Duizenden1dag bestaat vandaag 3 jaar. Ik ben niet zo van de verjaardagen, maar omdat ik het laatste half jaar veel meer aandacht aan mijn blog heb besteed laat ik het deze keer niet helemaal ongemerkt voorbijgaan. Voor de gelegenheid maakte ik mijn eerste bonbons. De vulling was nog veilig met dulce de leche, maar er gaan nog vele experimenten volgen.
Bonbons met dulce de leche
Wat heb je nodig
- chocola van goede kwaliteit (ik had puur en wit) in stukken gebroken of gehakt
- evt een thermometer om de temperatuur van de chocola te kunnen meten
- een kommetje om de chocola in te smelten
- evt een pannetje (voor au bain marie smelten)
- vormpjes om de bonbons in te maken
Voor de dulce de leche
- een ruime pan met water
- een blikje gecondenseerde melk
We beginnen met de dulce de leche. Neem een ruime pan en vul die zover met water dat het hele blikje onder water komt te staan. Haal het etiket er evt vast af. Breng het water aan de kook en laat het blikje anderhalf uur zacht koken. Ik vind het altijd weer een beetje spannend of het blikje niet ineens ontploft ofzo, maar als het maar helemaal onder water blijft schijnt er niets te kunnen gebeuren.
Ik kookte een blikje gewone gecondenseerde melk en een blikje gecondenseerde chocolademelk. Die bleek na anderhalf uur nog best vloeibaar, dus die zou je misschien beter 2 uur kunnen koken.
Laat het blikje goed afkoelen voor je het openmaakt. Doe de inhoud over in een schoon potje en bewaar het in de koelkast.
De chocolade voor de bonbons moet je eerst voorkristalliseren (temperen of tempereren). Dit doe je door de chocola eerst naar een temperatuur van 45 – 48 graden te brengen en daarna terug te koelen naar 27 graden. De chocolade wordt dan mooi glanzend als het weer hard wordt. Doe je dit niet dan krijg je heel doffe bonbons die er veel minder mooi uitzien.
Je kunt de chocolade voorzichtig in de magnetron smelten of op het vuur au bain marie. Hang daarvoor een kommetje met chocolade (houd wat stukjes apart) in een pan met wat water. De kom mag het water niet raken. Laat het water warm worden zonder het te laten koken en roer de chocola voorzichtig zodat het gelijkmatig verhit wordt. Als de chocola de juiste temperatuur bereikt heeft doe je er de overgebleven stukjes chocola bij zodat het wat afkoelt. Eventueel kun je het kommetje nog even boven koud water hangen om af te koelen. Roer tot de chocolade genoeg is afgekoeld. Je kunt testen of het proces gelukt is door een mespuntje in de chocolade te doen en het hard te laten worden. Je ziet dan vanzelf of het mooi glanst.
Evt kun je de chocola nog weer een klein beetje opwarmen (ook weer au bain marie of in de magnetron) om het beter te kunnen verwerken.
Dan vul je de buitenrand van de vormpjes met chocola. Dit kan met een penseeltje of met een theelepeltje.
Kijk goed of de chocola echt overal zit. Zeker met een bruine mal is dit soms lastig te zien. Laat het even hard worden in de koelkast. Bij mij zat er een nacht tussen voordat ik de bonbons afmaakte. Dit is geen enkel probleem. Vul dan de bonbons met vulling.
Ik gebruikte de 2 soorten dulce de leche, maar je kunt ook een goede chocopasta gebruiken, nootjes toevoegen of een vulling op basis van room gebruiken. Ook marsepein is erg lekker als vulling. Er volgen vast binnenkort nog meer recepten op mijn blog, want ik vind het erg leuk om te doen.
Laat dit weer even goed afkoelen in de koelkast en dek de bonbons dan af met een dun laagje chocola. Weer even in de koelkast en dan kun je de bonbons voorzichtig uit de vorm drukken.
Ik gebruikte ook witte chocola voor de buitenkant. Dit gaf een leuk effect. Je kunt de bonbons ook na afloop nog versieren met gesmolten chocola.
Tessa / iamcookingwithlove.nl
Gefeliciteerd en wat zien die bonbonnetjes er lekker uit zeg!! Lijkt me ook leuk om eens te maken.
Gefeliciteerd met je mijlpaal. Ik ga toch echt zelf eens proberen bonbon's te maken, gr, Gerry