• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Brabantse Broeder

28 december 2012 By Martine 5 Reacties

Maarten kwam pas thuis met de vraag of ik wel eens van Brabantse Broeder gehoord had. Dat had ik inderdaad. Hij had het op zijn werk de beroemde Udenhoutse Broeder van Bakkerij Besselink geproefd en die was zo lekker dat hij vond dat ik er ook maar een moest maken. Onder het mom van “leuk voor op je blog” hoefde hij natuurlijk niet lang aan te dringen. De naam ‘broeder’ is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de gilden. Om lid of broeder van een gilde te worden moest een meesterproef worden afgelegd. Pas als je in staat was dit gerecht perfect te bakken, werd je toegelaten tot het gilde en kreeg je de titel ‘Meesterbakker’.

Veel recepten zijn zonder spijs (volgens mijn moeder maakte mijn oma vroeger ook broeders, maar dan in de pan en zonder spijs), maar op de site van 24 kitchen vond ik er een met spijs. Ik heb het recept hier een daar wat aangepast (de aanpassingen zijn schuingedrukt). Op de site is ook een video te bekijken van het recept. Je moet je wel registreren om die te mogen bekijken.
Ik hou niet van rozijnen en niet van spijs, maar dit is wel heel erg lekker. Likje roomboter erop is eigenlijk niet eens nodig, maar wel lekker. Ik heb een gedeelte ingevroren, want hij is vrij groot.

Brabantse Broeder

Ingrediënten

 

Deeg

  • 450 gram gewelde rozijnen (225 gram 15 minuten gekookte rozijnen)
  • (200 gram ongezouten gemengde noten)
  • 265 gram melk
  • 14 gram gedroogde gist
  • 660 gram bloem
  • 12 gram zout
  • 70 gram boter
  • 2 eieren (1 door het deeg, 1 om te bestrijken)
  • 70 gram suiker

 

Vulling

  • 300 gram amandelschaafsel (300 gram amandelmeel)
  • 300 gram suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden (2 theelepels speculaaskruiden)
  • 1 eiwit (1 ei)
  • scheutje citroensap
Volgens Rudolph van Veen moeten rozijnen een paar uur wellen. Ik dacht altijd dat een kwartiertje wellen genoeg was. Je kunt ze ook een kwartiertje op laag vuur koken in water. Laat ze daarna goed uitlekken.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verhit de melk tot lauwwarm en los de gist er in op.
Leg de bloem in een berg op je werkblad en maak in het midden een kuil. Strooi het zout over de buitenrand zodat het niet gelijk in aanraking komt met de gist in je kuiltje.Kneed boter, ei, suiker, vanillemerg en melk in het kuiltje door elkaar en meng er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepele deegbal en laat het deeg, in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie, op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.
Maal de amandelen met de suiker, speculaaskruiden en eiwit tot amandelspijs.
Haal het deeg uit de kom, kneed de rozijnen erdoor en rol er 2 bollen van. Rol de bollen uit tot ronde plakken van circa 2 centimeter dik. Leg de plakken op bakpapier op een bakplaat. Verdeel het spijs over een plak deeg, maar houd 2 centimeter van de rand vrij. Dek het spijs af met de volgende plak deeg en druk de randen wat aan. Laat de broeder, afgedekt met plasticfolie, circa 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Kluts het ei en bestrijk de Brabantse broeder ermee. Bak de broeder in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar. Mijn broeder had een minuut of 5 extra nodig en was toen inderdaad goudbruin en gaar.

 

 

Categorie: brood

Vorig bericht: « Salade met oosterse dressing
Volgend bericht: Kroketten (kerstrestjesverwerking) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Louie's sweet kitchen

    28 december 2012 om 19:56

    Mmm, zien er calorieën uit die de moeite waard zijn! 😉

    Beantwoorden
  2. Martine

    28 december 2012 om 21:16

    Zeker wel!

    Beantwoorden
  3. Marijke

    6 oktober 2019 om 20:50

    Héérlijk! En dan nog warm eten met gesmolten boter en suikerstroop

    Beantwoorden
  4. Wijp

    22 december 2019 om 14:21

    Hallo ik heb er ook een gebakken en heb er een zakje vanillesuiker in gedaan in plaats van een vanille stokjes en dat smaakte ook goed gr wijp

    Beantwoorden
    • Martine

      22 december 2019 om 20:16

      Wat leuk! Fijn dat het goed smaakte.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Geïnspireerd door @elisabethsmagazine maakte ik d Geïnspireerd door @elisabethsmagazine maakte ik deze bladerdeeg rolletjes met salami en kaas voor de Swiepswoepswap van @bakkenmetlisanne. Heerlijk als borrelhapje of als onderdeel van een buffet.

#swiepswoepswap #bladerdeeg #kaas #salami #borrelhapje #buffet #food #foodblogger
Nog meer fudge... #fudge #boroughmarket#whirld #uk Nog meer fudge...
#fudge #boroughmarket#whirld #uk #ennatuurlijkookweergekocht #boroughmarketlondon #londen #london #travel
Het zag er zeer instagrammable uit, maar dit was n Het zag er zeer instagrammable uit, maar dit was niet echt een lekkere hot chocolate.
#hotchocolate #structuurnietlekkerenmetwater #beetjejammer #hetzagerwelmooiuit
Instagram bericht 17866221207032541 Instagram bericht 17866221207032541
Fudge! 😍 Fudge! 😍
Met de bus naar het Postal museum. Je leert daar v Met de bus naar het Postal museum. Je leert daar van alles over de geschiedenis van de post. Superleuk dat je met een postkarretje door de oude posttunnels rijdt en intussen via beelden op de muren ziet hoe het vroeger ging. #postalmuseumlondon #postalmuseum #post #londen #london #uk #stedentrip #solotrip #museum #travel
Dag 1 gisteren in Londen was heerlijk. Die blauwe Dag 1 gisteren in Londen was heerlijk. Die blauwe lucht alleen was natuurlijk al fantastisch. Camden market was fijn en werd pas druk toen ik weer weg ging. Borough market was zo afgeladen dat ik er weer weg ging. Dat doe ik een van de volgende dagen nog wel een keer. Daarna een heerlijke wandeling langs de theems om via de South Bank Wintermarket de metro richting hotel te pakken en mijn voeten even rust te gunnen. Vandaag weer proberen om wat minder stappen te zetten 😬.
#london #londen #southbank #camden #amywinehouse #veelteveelstappen #stedentrip #travel #stedentrip #lovelondon #uk #reizenisfijn #boroughmarketlondon #boroughmarket
Gisteren waren we even in Hoofddorp en we lunchten Gisteren waren we even in Hoofddorp en we lunchten met een lekkere bah mi bij @vietntea. Uiteraard moest daar ook een loempia bij 😀

@lunch @vietnamesefood @bahnmi @loempia #hoofddorp @weekend
Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in