Challah of challe is een brood dat in de Joodse cultuur gebakken wordt voor feestdagen en de sabbat.
Het recept voor dit brood vond ik bij Boor van Domaine Malpas kookt aan wie ik deze maand gekoppeld was voor de foodblogswap. Naast haar blog met heerlijke recepten runt Boor samen met haar man Domaine Malpas, een behoorlijk idyllisch 18e eeuw boerderijcomplex waar ze gîtes en lodge-tenten verhuren. Je kunt er ook een week van laissez-faire boeken of een kookcursus volgen.
Precies 2 jaar geleden maakte ik deze heerlijke appeltaart van haar blog. Deze keer viel ik al snel voor de challah of challe. Ik wilde een lekker mals brood maken en heb daarom melk gebruikt in plaats van water. Volgens de Joodse spijswetten zou je dan eigenlijk koosjere melk moeten gebruiken. De challah heeft een gelige kleur doordat ik wat kurkuma in het deeg mee gekneed heb. Je proeft er bijna niets van (wel als je teveel gebruikt kan ik inmiddels uit ervaring vertellen) en het geeft het brood een mooie gele kleur. Leuk om met Pasen op tafel te zetten (jammer alleen dat Pasen net geweest is). Ik heb het niet getest, maar ik weet bijna zeker dat dit brood de volgende dag heerlijke wentelteefjes op zou kunnen leveren. Daar heeft het bij ons de kans niet voor gekregen, want het was binnen een mum van tijd verdwenen.
Callah (of Challe)
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 15 gram zout
- 10 gram suiker
- 10 gram (instant) gist
- 300 milliliter lauwe melk (of water)
- 1 theelepel kurkuma
- 1 geklutst ei
- (zwart) sesamzaad
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Met de broodbakmachine: doe de melk of het water (mag in de broodbakmachine gewoon koud) in de vorm van de broodbakmachine en start het deegprogramma. Als het deeg klaar is kun je het brood vormen en laat je het brood voor de tweede keer rijzen.
Doe de bloem, het zout, de kurkuma, de suiker en het gist in een grote kom en roer het door elkaar.
Giet het water of de melk erbij en of kneed het deeg (kan ook met de keukenmachine)Kneed het deeg tot een mooi elastisch deeg. Je bent met de hand zeker wel 10 minuten aan het kneden.
Maak een bol van het deeg en leg het inleg hem in de kom en dek die af (ik gebruik een keukenhanddoek).
Laat het deeg een half uur rusten.
Na het 30 minuten maak je of 2 kleine of 1 grote challe.
Maak 3 lange worsten van het deeg.
Leg ze naast elkaar en druk de bovenkanten stevig tegen elkaar aan.
Dan vlecht je het deeg tot je bij het eind van de deegstrengen bent en druk je de uiteinden weer goed tegen elkaar.
Druk beide uiteinden van het brood een beetje naar het midden zodat het brood wat opbolt en leg het op de bakplaat.
Laat het deeg zo nog een half uur rijzen (afgedekt met een stuk plastic).
Bestrijk het brood met het losgeklopte ei. Strooi dan rijkelijk sesamzaad over het brood.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Geef een reactie