• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Bloemkoolstamppot en hartige taart van bloemkoolstamppot

21 augustus 2014 By Martine 5 Reacties

Jaren geleden at ik regelmatig bloemkool. Zo regelmatig dat ik daarna nooit meer bloemkool klaargemaakt heb. Toch kreeg ik een soort van zin in bloemkool toen ik naast een aanbiedingsbloemkooltje stond. Ook Maarten had door mij al jaren geen bloemkool meer gegeten en toen ook hij trek in bloemkool kreeg hebben we er maar een gekocht.
Daarna had ik spijt, want ik moest me toch even over mijn aversie tegen bloemkool  heenzetten. Ik besloot de bloemkool een beetje te verdoezelen door er een stamppot van te maken en dan niet, zoals vroeger met gehakt, maar met een stukje morbier (kaas). Helaas schoot ik wat uit met de melk en werd de stamppot meer een soort dikke soep; wel lekker, maar niet helemaal volgens de planning.
Na het eten bedacht ik dat ik er wat eieren doorheen zou kunnen roeren met wat chorizo en dat het dan best een lekker hartig taartje zou kunnen worden. En dat bleek verrassend goed uit te pakken. We hebben er heerlijk van gegeten en de volgende dag aten we het gewoon nog een keer.

Wij aten hier met 2 personen 3 keer van; de eerste keer stamppot en daarna nog 2 keer hartige taart. De stamppot alleen is dus evt ook genoeg voor 4 personen (of voor nog een portie in de vriezer)

Bloemkoolstamppot

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels
  • een middelmatige bloemkool
  • 100 gram morbier (of andere kaas in blokjes)
  • 25 gram boter
  • 150 ml melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • peper en zout
Kook de aardappels en de in roosjes verdeelde bloemkool met een snufje zout in 15-20 minuten gaar. Verwarm intussen de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Giet de aardappels en de bloemkool af en stamp ze goed door elkaar. Voeg de blokjes kaas toe en roer er dan een gedeelte van de melk door. Blijf melk toevoegen tot de stamppot de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Als je van plan bent de hartige taart te maken, meng dan na het eten nog wat warme melk door de stamppot zodat die erg smeuïg wordt (de dikte van dikke yoghurt).
Wij aten er een laatste, in de vriezer opgedoken, zelfgemaakt worstje bij, maar zonder vlees kan ook prima. Evt voeg je nog wat extra kaas toe of strooi er wat geroosterde cashewnoten over.
 

Hartige taart van bloemkoolstamppot

Ingrediënten

  • een restant stamppot (hoeveelheid komt niet zo nauw)
  • 5 eieren
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • stuk chorizoworst (100 gram)
  • peper en zout
  • snuf gerookt paprikapoeder
  • boter om in te vetten
  • 3 eetlepels paneermeel
  • quichevorm met losse bodem van 28 mm (andere vorm kan ook prima)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kluts de eieren met wat peper, zout en het paprikapoeder. Voeg de in stukjes gesneden worst toe. Meng dan beetje bij beetje de stamppot erdoor. Als het in de koelkast heeft gestaan is de stamppot misschien wat dikker geworden. Dan kun je het evt een beetje opwarmen zodat het weer iets dunner wordt (het mengt dan iets beter, maar is niet noodzakelij). Meng de stamppot beetje bij beetje goed door het eimengsel.
Vet de vorm in met wat boter en bekleed met de plakjes bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover. Giet er dan het eimengsel in. Strooi evt nog wat geraspte kaas over de bovenkant. Als je nog wat bladerdeeg over hebt kun je wat stukjes over de taart verdelen.
Bak de taart in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar.
Bij deze taart kun je  prima variëren met de hoeveelheden. Meer of minder worst is bijv. naar smaak. Je kunt ook kleine taartjes maken en als je alleen een kleinere vorm of een springvorm hebt doe je gewoon meer of minder bladerdeeg en pas je de hoeveelheid eieren een beetje aan. Het zal niet zo snel mislukken. Ik denk dat deze taart ook heel lekker is met bijv. zuurkoolstamppot en stukjes rookworst/spek of andijviestamppot met wat gehakt. Je kunt deze taart uitstekend vegetarisch maken door vlees te vervangen door nog wat kaas, een vleesvervanger of wat noten.

Categorie: hartige taart, hoofdgerecht Tags: eenpansgerecht, oven

Vorig bericht: « Thaise mosselen
Volgend bericht: Workshop suikertrekken »

Lees Interacties

Reacties

  1. Edith

    21 augustus 2014 om 19:01

    Grappig zeg!
    Ik maakte eens van een restje hutspot een frittata (of tortilla) voor de lunch. Was ook zo lekker!
    http://www.eediete.nl/keuken/?p=617

    Beantwoorden
  2. Martine

    21 augustus 2014 om 19:08

    Ik geloof direct dat dat ook lekker is!

    Beantwoorden
  3. Martine

    21 augustus 2014 om 20:06

    🙂

    Beantwoorden
  4. Es

    22 augustus 2014 om 12:14

    Hahahah Dat heb je dan wel eens he? Heel creatief en goed uitgepakt! (y)

    Beantwoorden
  5. Martine

    24 augustus 2014 om 07:06

    Ja, soms komen uit mislukkingen de leukste recepten.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in