• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Bonbons met dulce de leche voor mijn blogverjaardag

14 maart 2013 By Martine 2 Reacties

Duizenden1dag bestaat vandaag 3 jaar. Ik ben niet zo van de verjaardagen, maar omdat ik het laatste half jaar veel meer aandacht aan mijn blog heb besteed laat ik het deze keer niet helemaal ongemerkt voorbijgaan. Voor de gelegenheid maakte ik mijn eerste bonbons. De vulling was nog veilig met dulce de leche, maar er gaan nog vele experimenten volgen.

Bonbons met dulce de leche

Wat heb je nodig

  • chocola van goede kwaliteit (ik had puur en wit) in stukken gebroken of gehakt
  • evt een thermometer om de temperatuur van de chocola te kunnen meten
  • een kommetje om de chocola in te smelten
  • evt een pannetje (voor au bain marie smelten)
  • vormpjes om de bonbons in te maken

 

Voor de dulce de leche

  • een ruime pan met water
  • een blikje gecondenseerde melk
We beginnen met de dulce de leche. Neem een ruime pan en vul die zover met water dat het hele blikje onder water komt te staan. Haal het etiket er evt vast af. Breng het water aan de kook en laat het blikje anderhalf uur zacht koken. Ik vind het altijd weer een beetje spannend of het blikje niet ineens ontploft ofzo, maar als het maar helemaal onder water blijft schijnt er niets te kunnen gebeuren.
Ik kookte een blikje gewone gecondenseerde melk en een blikje gecondenseerde chocolademelk. Die bleek na anderhalf uur nog best vloeibaar, dus die zou je misschien beter 2 uur kunnen koken.
Laat het blikje goed afkoelen voor je het openmaakt. Doe de inhoud over in een schoon potje en bewaar het in de koelkast.
De chocolade voor de bonbons moet je eerst voorkristalliseren (temperen of tempereren). Dit doe je door de chocola eerst naar een temperatuur van 45 – 48 graden te brengen en daarna terug te koelen naar 27 graden. De chocolade wordt dan mooi glanzend als het weer hard wordt. Doe je dit niet dan krijg je heel doffe bonbons die er veel minder mooi uitzien.
Je kunt de chocolade voorzichtig in de magnetron smelten of op het vuur au bain marie. Hang daarvoor een kommetje met chocolade (houd wat stukjes apart) in een pan met wat water. De kom mag het water niet raken. Laat het water warm worden zonder het te laten koken en roer de chocola voorzichtig zodat het gelijkmatig verhit wordt. Als de chocola de juiste temperatuur bereikt heeft doe je er de overgebleven stukjes chocola bij zodat het wat afkoelt. Eventueel kun je het kommetje nog even boven koud water hangen om af te koelen. Roer tot de chocolade genoeg is afgekoeld. Je kunt testen of het proces gelukt is door een mespuntje in de chocolade te doen en het hard te laten worden. Je ziet dan vanzelf of het mooi glanst.
Evt kun je de chocola nog weer een klein beetje opwarmen (ook weer au bain marie of in de magnetron) om het beter te kunnen verwerken.
Dan vul je de buitenrand van de vormpjes met chocola. Dit kan met een penseeltje of met een theelepeltje.
Kijk goed of de chocola echt overal zit. Zeker met een bruine mal is dit soms lastig te zien. Laat het even hard worden in de koelkast. Bij mij zat er een nacht tussen voordat ik de bonbons afmaakte. Dit is geen enkel probleem. Vul dan de bonbons met vulling.
Ik gebruikte de 2 soorten dulce de leche, maar je kunt ook een goede chocopasta gebruiken, nootjes toevoegen of een vulling op basis van room gebruiken. Ook marsepein is erg lekker als vulling. Er volgen vast binnenkort nog meer recepten op mijn blog, want ik vind het erg leuk om te doen.
Laat dit weer even goed afkoelen in de koelkast en dek de bonbons dan af met een dun laagje chocola. Weer even in de koelkast en dan kun je de bonbons voorzichtig uit de vorm drukken.
Ik gebruikte ook witte chocola voor de buitenkant. Dit gaf een leuk effect. Je kunt de bonbons ook na afloop nog versieren met gesmolten chocola.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: bonbons

Vorig bericht: « Hartig taartje met geroosterde paprika en chorizo
Volgend bericht: Winactie: paaspakket »

Lees Interacties

Reacties

  1. Tessa / iamcookingwithlove.nl

    14 maart 2013 om 21:29

    Gefeliciteerd en wat zien die bonbonnetjes er lekker uit zeg!! Lijkt me ook leuk om eens te maken.

    Beantwoorden
  2. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

    15 maart 2013 om 13:17

    Gefeliciteerd met je mijlpaal. Ik ga toch echt zelf eens proberen bonbon's te maken, gr, Gerry

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in