• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Boterkoek

18 februari 2017 By Martine 1 Reactie

Boterkoek was de specialiteit van mijn oma. Zodra er iets te vieren viel bakte mijn oma er 1. Dat was niet voor niets, want die boterkoeken waren fantastisch. Behalve als ze er stemgember op deed, want dat vonden we niet  lekker. Mijn oma leeft al jaren niet meer en inmiddels zet mijn moeder de traditie voort. Met verjaardagen komt er een door mijn moeder gebakken boterkoek op tafel en ook bij verjaardagen van familie en vrienden wordt ze inmiddels vaak verzocht met boterkoek te verschijnen. De meeste gasten kunnen het niet bij 1 stukje laten en om de kantstukjes wordt nog net niet gevochten.

Als kind kregen mijn zus en ik altijd een balletje deeg als er boterkoek gebakken werd. Dan kwamen we uit school en lag er voor allebei een balletje deeg klaar op een stukje aluminiumfolie. Dat was echt een feestje.

Het is dus een echt familierecept waarbij ik toch moet bekennen dat het mij nooit lukte een goede boterkoek te bakken. Hij werd te bros, te vet, te blubberig; er was altijd iets mis. En dat met zo’n simpel recept. Ik probeerde diverse soorten boter (maakte verschil) en varieerde met de oventemperatuur (met wisselend resultaat), maar een echt goede boterkoek werd het niet.

De natte hand

 

Ik begreep er niets van en nam toch nog maar een keer alle stappen door met mijn moeder. En toen kwam ze ineens met de natte hand van mijn oma op de proppen.
Mijn oma zei namelijk altijd: met een natte hand wordt het ook wel bruin. Vaak wordt een boterkoek met losgeklopt ei bestreken, maar mijn oma deed dat dus altijd met een natte hand. En geloof het of niet; sinds ik de natte hand gebruik lukken de boterkoeken. Ik moet wel toegeven dat ze nog niet de perfectie van die van mijn moeder halen, maar ze komen inmiddels in de buurt.
Je kunt hem overigens binnen een half uur op tafel hebben staan, want het deeg heb je zo gemaakt.

Tip: Als het je lukt niet alles in 1 keer op te eten, kun je ook een gedeelte invriezen.

Boterkoek

 
 

Ingrediënten

  • 250 gram (goede kwaliteit) boter op kamertemperatuur
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
 

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 160 graden). Kneed alle ingrediënten tot een bal en verdeel het deeg in een boterkoekvorm. Maak een hand nat en druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Bak in 20-30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

 
 

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek

Vorig bericht: « Rendang uit de multicooker (slowcooker) of braadpan
Volgend bericht: Tosti van Turks brood met rookkaas, kruidenkaas, chorizo en courgette »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne-Marie

    19 februari 2017 om 08:41

    Lang geleden dat ik boterkoek heb gegeten, maar heb er nu echt trek in!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in