• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Boeuf Bourguignon (in pan of slowcooker)

16 oktober 2015 By Martine 1 Reactie

Tijdens onze  vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo’n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.

Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (of in de oven op 100 graden)

Boeuf Bourguignon

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram sucadelappen of runderlappen
  • 100 gram boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 grote grof gesneden ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • klein bosje (platte) peterselie
  • 1 gehakt knoflookteentje
  • 1 deciliter bouillon (50 ml voor slowcooker)
  • 1,5 deciliter rode wijn (50 ml voor slowcooker)
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 2 in grove stukken gesneden wortels
Snijd de sucadelappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Smelt 50 gram van de boter in een braadpan en bak het spek en de ui daarin lichtbruin. Haal de ui en het spek uit de pan; smelt de overige boter en bak daarin het vlees aan. Doe de bloem erbij; roer goed door en laat even op laag vuur garen. Voeg dan het spek, de ui, de kruiden (behalve de peterselie), de knoflook, de wijn (evt beetje opgewarmd om het vlees niet te laten schrikken), de wortels en de bouillon toe en laat rustig aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje). In de oven op 100 graden kan ook.
Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel).
Bak de schoongemaakte champignons in een beetje boter in een paar minuten gaar (snij ze doormidden of in vieren als ze erg groot zijn) en doe ze bij het vlees. Laat alles nog ongeveer 20 minuten garen, evt zonder deksel zodat er nog wat vocht kan verdampen. Als het vlees gaar is voeg je de gesneden peterselie toe en is de stoofpot klaar. Serveer met rijst of aardappels.

Slowcooker

Als je dit recept in de slowcooker maakt gebruik je minder vocht 50 ml rode wijn en 50 ml bouillon) en doe je de champignons er tegelijk met de wortel, wijn enz bij. Zet de slowcooker op low en laat het een uur of 6 garen. Evt kun je aan het eind het vlees en de groenten uit de pan scheppen en het vocht nog even in laten koken tot het iets dikker is (in de slowcooker op high of in een steelpannetje. Dit is maar net wat je lekker vindt.

Categorie: hoofdgerecht Tags: vlees

Vorig bericht: « IJs met pindakaas en oreo-pindakaaskoekjes
Volgend bericht: Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang – meer dan 100 Chinese familierecepten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlies

    18 oktober 2015 om 19:52

    Hmm staat al een tijdje op m'n verlanglijstje, een echte klassieker!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in