• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Chocolade-bietentaart

3 september 2012 By Martine 3 Reacties

Oorspronkelijk een recept van Diana Henry uit het tv programma dat ze presenteert (Market Kitchen), maar ik heb het van Tana Ramsey. Een heerlijk recept dat ik maakte met de bieten uit eigen tuin (nou ja, eigenlijk de moestuin van het werk). Ik was jarig afgelopen weekend en maakte deze taart om op het werk te trakteren. De mensen (cliënten van een zorgboerderij/crisisopvang) aan wie ik vertelde dat het een taart met rode biet was waren huiverig om het te proberen, maar de mensen die ik vertelde dat het chocoladetaart was aten het met smaak. Erg grappig. Ik vond hem zelf ontzettend lekker.

Chocolade-bietentaart

Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter (plus boter om in te vetten)
  • 75 gram pure chocolade, in stukjes
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram cacao, gezeefd
  • 250 gram gekookte biet, grof geraspt
  • wat geraspte witte chocolade om te garneren

Voor het glazuur

  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 1,5 dl zure room
  • 5 eetlepels poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de chocolade voor de cake in een hittebestendige kom die op een pan met zacht kokend water staat; het water mag de onderkant van de kom niet raken. laat onder af en toe roeren smelten (ik doe dat gewoon op heel laag vuur in een steelpannetje).
Klop de boter, de suiker en de eieren met een mixer licht en los. Meng er de gesmolten chocolade door en schep er met een grote metalen lepel de bloem, het zout en de cacao door. Roer er ten slotte de geraspte biet door.
Doe het mengsel in de springvorm, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden (lees ik nu voor het eerst, dus niet gedaan) en laat 45-50 minuten bakken. De taart is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt er bijna schoon uitkomt. Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vorm en daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kom en zet de kom op een pan zacht kokend water (ook hier weer gewoon in pan op zacht vuur gedaan). Laat smelten, maar niet te heet worden. Roer alles door elkaar, neem de pan van het vuur en roer krachtig tot een glad, glanzend mengsel. Laat afkoelen en dik worden.
Smeer het glazuur met een paletmes op de taart en strooi er geraspte witte chocolade over. laat opstijven in de koelkast.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: taart

Vorig bericht: « Zomerse lunch bij Dijkers in Haarlem
Volgend bericht: Courgettesoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marian

    6 september 2012 om 12:50

    Hij ziet er heerlijk uit!
    Ik maakte ook eens chocolade-bieten-cakejes maar vertelde wel op voorhand niemand wat erin zat :-).
    Groetjes,
    Marian

    Beantwoorden
  2. floor

    17 december 2013 om 15:16

    Heerlijk die taart! De bietjes geven de taart een volle aardse smaak en maken hem lekker smeuiig. Ik heb zelf het tarwemeel vervangen door speltmeel (half bloem en half volkorenmeel). De suiker heb ik vervangen door oerzoet. Dank je wel voor het delen!

    Beantwoorden
  3. Martine

    17 december 2013 om 15:50

    Wat leuk dat je hem hebt gemaakt! Ik vond hem zelf ook zo lekker.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in