Foodblogswap
Iedere maand kun je je als foodblogger opgeven voor de foodblogswap. Je krijgt dan een ander foodblog toegewezen waarvan je een recept kiest. Meestal geef je er nog een eigen draai aan en in de laatste week van de maand post je het uitgewerkte recept op je blog.
Chocoladebrood
Dit chocoladebrood maakte ik voor de foodblogswap van september. Het is een lekker mals brood met een stevige chocoladesmaak. Ik heb er door een vergissing wat meer chocolade in verwerkt, maar dat was alleen maar heel erg lekker. Versgebakken met een lekkere laag roomboter is het bijna een gebakje! Erg leuk om met een brunch op tafel te zetten. Je kunt het ook prima (in zijn geheel of gesneden) in de vriezer bewaren.
Ik heb zelf het deeg in de broodbakmachine gemaakt en het daarna in de oven gebakken. Achteraf had ik dat natuurlijk net zo goed ook in de broodbakmachine kunnen doen. Geen idee waarom ik dat niet gedaan heb.
By Andréa janssen
Het recept vond ik hier op de blog By Andréa janssen. Andréa is naast foodblogger ook foodfotograaf en dat zie je duidelijk terug op haar blog. De gerechten zien er allemaal heerlijk uit en als je iets lekkers zoekt voor de feestdagen moet je absoluut even tussen haar recepten snuffelen.
Chocoladebrood
Ingrediënten
- 5 gram droge gist
- 250 ml lauw water
- 340 gram bloem
- 30 gram cacao
- 1 theelepel speculaaskruiden
- ⅛ theelepel zout
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram grof gehakte witte chocolade
- 60 gram grof gehakte pure chocolade
- 25 gram boter op kamertemperatuur
Met de broodbakmachine
Doe eerst het water in de kom en voeg dan de bloem, de kaneel, de cacao, het zout en de suiker toe. Zet het meest geschikte programma (wit brood) aan en strooi volgens de instructie van de broodbakmachine de chocolade er op het goede moment bij. Dit verschilt per broodbakmachine. Sommige machines geven een geluidssignaal.
Ik heb het deegprogramma van de machine gebruikt en er daarna zelf de chocolade doorheen gekneed. De tweede rijs heb ik in een broodbakblik gedaan en daarna heb ik het chocoladebrood in de oven afgebakken.
Met de hand
Voeg de gist aan het water toe en doe er een theelepel van de suiker bij. Laat het een minuut of 5 staan tot de gist begint te werken (dan komen er belletjes).
Doe de bloem, cacao, kaneel, zout en suiker in een kom en schenk het gistmengsel erbij. Als het een samenhangende massa is geworden kneed je verder op een werkblad dat je met wat bloem bestrooid hebt. Kneed tot het na ongeveer 15 minuten een soepel deeg is geworden.
Vet een kom in met wat olie of bakspray. leg het deeg erin en dek de schaal af met een vochtige theedoek met plasticfolie eromheen (ik gebruik ook vaak een doorzichtige douchemuts en laat de theedoek dan weg; dat gaat ook prima). Zet het deeg op een warme plaats en laat een uur rijzen.
Bebloem je werkblad en leg het deeg erop. Druk de lucht eruit en duw het deeg tot een platte lap waar de de chocoladestukjes over verdeelt. Kneed het deeg even door zodat de chocolade goed door het deeg verdeeld raakt. Bol het brood op (google op “opbollen deeg” en je vindt heel veel info over hoe dat moet) en laat het 20 minuten afgedekt rusten.
Bol het brood dan nogmaals op en leg het op een bakplaat of bak het in een broodbakblik (ook hier is veel uitleg over te vinden op internet) en laat het nog een uur rijzen.
Verwarm tijdens de rijs de oven voor op 220 graden celsius (200 graden hetelucht). Bak het brood 10 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 190 graden (170 hetelucht). Bak het brood in nog 30 minuten gaar.
laat het brood 10 minuten afkoelen in het bakblik en laat het dan op een rooster afkoelen. Bestrijk eventueel nog met wat gesmolten boter voor wat glans.
Geef een reactie