Jaren geleden at ik regelmatig bloemkool. Zo regelmatig dat ik daarna nooit meer bloemkool klaargemaakt heb. Toch kreeg ik een soort van zin in bloemkool toen ik naast een aanbiedingsbloemkooltje stond. Ook Maarten had door mij al jaren geen bloemkool meer gegeten en toen ook hij trek in bloemkool kreeg hebben we er maar een gekocht.
Daarna had ik spijt, want ik moest me toch even over mijn aversie tegen bloemkool heenzetten. Ik besloot de bloemkool een beetje te verdoezelen door er een stamppot van te maken en dan niet, zoals vroeger met gehakt, maar met een stukje morbier (kaas). Helaas schoot ik wat uit met de melk en werd de stamppot meer een soort dikke soep; wel lekker, maar niet helemaal volgens de planning.
Na het eten bedacht ik dat ik er wat eieren doorheen zou kunnen roeren met wat chorizo en dat het dan best een lekker hartig taartje zou kunnen worden. En dat bleek verrassend goed uit te pakken. We hebben er heerlijk van gegeten en de volgende dag aten we het gewoon nog een keer.
Wij aten hier met 2 personen 3 keer van; de eerste keer stamppot en daarna nog 2 keer hartige taart. De stamppot alleen is dus evt ook genoeg voor 4 personen (of voor nog een portie in de vriezer)
Bloemkoolstamppot
Ingrediënten
- 750 gram aardappels
- een middelmatige bloemkool
- 100 gram morbier (of andere kaas in blokjes)
- 25 gram boter
- 150 ml melk
- 2 eetlepels mosterd
- peper en zout
Hartige taart van bloemkoolstamppot
Ingrediënten
- een restant stamppot (hoeveelheid komt niet zo nauw)
- 5 eieren
- 6 plakjes bladerdeeg
- stuk chorizoworst (100 gram)
- peper en zout
- snuf gerookt paprikapoeder
- boter om in te vetten
- 3 eetlepels paneermeel
- quichevorm met losse bodem van 28 mm (andere vorm kan ook prima)
Edith
Grappig zeg!Ik maakte eens van een restje hutspot een frittata (of tortilla) voor de lunch. Was ook zo lekker! http://www.eediete.nl/keuken/?p=617
Martine
Ik geloof direct dat dat ook lekker is!
🙂
Hahahah Dat heb je dan wel eens he? Heel creatief en goed uitgepakt! (y)
Ja, soms komen uit mislukkingen de leukste recepten.