De zeldzame keren dat ik mijn collega’s op het moment in real life zie zijn natuurlijk mooie gelegenheden om iets te bakken. De verwelkoming van een nieuwe collega was zo’n gelegenheid. We verzamelden op een winderige parkeerplaats, hingen slingers tussen onze auto’s en maakten er klappertandend het beste van. Nou ja, dat klinkt dramatischer dan het was. Het was heel gezellig en de sfeer is altijd warm. Bovendien is het al een feestje om elkaar weer even te zien. En de blondies van Slowfoody gingen moeiteloos naar binnen bij mijn altijd trek in iets lekkers hebbende collega’s. Dat is ook niet zo gek, want deze blondies vallen in de categorie uitermate lekker: stevig aan de randen, een klein beetje klef van binnen en overal de hemelse zoete smaak van speculoos met kaneel, kruidnoten en chocola. De snelle foto op de parkeerplaats pakte niet helemaal zo uit als gepland, dus ik zal ze nog een keertje moeten maken. Gelukkig vind ik dat dan weer helemaal niet erg.
Ik maakte de blondies van Slowfoody omdat ik meedeed aan de Swiepswoepswap van Mandyandmore. Dit is een soort instagramreceptenruil waarbij je een ander instagramaccount/blog toegewezen krijgt van wie je dan een recept maakt. Ik maakte al eerder iets van Hilde van Slowfoody, namelijk dit lekkere bounty ijstaartje en ik was dan ook blij dat ik weer iets bij haar mocht uitzoeken. Ga vooral even kijken op haar blog want het staat bomvol lekkere recepten waarvan ik er nog een heleboel wil uitproberen.
Je kunt prima variëren met de vulling door in plaats van pure chocolade witte chocolade te gebruiken of de chocolade door noten te vervangen. En voor de kruidnoten kun je ook heel goed speculaasjes nemen. Als je een iets lichtere variant wil kun je ook deze Sinterklaasblondies bakken. Daar zit wat minder boter en suiker in.
Blondies met speculoos en kruidnoten (20 stuks)
ingrediënten
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 240 gram witte basterdsuiker
- 0,5 theelepel zout
- 225 gram ongezouten roomboter
- 130 gram Speculoos
- 2 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 315 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 100 gram kruidnoten (grof gehakt)
- 75 gram pure chocolade (grof gehakt)
- handje hele kruidnoten voor de finishing touch
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Vet een browniebakvorm van 28 x 18 cm licht in en bekleed deze met bakpapier. Laat het bakpapier over de randen hangen, zodat je de blondies straks makkelijker uit de vorm kunt halen.
Doe de speculoos en de boter in een kleine pan en verwarm op laag vuur het gesmolten is. Doe de basterdsuiker, het zout en het gesmolten boter-speculoos mengsel in een kom en roer het een garde of mixer goed door. Voeg dan de eieren en het vanille-extract toe en meng goed.
Doe de bloem en het bakpoeder erbij en spatel zo kort mogelijk, maar wel tot de bloem helemaal opgenomen is. Spatel de chocolade en de gehakte kruidnoten door het beslag en schep het beslag in de vorm. Verdeel de hele kruidnoten over het beslag en druk ze een beetje aan.
Bak de blondies in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt dit checken door een sateprikker in de blondies te prikken. De blondies zijn klaar als de prikker er schoon uitkomt. Haal het bakblik uit de oven en laat de blondies in de vorm afkoelen.
Til de blondies met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd ze in stukken.
Geef een reactie