• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Boeuf Bourguignon (in pan of slowcooker)

16 oktober 2015 By Martine 1 Reactie

Tijdens onze  vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo’n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.

Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (of in de oven op 100 graden)

Boeuf Bourguignon

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram sucadelappen of runderlappen
  • 100 gram boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 grote grof gesneden ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • klein bosje (platte) peterselie
  • 1 gehakt knoflookteentje
  • 1 deciliter bouillon (50 ml voor slowcooker)
  • 1,5 deciliter rode wijn (50 ml voor slowcooker)
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 2 in grove stukken gesneden wortels
Snijd de sucadelappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Smelt 50 gram van de boter in een braadpan en bak het spek en de ui daarin lichtbruin. Haal de ui en het spek uit de pan; smelt de overige boter en bak daarin het vlees aan. Doe de bloem erbij; roer goed door en laat even op laag vuur garen. Voeg dan het spek, de ui, de kruiden (behalve de peterselie), de knoflook, de wijn (evt beetje opgewarmd om het vlees niet te laten schrikken), de wortels en de bouillon toe en laat rustig aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje). In de oven op 100 graden kan ook.
Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel).
Bak de schoongemaakte champignons in een beetje boter in een paar minuten gaar (snij ze doormidden of in vieren als ze erg groot zijn) en doe ze bij het vlees. Laat alles nog ongeveer 20 minuten garen, evt zonder deksel zodat er nog wat vocht kan verdampen. Als het vlees gaar is voeg je de gesneden peterselie toe en is de stoofpot klaar. Serveer met rijst of aardappels.

Slowcooker

Als je dit recept in de slowcooker maakt gebruik je minder vocht 50 ml rode wijn en 50 ml bouillon) en doe je de champignons er tegelijk met de wortel, wijn enz bij. Zet de slowcooker op low en laat het een uur of 6 garen. Evt kun je aan het eind het vlees en de groenten uit de pan scheppen en het vocht nog even in laten koken tot het iets dikker is (in de slowcooker op high of in een steelpannetje. Dit is maar net wat je lekker vindt.

Categorie: hoofdgerecht Tags: vlees

Vorig bericht: « IJs met pindakaas en oreo-pindakaaskoekjes
Volgend bericht: Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang – meer dan 100 Chinese familierecepten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlies

    18 oktober 2015 om 19:52

    Hmm staat al een tijdje op m'n verlanglijstje, een echte klassieker!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Topmiddag gehad in Framework knitters museum in no Topmiddag gehad in Framework knitters museum in nottinghamshire. Er staan daar breimachines van rond 1900 en ouder en het was verbazingwekkend interessant om uitgelegd te krijgen en te zien hoe ze werken.  De vrijwilligers waren allemaal even enthousiast en alles zag er nog uit alsof het in gebruik was. De foto ziet er niet zo uit, maar de sunday roast die we onderweg in een pub aten was heerlijk. #england #frameworkknitters #knitting #museum #nottinghamshire #uk #england #engeland #roadtrip #camping #sundayroast #travel #food
Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in