• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

3 mei 2012 By Martine 2 Reacties

Als je aan Maarten vraagt wat voor taart hij wil, zegt hij altijd direct: appeltaart. Vandaar dat het tweede recept dat ik maakte uit het boek De banketbakker een appeltaart was.

De Bretonse appeltaart maak je met fonceerdeeg, een lekker fluwelig, goed te bewerken deeg. In plaats van een grote vorm, gebruikte ik 2 kleintjes. Helaas vond Maarten de taart minder. Hij zei dat dat door de appels (Jonagold) kwam die hij niet zo lekker vind. Hij heeft liever wat zuurdere appels. Ik vond deze taart juist heerlijk.
Ook van dit recept heeft Cees Holtkamp weer een kookvideo gemaakt:

 

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

 

Ingrediënten

 

Voor het fonceerdeeg

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel (15 gram) water
  • 250 gram bloem
  •  5 gram bakpoeder

Meng boter, bloem, basterdsuiker, zout, halve ei en het water. Kneed vervolgens bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik minstens een uur rusten in de koelkast. Je kunt dit deeg (in plastic verpakt) in de vriezer bewaren.

  • 150 gram amandelspijs (ik gebruikte heel dun uitgerolde marsepein)
  • 1200 gram appels(Jonagold), geschild, in kleine stukjes
  • abrikozenjam


Voor de vulling

  • merg van 1 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 30 gram maizena
  • 60 gram gesmolten roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ingevette vlaaivorm van 24 cm en 2,5 cm hoog met het uitgerolde fonceerdeeg. Bedek de bodem met de amandelspijs. Verdeel hier de appelblokjes over.
Klop alle overige ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een vloeibaar mengsel. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet de taart 70 minuten in de oven. Prik in de taart om te kijken of hij gaar is. Een prikker moet er droog uitkomen.
Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: appeltaart, fruit, taart

Vorig bericht: « Lalla Rookh in Amsterdam (Dapperbuurt)
Volgend bericht: Hartige taartjes met gerookte kip »

Lees Interacties

Reacties

  1. Caroline Brouwer

    3 mei 2012 om 09:20

    Dat Maarten de taart niet zo lekker vond, onbegrijpelijk. Ik heb de taart kort geleden ook gemaakt en wij vonden hem juist zalig! Zo zie je maar smaken verschillen.
    Vind je het leuk om misschien mee te doen aan het Foodblogevent (zie mijn blog)?
    groeten, Caroline

    Beantwoorden
  2. Martine

    5 mei 2012 om 06:32

    Er zijn inmiddels 2 dozen aardbeien in huis, maar nu nog inspiratie…..

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Mu Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Muiderslot waren wat activiteiten georganiseerd en dat was een mooie aanleiding dit kasteel weer eens te bezoeken. De drukte viel mee en het kasteel is niet zo groot dus na krap 1,5 uur hadden we het wel gezien. Wij deden de riddertour die 45 minuten duurde met een audiogids. 
#muiderslot #kasteel #dagvanhetkasteel #Muiden #uitje #Nederland
Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed geze Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed gezelschap en lekker eten. Donderdag vertrokken we voor een paar dagen kamperen met vrienden. Dat doen we elk jaar net hemelvaart en is altijd superleuk. We koken het hele weekend op houtvuur en het sfeertje is relaxed. De eerste dag aten we bouillabaise en soto ajam met kroepoek. De tweede dag spareribs met gepofte aardappel en coleslaw. 
Zaterdag reden we via de Nationale sleepbootdagen in Vianen weer naar huis.
Vandaag trekken we bij, ruimen we de kampeerzooi op en genieten we na. 

#kamperen #vrienden #bos #scoutingterrein #kampvuur #sotoajam #kroepoek #kokenophoutvuur #nationalesleepbootdagen #parlevinker #opduwertjes #buiten #buitenleven #spareribs #gepofte aardappel #koolsla #coleslaw #camping #nature #austerlitz

met @sjaak_c @robingrid.bakker @cornelis_femke @_klaas @estheerr1995
De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu on De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu online!

Afgelopen maand zag ik veel safaridieren (kan ik vast wennen voor onze reis naar Namibie) en ging ik er lekker een paar dagen in mijn eentje op uit. Met mijn moeder, zus en Maarten struinde ik een dagje door de Beekse Bergen en at daarna bij Humphreys in Breda waarna we deze foto maakten. 

#maandoverzicht #wildlands #Beeksebergen #drenthe #familie #family #reizen #nederland
Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Drenthe. Er lag nl een doos met de nieuwste flip-its op me te wachten. Het zijn luchtige linzenchips met vegan kaas-smaak. Ik lust ze wel 😋. 
#snacks #zoutjes #vegan #linzenchips #linzenzoutjes #vegankaas #biteswelove #gekregen
Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog l Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog lees je nu meer over de kaasmakerij van @inpettokaas in de nieuwe rubriek De baan van...

#inpetto #kaas #fotoaangeleverddoorinpetto #kaasmakerij #debaanvan #nieuwerubriek #puurnatuur
Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste producten, sprak ik de leukste mensen en proefde ik weer de lekkerste hapjes en drankjes. 

#culiperslunch #Amsterdam #food #foodbloggers #culipers #foodybag #lowlander #cocktaillab #kaasfortamsterdam #mixblik
Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in