Na de workshop begin deze maand wilde ik de dumplings natuurlijk thuis ook maken. Dus de zaterdag erna zat ik heel de middag lekker te vullen en te vouwen. En ik moet zeggen; het ging steeds beter.
Ik moest wel 6 keer terug naar het youtubefilmpje om te kijken hoe het vouwen ook alweer moest, maar het werden toch maar mooi buideltjes die niet open gingen tijdens het stomen en bakken.
Ik gebruikte deze keer een deeg zonder ei en maakte in mijn enthousiasme veel te veel vulling. Dat is niet zo erg, want die vulling heb ik rul gebakken en in de vriezer gedaan. Die kan ik nog prima gebruiken met wat gebakken rijst of door de noedels. Als ik dat gedaan heb zal ik laten weten of het zo succesvol was als ik nu denk.
Ik heb de hoeveelheden in het recept in deze post zo aangepast dat ik hoop dat je niet te veel vulling overhoudt. maar het blijft dus een beetje een gok. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat deeg bijmaken of de vulling met wat bladerdeeg tot minisaucijzenbroodjes vouwen. En ik kreeg ook al visioenen van heerlijke worstjes met deze vulling.
Kortom, maak je niet te druk over hoeveelheden en ga lekker aan het vouwen. Ik werd erg blij van uitzending gemist intussen, want na een tijdje werd het wel een beetje saai. Het is dan ook een uitstekende activiteit om gezellig samen met anderen te doen. Helaas waren die even niet in de buurt.
Doe niet te veel vulling in je deegflapje, want dan vouwen ze heel lastig dicht.
Doe wat bloem op het blad waarop je ze invriest anders gaan ze er bevroren erg lastig af. Bij mij is de punt van mijn lievelingsmesje gesneuveld tijdens het eraf halen.
De achterste dumpling is gestoomd, de voorste 3 zijn gebakken |
Dumplings
Ingrediënten voor het deeg
- 300 gram patentbloem
- 220 ml heet water
- een snufje zout
Meng de ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier op kamertemperatuur in een kom onder een theedoek rusten. Intussen kun je de vulling maken.
Ingrediënten voor de vulling met gehakt, koolrabi en wortel
- 200 gram rundergehakt
- 1 kleine koolrabi (ongeveer 250 gram)
- 2 kleine wortels (ongeveer 125 gram)
- peper en zout
- 2 eetlepels sesamolie (of zonnebloemolie)
- 1 eiwit
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- snufje gember
- snufje laos
- snufje sereh
- klein snufje 5 kruiden poeder
- klein snufje piment
Ik ben me er van bewust dat de snufjes niet zo concreet zijn, maar in mijn recept met de grotere hoeveelheden gebruikte ik al 1/4 theelepels, dus je hebt echt maar een klein beetje nodig. Als de vulling klaar is kun je een klein beetje bakken om te kijken of je nog wat bij moet kruiden.
Hulp bij het vouwen
Bereiding
Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.
Ingrediënten voor het sausje
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 teentjes knoflook
- 1 theelepels sambal badjak
Judith | Myfoodblog.nl
Wat lekker! Toevallig een par weken terug ook een worskhop gevolgd waarbij we Jiaozi leerden maken :). Die van jou zien er ook heerlijk uit,
Wat leuk dat jij dat ook gedaan hebt!