Maarten kwam pas thuis met de vraag of ik wel eens van Brabantse Broeder gehoord had. Dat had ik inderdaad. Hij had het op zijn werk de beroemde Udenhoutse Broeder van Bakkerij Besselink geproefd en die was zo lekker dat hij vond dat ik er ook maar een moest maken. Onder het mom van “leuk voor op je blog” hoefde hij natuurlijk niet lang aan te dringen. De naam ‘broeder’ is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de gilden. Om lid of broeder van een gilde te worden moest een meesterproef worden afgelegd. Pas als je in staat was dit gerecht perfect te bakken, werd je toegelaten tot het gilde en kreeg je de titel ‘Meesterbakker’.
Veel recepten zijn zonder spijs (volgens mijn moeder maakte mijn oma vroeger ook broeders, maar dan in de pan en zonder spijs), maar op de site van 24 kitchen vond ik er een met spijs. Ik heb het recept hier een daar wat aangepast (de aanpassingen zijn schuingedrukt). Op de site is ook een video te bekijken van het recept. Je moet je wel registreren om die te mogen bekijken.
Ik hou niet van rozijnen en niet van spijs, maar dit is wel heel erg lekker. Likje roomboter erop is eigenlijk niet eens nodig, maar wel lekker. Ik heb een gedeelte ingevroren, want hij is vrij groot.
Brabantse Broeder
Ingrediënten
Deeg
- 450 gram gewelde rozijnen (225 gram 15 minuten gekookte rozijnen)
- (200 gram ongezouten gemengde noten)
- 265 gram melk
- 14 gram gedroogde gist
- 660 gram bloem
- 12 gram zout
- 70 gram boter
- 2 eieren (1 door het deeg, 1 om te bestrijken)
- 70 gram suiker
Vulling
- 300 gram amandelschaafsel (300 gram amandelmeel)
- 300 gram suiker
- 1 theelepel speculaaskruiden (2 theelepels speculaaskruiden)
- 1 eiwit (1 ei)
- scheutje citroensap
Louie's sweet kitchen
Mmm, zien er calorieën uit die de moeite waard zijn! 😉
Zeker wel!
Héérlijk! En dan nog warm eten met gesmolten boter en suikerstroop
Hallo ik heb er ook een gebakken en heb er een zakje vanillesuiker in gedaan in plaats van een vanille stokjes en dat smaakte ook goed gr wijp
Wat leuk! Fijn dat het goed smaakte.