• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Bitterballen met Hollandse garnalen

23 juli 2020 By Martine Reageer

Mijn bitterballen met Hollandse garnalen zijn hier in huis altijd snel op. Ze zijn dan ook erg lekker. Het is niet zo erg moeilijk om ze te maken, maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. De salpicon (ragout) moet namelijk opstijven en dat duurt minstens een paar uur. Ook het rollen en paneren van de ballen kost even tijd. Daar moet je ook een klein beetje handigheid in krijgen. Het is wel echt de moeite waard ze zelf te maken, want er kan weinig op tegen de smaak van zelfgemaakte bitterballen 😀.

Hier vind je nog meer recepten voor kroketten en bitterballen en ook het Bourgondische bitterballenboek geeft heel veel tips en recepten.

Bitterballen met Hollandse garnalen

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks

  • 90 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 150 ml droge witte wijn
  • 350 ml gevogeltebouillon
  • 300 gram gepelde garnalen
  • witte peper
  • mespuntje gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper
  • zout
  • flinke hand fijngesneden peterselie (of bieslook)

Voor het paneren

  • fijn paneermeel
  • grof paneermeel
  • 5 eiwitten (of 3 geklutste eieren)
  • laagje bloem in een bord
  • zonnebloemolie om in te frituren

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Laat hem niet bruin worden. Roer er in een keer de bloem doorheen met een garde of pollepel. Laat de bloem even bakken om gaar te worden en roer er daarna beetje bij beetje de wijn en de bouillon doorheen tot het een mooie gladde saus is. Laat even zacht pruttelen. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe en proef of het op smaak is. Doe er dan de garnalen en peterselie bij en roer goed door. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Omdat er in dit recept geen gelatine zit heeft de salpicon liefst wat langer nodig. Een hele nacht is geen overbodige luxe.

Schep steeds een hoopje van 20-30 gram (afhankelijk van hoe groot je de bitterballen wilt) en vorm dat al rollend met wat bloem tot een balletje. Het gaat hoe dan ook aan je handen plakken. Wat bloem tussen je handen of je handen een klein beetje nat maken of invetten met olie kan helpen. Ik was om de zoveel bitterballen mijn handen even.

Rol de bitterballen door het losgeklopte eiwit en daarna door het fijne paneermeel. Herhaal dat met het grove paneermeel. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet. Als je bitterbal niet goed gepaneerd is zal hij tijdens het bakken leeglopen. Laat de bitterballen even “drogen” en bak ze in zonnebloemolie van 180 graden goudbruin. Blijf erbij. Ze zijn in ongeveer 2,5 minuut klaar en als je een heel hard sisgeluid hoort moeten ze eruit want dan heb je kans dat ze leeglopen. Een beetje sissen is normaal.

Categorie: borrelhapje Tags: bitterbal, bitterballen, bitterballenenkroketten

Vorig bericht: « Review: Het Bourgondische bitterballenboek
Volgend bericht: Kaneelbroodjes met en zonder appel »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in