• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Chinese dumplings (jiaozi) met gehakt, koolrabi en wortel

27 september 2015 By Martine 2 Reacties

Na de workshop begin deze maand wilde ik de dumplings natuurlijk thuis ook maken. Dus de zaterdag erna zat ik heel de middag lekker te vullen en te vouwen. En ik moet zeggen; het ging steeds beter.
Ik moest wel 6 keer terug naar het youtubefilmpje om te kijken hoe het vouwen ook alweer moest, maar het werden toch maar mooi buideltjes die niet open gingen tijdens het stomen en bakken.
Ik gebruikte deze keer een deeg zonder ei en maakte in mijn enthousiasme veel te veel vulling. Dat is niet zo erg, want die vulling heb ik rul gebakken en in de vriezer gedaan. Die kan ik nog prima gebruiken met wat gebakken rijst of door de noedels. Als ik dat gedaan heb zal ik laten weten of het zo succesvol was als ik nu denk.
Ik heb de hoeveelheden in het recept in deze post zo aangepast dat ik hoop dat je niet te veel vulling overhoudt. maar het blijft dus een beetje een gok. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat deeg bijmaken of de vulling met wat bladerdeeg tot minisaucijzenbroodjes vouwen. En ik kreeg ook al visioenen van heerlijke worstjes met deze vulling.
Kortom, maak je niet te druk over hoeveelheden en ga lekker aan het vouwen. Ik werd erg blij van uitzending gemist intussen, want na een tijdje werd het wel een beetje saai. Het is dan ook een uitstekende activiteit om gezellig samen met anderen te doen. Helaas waren die even niet in de buurt.

Doe niet te veel vulling in je deegflapje, want dan vouwen ze heel lastig dicht.
Doe wat bloem op het blad waarop je ze invriest anders gaan ze er bevroren erg lastig af. Bij mij is de punt van mijn lievelingsmesje gesneuveld tijdens het eraf halen.

De achterste dumpling is gestoomd, de voorste 3 zijn gebakken

Dumplings

40 stuks

Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram patentbloem
  • 220 ml heet water
  • een snufje zout

Meng de ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier op kamertemperatuur in een kom onder een theedoek rusten. Intussen kun je de vulling maken.

Ingrediënten voor de vulling met gehakt, koolrabi en wortel

  • 200 gram rundergehakt
  • 1 kleine koolrabi (ongeveer 250 gram)
  • 2 kleine wortels (ongeveer 125 gram)
  • peper en zout
  • 2 eetlepels sesamolie (of zonnebloemolie)
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • snufje gember
  • snufje laos
  • snufje sereh
  • klein snufje 5 kruiden poeder
  • klein snufje piment

Ik ben me er van bewust dat de snufjes niet zo concreet zijn, maar in mijn recept met de grotere hoeveelheden gebruikte ik al 1/4 theelepels, dus je hebt echt maar een klein beetje nodig. Als de vulling klaar is kun je een klein beetje bakken om te kijken of je nog wat bij moet kruiden.

Schil de koolrabi en de wortel en rasp ze fijn. Strooi er wat zout over en doe de 2 eetlepels sesamolie door. Laat even staan zodat het vocht er wat uit kan trekken. Daarna laat je het goed uitlekken of knijp het uit in een theedoek.
Meng de overige ingrediënten met het gehakt en kneed goed door. Kneed er dan de geraspte groenten door.
Bak eventueel een beetje om te proeven of de vulling goed op smaak is. Doe de vulling in de deegflapjes.

Hulp bij het vouwen

In onderstaand filmpje van de Dumpling sisters kun je goed zien hoe je het deeg uitrolt en de deeglapjes vult en vouwt. In mijn vorige post leg ik het ook uit en daar staan ook foto’s per stap. Gebruik bloem op je werkvlak en de deegroller bij het rollen. Leg de gevouwen dumplings ook op een licht bebloemd oppervlak, anders gaat het plakken en scheur je ze misschien kapot als je ze oppakt.

Bereiding

Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.

Ik vind de dumplings gestoomd of gebakken het lekkerst, maar koken kan ook. Vers klaargemaakte dumplings zijn iets sneller gaar dan bevroren dumplings. Bevroren dumplings zijn in ongeveer 10 minuten gaar.
Bakken
Doe 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Zet de dumplings met de platte kant op de bodem van de pan en laat ze even een minuutje bakken. Voeg dan via de zijkant van de pan voorzichtig 50 ml water toe. Breng aan de kook en laat dan op middenhoog vuur rustig stomen. Bak ze aan alle kanten goudbruin en gaar.
Stomen
Knip wat gaten in een stuk bakpapier dat je op maat geknipt hebt zodat er stoom doorheen kan en leg het in een stoommandje. Breng het water aan de kook en leg de dumplings op het bakpapier.
Maggie serveerde de dumplings met het volgende sausje:

Ingrediënten voor het sausje

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 theelepels sambal badjak
Snijd de knoflook fijn en meng met de overige ingrediënten. Sambal en knoflook kun je naar smaak meer of minder toevoegen.

Categorie: lunch Tags: eenpansgerecht, gehakt

Vorig bericht: « Workshop dumplings (jiaozi) maken
Volgend bericht: Lasagne met pompoen, tomaat en kip »

Lees Interacties

Reacties

  1. Judith | Myfoodblog.nl

    27 september 2015 om 10:03

    Wat lekker! Toevallig een par weken terug ook een worskhop gevolgd waarbij we Jiaozi leerden maken :). Die van jou zien er ook heerlijk uit,

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    27 september 2015 om 16:28

    Wat leuk dat jij dat ook gedaan hebt!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in