Tijdens onze vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo’n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.
Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (of in de oven op 100 graden)
Boeuf Bourguignon
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram sucadelappen of runderlappen
- 100 gram boter
- 125 gram spekblokjes
- 1 grote grof gesneden ui
- 1 eetlepel bloem
- 2 blaadjes laurier
- paar takjes tijm
- klein bosje (platte) peterselie
- 1 gehakt knoflookteentje
- 1 deciliter bouillon (50 ml voor slowcooker)
- 1,5 deciliter rode wijn (50 ml voor slowcooker)
- 150 gram (kastanje)champignons
- 2 in grove stukken gesneden wortels
Slowcooker
Als je dit recept in de slowcooker maakt gebruik je minder vocht 50 ml rode wijn en 50 ml bouillon) en doe je de champignons er tegelijk met de wortel, wijn enz bij. Zet de slowcooker op low en laat het een uur of 6 garen. Evt kun je aan het eind het vlees en de groenten uit de pan scheppen en het vocht nog even in laten koken tot het iets dikker is (in de slowcooker op high of in een steelpannetje. Dit is maar net wat je lekker vindt.
Marlies
Hmm staat al een tijdje op m'n verlanglijstje, een echte klassieker!