Mijn bitterballen met Hollandse garnalen zijn hier in huis altijd snel op. Ze zijn dan ook erg lekker. Het is niet zo erg moeilijk om ze te maken, maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. De salpicon (ragout) moet namelijk opstijven en dat duurt minstens een paar uur. Ook het rollen en paneren van de ballen kost even tijd. Daar moet je ook een klein beetje handigheid in krijgen. Het is wel echt de moeite waard ze zelf te maken, want er kan weinig op tegen de smaak van zelfgemaakte bitterballen 😀.
Hier vind je nog meer recepten voor kroketten en bitterballen en ook het Bourgondische bitterballenboek geeft heel veel tips en recepten.
Bitterballen met Hollandse garnalen
Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks
- 90 gram boter
- 110 gram bloem
- 150 ml droge witte wijn
- 350 ml gevogeltebouillon
- 300 gram gepelde garnalen
- witte peper
- mespuntje gerookt paprikapoeder
- cayennepeper
- zout
- flinke hand fijngesneden peterselie (of bieslook)
Voor het paneren
- fijn paneermeel
- grof paneermeel
- 5 eiwitten (of 3 geklutste eieren)
- laagje bloem in een bord
- zonnebloemolie om in te frituren
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Laat hem niet bruin worden. Roer er in een keer de bloem doorheen met een garde of pollepel. Laat de bloem even bakken om gaar te worden en roer er daarna beetje bij beetje de wijn en de bouillon doorheen tot het een mooie gladde saus is. Laat even zacht pruttelen. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe en proef of het op smaak is. Doe er dan de garnalen en peterselie bij en roer goed door. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Omdat er in dit recept geen gelatine zit heeft de salpicon liefst wat langer nodig. Een hele nacht is geen overbodige luxe.
Schep steeds een hoopje van 20-30 gram (afhankelijk van hoe groot je de bitterballen wilt) en vorm dat al rollend met wat bloem tot een balletje. Het gaat hoe dan ook aan je handen plakken. Wat bloem tussen je handen of je handen een klein beetje nat maken of invetten met olie kan helpen. Ik was om de zoveel bitterballen mijn handen even.
Rol de bitterballen door het losgeklopte eiwit en daarna door het fijne paneermeel. Herhaal dat met het grove paneermeel. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet. Als je bitterbal niet goed gepaneerd is zal hij tijdens het bakken leeglopen. Laat de bitterballen even “drogen” en bak ze in zonnebloemolie van 180 graden goudbruin. Blijf erbij. Ze zijn in ongeveer 2,5 minuut klaar en als je een heel hard sisgeluid hoort moeten ze eruit want dan heb je kans dat ze leeglopen. Een beetje sissen is normaal.
Geef een reactie