• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Chocolade-bietentaart

3 september 2012 By Martine 3 Reacties

Oorspronkelijk een recept van Diana Henry uit het tv programma dat ze presenteert (Market Kitchen), maar ik heb het van Tana Ramsey. Een heerlijk recept dat ik maakte met de bieten uit eigen tuin (nou ja, eigenlijk de moestuin van het werk). Ik was jarig afgelopen weekend en maakte deze taart om op het werk te trakteren. De mensen (cliënten van een zorgboerderij/crisisopvang) aan wie ik vertelde dat het een taart met rode biet was waren huiverig om het te proberen, maar de mensen die ik vertelde dat het chocoladetaart was aten het met smaak. Erg grappig. Ik vond hem zelf ontzettend lekker.

Chocolade-bietentaart

Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter (plus boter om in te vetten)
  • 75 gram pure chocolade, in stukjes
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram cacao, gezeefd
  • 250 gram gekookte biet, grof geraspt
  • wat geraspte witte chocolade om te garneren

Voor het glazuur

  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 1,5 dl zure room
  • 5 eetlepels poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de chocolade voor de cake in een hittebestendige kom die op een pan met zacht kokend water staat; het water mag de onderkant van de kom niet raken. laat onder af en toe roeren smelten (ik doe dat gewoon op heel laag vuur in een steelpannetje).
Klop de boter, de suiker en de eieren met een mixer licht en los. Meng er de gesmolten chocolade door en schep er met een grote metalen lepel de bloem, het zout en de cacao door. Roer er ten slotte de geraspte biet door.
Doe het mengsel in de springvorm, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden (lees ik nu voor het eerst, dus niet gedaan) en laat 45-50 minuten bakken. De taart is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt er bijna schoon uitkomt. Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vorm en daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kom en zet de kom op een pan zacht kokend water (ook hier weer gewoon in pan op zacht vuur gedaan). Laat smelten, maar niet te heet worden. Roer alles door elkaar, neem de pan van het vuur en roer krachtig tot een glad, glanzend mengsel. Laat afkoelen en dik worden.
Smeer het glazuur met een paletmes op de taart en strooi er geraspte witte chocolade over. laat opstijven in de koelkast.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: taart

Vorig bericht: « Zomerse lunch bij Dijkers in Haarlem
Volgend bericht: Courgettesoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marian

    6 september 2012 om 12:50

    Hij ziet er heerlijk uit!
    Ik maakte ook eens chocolade-bieten-cakejes maar vertelde wel op voorhand niemand wat erin zat :-).
    Groetjes,
    Marian

    Beantwoorden
  2. floor

    17 december 2013 om 15:16

    Heerlijk die taart! De bietjes geven de taart een volle aardse smaak en maken hem lekker smeuiig. Ik heb zelf het tarwemeel vervangen door speltmeel (half bloem en half volkorenmeel). De suiker heb ik vervangen door oerzoet. Dank je wel voor het delen!

    Beantwoorden
  3. Martine

    17 december 2013 om 15:50

    Wat leuk dat je hem hebt gemaakt! Ik vond hem zelf ook zo lekker.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in