wat te warm geworden is met opwarmen.
Geef een reactie