• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Chocolademousse met mint

6 april 2014 By Martine 1 Reactie

Er zijn vorige week al 2 recepten langsgekomen op Duizenden1dag die ik gebruikt heb bij de jaarlijkse familiebrunch voor de verjaardag van Maarten (taartje van filodeeg met zalm en venkel en de gekruide kipnuggets). Dit is er weer één. 
Ik maakte voor de brunch als nagerecht minipavlova’s met aardbeien (recept volgt nog), tobleronemousse en mintchocolademousse. De mousse maakte ik in kleine plastic bakjes die ik ooit eens gekocht had. Eigenlijk wist ik niet meer dat ik ze had, maar ze kwamen goed van pas.
De mousse bleek luchtig met een intense mintchocoladesmaak. De nootjes had ik op de tobleronemousse willen doen, maar dat verzon ik pas toen ze al op deze mousse zaten. Muntblaadje erbij en niemand die dat wist. 

Chocolademousse met mint


Ingrediënten voor zeker 8 porties

  • 200 gram pure mintchocola (gewoon puur of een andere smaak kan ook)
  • 2 eiwitten
  • 200 ml slagroom
  • 70 gram (fijne) kristalsuiker
  • snufje (zee) zout 
  • evt garnering als blaadje munt, nootjes, after eight, stukjes chocola

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie of in de magnetron. Ik smelt chocolade zelf vaak gewoon in een steelpannetje op inductie en dat gaat prima. Wel heel lage stand gebruiken en goed opletten dat het niet te hard gaat. Blijf roeren tot het gesmolten is.
Scheid een ei en doe het eiwit in een vetvrije bak. Als er een spoortje vet of water (of een spoortje eidooier) in de bak zit wordt het eiwit niet stijf weet ik uit ervaring, dus hierop letten is geen overbodige luxe.
Klop het eiwit met een mixer op een hoge stand heel stijf. Er blijven dan pieken in staan. Zet de mixer wat lager en doe er dan het zout en heel langzaam de suiker schepje voor schepje bij. De mousse zal zo steviger blijven omdat de suiker goed oplost. Als laatste klop je het mengsel nog even goed door met de mixer op een hoge stand.

Klop de slagroom stijf. Schep de slagroom bij het eiwit en roer voorzichtig met een lepel of spatel tot het goed gemengd is. Doe dit voorzichtig anders raak je de stevigheid van de mousse kwijt. Voeg dan de chocola toe en spatel die er ook voorzichtig doorheen tot het goed gemengd is.
Verdeel de mousse met een lepel of spuitzak over bakjes of glazen en laat ze ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met wat nootjes en een blaadje munt.

Omdat ik geen plaats had in de koelkast heb ik de mousse in een spuitzak gedaan en pas na het opstijven in kleine plastic bakjes gespoten. Ik haalde er zo’n 16 miniporties uit.

Eiwitten scheiden doe ik eigenlijk altijd met de hand. ik breek het ei, laat het eiwit in een kopje glijden en verplaats de dooier tussen de helften eischaal tot het eiwit weg is. Dit klinkt heel ingewikkeld en is niet zonder risico, maar het gaat eigenlijk (bijna) altijd goed. 

Je kunt ook een eischeider gebruiken.

Het volgende trucje werkt ook:


Categorie: dessert

Vorig bericht: « Taartje van filodeeg met venkel en gerookte zalm
Volgend bericht: Dip met avocado, zalm en truffelmayonaise »

Lees Interacties

Reacties

  1. Lars Benneton

    6 april 2014 om 07:47

    Ziet er weer heerlijk uit.
    Ik ben een appeltaart aan het bakken
    om straks mee te nemen naar mijn schoonmoeder.
    Mijn god, wat knelt mijn nieuwe tijgertango en zit ook mijn broek nog helemaal onder het beslag.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Mu Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Muiderslot waren wat activiteiten georganiseerd en dat was een mooie aanleiding dit kasteel weer eens te bezoeken. De drukte viel mee en het kasteel is niet zo groot dus na krap 1,5 uur hadden we het wel gezien. Wij deden de riddertour die 45 minuten duurde met een audiogids. 
#muiderslot #kasteel #dagvanhetkasteel #Muiden #uitje #Nederland
Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed geze Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed gezelschap en lekker eten. Donderdag vertrokken we voor een paar dagen kamperen met vrienden. Dat doen we elk jaar net hemelvaart en is altijd superleuk. We koken het hele weekend op houtvuur en het sfeertje is relaxed. De eerste dag aten we bouillabaise en soto ajam met kroepoek. De tweede dag spareribs met gepofte aardappel en coleslaw. 
Zaterdag reden we via de Nationale sleepbootdagen in Vianen weer naar huis.
Vandaag trekken we bij, ruimen we de kampeerzooi op en genieten we na. 

#kamperen #vrienden #bos #scoutingterrein #kampvuur #sotoajam #kroepoek #kokenophoutvuur #nationalesleepbootdagen #parlevinker #opduwertjes #buiten #buitenleven #spareribs #gepofte aardappel #koolsla #coleslaw #camping #nature #austerlitz

met @sjaak_c @robingrid.bakker @cornelis_femke @_klaas @estheerr1995
De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu on De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu online!

Afgelopen maand zag ik veel safaridieren (kan ik vast wennen voor onze reis naar Namibie) en ging ik er lekker een paar dagen in mijn eentje op uit. Met mijn moeder, zus en Maarten struinde ik een dagje door de Beekse Bergen en at daarna bij Humphreys in Breda waarna we deze foto maakten. 

#maandoverzicht #wildlands #Beeksebergen #drenthe #familie #family #reizen #nederland
Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Drenthe. Er lag nl een doos met de nieuwste flip-its op me te wachten. Het zijn luchtige linzenchips met vegan kaas-smaak. Ik lust ze wel 😋. 
#snacks #zoutjes #vegan #linzenchips #linzenzoutjes #vegankaas #biteswelove #gekregen
Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog l Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog lees je nu meer over de kaasmakerij van @inpettokaas in de nieuwe rubriek De baan van...

#inpetto #kaas #fotoaangeleverddoorinpetto #kaasmakerij #debaanvan #nieuwerubriek #puurnatuur
Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste producten, sprak ik de leukste mensen en proefde ik weer de lekkerste hapjes en drankjes. 

#culiperslunch #Amsterdam #food #foodbloggers #culipers #foodybag #lowlander #cocktaillab #kaasfortamsterdam #mixblik
Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in