• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Boeuf Bourguignon (in pan of slowcooker)

16 oktober 2015 By Martine 1 Reactie

Tijdens onze  vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo’n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.

Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (of in de oven op 100 graden)

Boeuf Bourguignon

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram sucadelappen of runderlappen
  • 100 gram boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 grote grof gesneden ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • klein bosje (platte) peterselie
  • 1 gehakt knoflookteentje
  • 1 deciliter bouillon (50 ml voor slowcooker)
  • 1,5 deciliter rode wijn (50 ml voor slowcooker)
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 2 in grove stukken gesneden wortels
Snijd de sucadelappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Smelt 50 gram van de boter in een braadpan en bak het spek en de ui daarin lichtbruin. Haal de ui en het spek uit de pan; smelt de overige boter en bak daarin het vlees aan. Doe de bloem erbij; roer goed door en laat even op laag vuur garen. Voeg dan het spek, de ui, de kruiden (behalve de peterselie), de knoflook, de wijn (evt beetje opgewarmd om het vlees niet te laten schrikken), de wortels en de bouillon toe en laat rustig aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje). In de oven op 100 graden kan ook.
Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel).
Bak de schoongemaakte champignons in een beetje boter in een paar minuten gaar (snij ze doormidden of in vieren als ze erg groot zijn) en doe ze bij het vlees. Laat alles nog ongeveer 20 minuten garen, evt zonder deksel zodat er nog wat vocht kan verdampen. Als het vlees gaar is voeg je de gesneden peterselie toe en is de stoofpot klaar. Serveer met rijst of aardappels.

Slowcooker

Als je dit recept in de slowcooker maakt gebruik je minder vocht 50 ml rode wijn en 50 ml bouillon) en doe je de champignons er tegelijk met de wortel, wijn enz bij. Zet de slowcooker op low en laat het een uur of 6 garen. Evt kun je aan het eind het vlees en de groenten uit de pan scheppen en het vocht nog even in laten koken tot het iets dikker is (in de slowcooker op high of in een steelpannetje. Dit is maar net wat je lekker vindt.

Categorie: hoofdgerecht Tags: vlees

Vorig bericht: « IJs met pindakaas en oreo-pindakaaskoekjes
Volgend bericht: Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang – meer dan 100 Chinese familierecepten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlies

    18 oktober 2015 om 19:52

    Hmm staat al een tijdje op m'n verlanglijstje, een echte klassieker!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in