• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Challah (of challe)

30 april 2021 By Martine Reageer

Challah of challe is een brood dat in de Joodse cultuur gebakken wordt voor feestdagen en de sabbat.

Het recept voor dit brood vond ik bij Boor van Domaine Malpas kookt aan wie ik deze maand gekoppeld was voor de foodblogswap. Naast haar blog met heerlijke recepten runt Boor samen met haar man Domaine Malpas, een behoorlijk idyllisch 18e eeuw boerderijcomplex waar ze gîtes en lodge-tenten verhuren. Je kunt er ook een week van laissez-faire boeken of een kookcursus volgen.

Precies 2 jaar geleden maakte ik deze heerlijke appeltaart van haar blog. Deze keer viel ik al snel voor de challah of challe. Ik wilde een lekker mals brood maken en heb daarom melk gebruikt in plaats van water. Volgens de Joodse spijswetten zou je dan eigenlijk koosjere melk moeten gebruiken. De challah heeft een gelige kleur doordat ik wat kurkuma in het deeg mee gekneed heb. Je proeft er bijna niets van (wel als je teveel gebruikt kan ik inmiddels uit ervaring vertellen) en het geeft het brood een mooie gele kleur. Leuk om met Pasen op tafel te zetten (jammer alleen dat Pasen net geweest is). Ik heb het niet getest, maar ik weet bijna zeker dat dit brood de volgende dag heerlijke wentelteefjes op zou kunnen leveren. Daar heeft het bij ons de kans niet voor gekregen, want het was binnen een mum van tijd verdwenen.

Callah (of Challe)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 15 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram (instant) gist
  • 300 milliliter lauwe melk (of water)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 geklutst ei
  • (zwart) sesamzaad

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Met de broodbakmachine: doe de melk of het water (mag in de broodbakmachine gewoon koud) in de vorm van de broodbakmachine en start het deegprogramma. Als het deeg klaar is kun je het brood vormen en laat je het brood voor de tweede keer rijzen.

Doe de bloem, het zout, de kurkuma, de suiker en het gist in een grote kom en roer het door elkaar.
Giet het water of de melk erbij en of kneed het deeg (kan ook met de keukenmachine)Kneed het deeg tot een mooi elastisch deeg. Je bent met de hand zeker wel 10 minuten aan het kneden.

Maak een bol van het deeg en leg het inleg hem in de kom en dek die af (ik gebruik een keukenhanddoek).
Laat het deeg een half uur rusten.

Na het 30 minuten maak je of 2 kleine of 1 grote challe.

Maak 3 lange worsten van het deeg.
Leg ze naast elkaar en druk de bovenkanten stevig tegen elkaar aan.
Dan vlecht je het deeg tot je bij het eind van de deegstrengen bent en druk je de uiteinden weer goed tegen elkaar.
Druk beide uiteinden van het brood een beetje naar het midden zodat het brood wat opbolt en leg het op de bakplaat.

Laat het deeg zo nog een half uur rijzen (afgedekt met een stuk plastic).

Bestrijk het brood met het losgeklopte ei. Strooi dan rijkelijk sesamzaad over het brood.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Categorie: brood Tags: brood, lunch, pasen

Vorig bericht: « Penne met courgette en gamba’s
Volgend bericht: Flensjes met citroen »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in