Boterkoek was de specialiteit van mijn oma. Zodra er iets te vieren viel bakte mijn oma er 1. Dat was niet voor niets, want die boterkoeken waren fantastisch. Behalve als ze er stemgember op deed, want dat vonden we niet lekker. Mijn oma leeft al jaren niet meer en inmiddels zet mijn moeder de traditie voort. Met verjaardagen komt er een door mijn moeder gebakken boterkoek op tafel en ook bij verjaardagen van familie en vrienden wordt ze inmiddels vaak verzocht met boterkoek te verschijnen. De meeste gasten kunnen het niet bij 1 stukje laten en om de kantstukjes wordt nog net niet gevochten.
Als kind kregen mijn zus en ik altijd een balletje deeg als er boterkoek gebakken werd. Dan kwamen we uit school en lag er voor allebei een balletje deeg klaar op een stukje aluminiumfolie. Dat was echt een feestje.
Het is dus een echt familierecept waarbij ik toch moet bekennen dat het mij nooit lukte een goede boterkoek te bakken. Hij werd te bros, te vet, te blubberig; er was altijd iets mis. En dat met zo’n simpel recept. Ik probeerde diverse soorten boter (maakte verschil) en varieerde met de oventemperatuur (met wisselend resultaat), maar een echt goede boterkoek werd het niet.
De natte hand
Ik begreep er niets van en nam toch nog maar een keer alle stappen door met mijn moeder. En toen kwam ze ineens met de natte hand van mijn oma op de proppen.
Mijn oma zei namelijk altijd: met een natte hand wordt het ook wel bruin. Vaak wordt een boterkoek met losgeklopt ei bestreken, maar mijn oma deed dat dus altijd met een natte hand. En geloof het of niet; sinds ik de natte hand gebruik lukken de boterkoeken. Ik moet wel toegeven dat ze nog niet de perfectie van die van mijn moeder halen, maar ze komen inmiddels in de buurt.
Je kunt hem overigens binnen een half uur op tafel hebben staan, want het deeg heb je zo gemaakt.
Tip: Als het je lukt niet alles in 1 keer op te eten, kun je ook een gedeelte invriezen.
Boterkoek
Ingrediënten
- 250 gram (goede kwaliteit) boter op kamertemperatuur
- 250 gram witte basterdsuiker
- 300 gram bloem
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 160 graden). Kneed alle ingrediënten tot een bal en verdeel het deeg in een boterkoekvorm. Maak een hand nat en druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Bak in 20-30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
Anne-Marie
Lang geleden dat ik boterkoek heb gegeten, maar heb er nu echt trek in!