• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

3 mei 2012 By Martine 2 Reacties

Als je aan Maarten vraagt wat voor taart hij wil, zegt hij altijd direct: appeltaart. Vandaar dat het tweede recept dat ik maakte uit het boek De banketbakker een appeltaart was.

De Bretonse appeltaart maak je met fonceerdeeg, een lekker fluwelig, goed te bewerken deeg. In plaats van een grote vorm, gebruikte ik 2 kleintjes. Helaas vond Maarten de taart minder. Hij zei dat dat door de appels (Jonagold) kwam die hij niet zo lekker vind. Hij heeft liever wat zuurdere appels. Ik vond deze taart juist heerlijk.
Ook van dit recept heeft Cees Holtkamp weer een kookvideo gemaakt:

 

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

 

Ingrediënten

 

Voor het fonceerdeeg

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel (15 gram) water
  • 250 gram bloem
  •  5 gram bakpoeder

Meng boter, bloem, basterdsuiker, zout, halve ei en het water. Kneed vervolgens bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik minstens een uur rusten in de koelkast. Je kunt dit deeg (in plastic verpakt) in de vriezer bewaren.

  • 150 gram amandelspijs (ik gebruikte heel dun uitgerolde marsepein)
  • 1200 gram appels(Jonagold), geschild, in kleine stukjes
  • abrikozenjam


Voor de vulling

  • merg van 1 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 30 gram maizena
  • 60 gram gesmolten roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ingevette vlaaivorm van 24 cm en 2,5 cm hoog met het uitgerolde fonceerdeeg. Bedek de bodem met de amandelspijs. Verdeel hier de appelblokjes over.
Klop alle overige ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een vloeibaar mengsel. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet de taart 70 minuten in de oven. Prik in de taart om te kijken of hij gaar is. Een prikker moet er droog uitkomen.
Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: appeltaart, fruit, taart

Vorig bericht: « Lalla Rookh in Amsterdam (Dapperbuurt)
Volgend bericht: Hartige taartjes met gerookte kip »

Lees Interacties

Reacties

  1. Caroline Brouwer

    3 mei 2012 om 09:20

    Dat Maarten de taart niet zo lekker vond, onbegrijpelijk. Ik heb de taart kort geleden ook gemaakt en wij vonden hem juist zalig! Zo zie je maar smaken verschillen.
    Vind je het leuk om misschien mee te doen aan het Foodblogevent (zie mijn blog)?
    groeten, Caroline

    Beantwoorden
  2. Martine

    5 mei 2012 om 06:32

    Er zijn inmiddels 2 dozen aardbeien in huis, maar nu nog inspiratie…..

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in