• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Chocolademousse met mint

6 april 2014 By Martine 1 Reactie

Er zijn vorige week al 2 recepten langsgekomen op Duizenden1dag die ik gebruikt heb bij de jaarlijkse familiebrunch voor de verjaardag van Maarten (taartje van filodeeg met zalm en venkel en de gekruide kipnuggets). Dit is er weer één. 
Ik maakte voor de brunch als nagerecht minipavlova’s met aardbeien (recept volgt nog), tobleronemousse en mintchocolademousse. De mousse maakte ik in kleine plastic bakjes die ik ooit eens gekocht had. Eigenlijk wist ik niet meer dat ik ze had, maar ze kwamen goed van pas.
De mousse bleek luchtig met een intense mintchocoladesmaak. De nootjes had ik op de tobleronemousse willen doen, maar dat verzon ik pas toen ze al op deze mousse zaten. Muntblaadje erbij en niemand die dat wist. 

Chocolademousse met mint


Ingrediënten voor zeker 8 porties

  • 200 gram pure mintchocola (gewoon puur of een andere smaak kan ook)
  • 2 eiwitten
  • 200 ml slagroom
  • 70 gram (fijne) kristalsuiker
  • snufje (zee) zout 
  • evt garnering als blaadje munt, nootjes, after eight, stukjes chocola

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie of in de magnetron. Ik smelt chocolade zelf vaak gewoon in een steelpannetje op inductie en dat gaat prima. Wel heel lage stand gebruiken en goed opletten dat het niet te hard gaat. Blijf roeren tot het gesmolten is.
Scheid een ei en doe het eiwit in een vetvrije bak. Als er een spoortje vet of water (of een spoortje eidooier) in de bak zit wordt het eiwit niet stijf weet ik uit ervaring, dus hierop letten is geen overbodige luxe.
Klop het eiwit met een mixer op een hoge stand heel stijf. Er blijven dan pieken in staan. Zet de mixer wat lager en doe er dan het zout en heel langzaam de suiker schepje voor schepje bij. De mousse zal zo steviger blijven omdat de suiker goed oplost. Als laatste klop je het mengsel nog even goed door met de mixer op een hoge stand.

Klop de slagroom stijf. Schep de slagroom bij het eiwit en roer voorzichtig met een lepel of spatel tot het goed gemengd is. Doe dit voorzichtig anders raak je de stevigheid van de mousse kwijt. Voeg dan de chocola toe en spatel die er ook voorzichtig doorheen tot het goed gemengd is.
Verdeel de mousse met een lepel of spuitzak over bakjes of glazen en laat ze ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met wat nootjes en een blaadje munt.

Omdat ik geen plaats had in de koelkast heb ik de mousse in een spuitzak gedaan en pas na het opstijven in kleine plastic bakjes gespoten. Ik haalde er zo’n 16 miniporties uit.

Eiwitten scheiden doe ik eigenlijk altijd met de hand. ik breek het ei, laat het eiwit in een kopje glijden en verplaats de dooier tussen de helften eischaal tot het eiwit weg is. Dit klinkt heel ingewikkeld en is niet zonder risico, maar het gaat eigenlijk (bijna) altijd goed. 

Je kunt ook een eischeider gebruiken.

Het volgende trucje werkt ook:


Categorie: dessert

Vorig bericht: « Taartje van filodeeg met venkel en gerookte zalm
Volgend bericht: Dip met avocado, zalm en truffelmayonaise »

Lees Interacties

Reacties

  1. Lars Benneton

    6 april 2014 om 07:47

    Ziet er weer heerlijk uit.
    Ik ben een appeltaart aan het bakken
    om straks mee te nemen naar mijn schoonmoeder.
    Mijn god, wat knelt mijn nieuwe tijgertango en zit ook mijn broek nog helemaal onder het beslag.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in