Deze cake is echt een topper. Ik maakte hem omdat ik dacht dat ik dan niet het risico liep er te veel van te eten. Citroencake is niet echt mijn “lievelings” en leek me dus niet zo moeilijk te weerstaan . Dat liep toch even anders dan ik dacht. Hij is namelijk enorm lekker. Precies citroenig genoeg en lekker luchtig. Ik heb hem na het eerste plakje maar snel aan Maarten gegeven om op zijn werk uit te delen.
Hij komt uit het boek Cakes van Rutger van den Broek en ik mag het recept met jullie delen.
Citroencake
Ingrediënten
voor het beslag
- 200 gram suiker
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- rasp van 1 citroen
- 1/4 theelepel zout
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 200 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
voor de citroensiroop
- sap van 1 citroen
- 75 gram poedersuiker
verder nodig
- boter om in te vetten
- eventueel wat citroenschil voor garnering
Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht). Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en 2 zijkanten met bakpapier.
Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop het beslag na elk ei goed door. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het cakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Je kunt dit checken door een satéprikker in de cake te steken. Als hij er droog uitkomt is de cake gaar.
Meng, terwijl de cake nog in de oven staat, het citroensap met de poedersuiker. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, maar laat hem nog wel in de vorm zitten. Prik de cake meerdere keren in met een satéprikker, zodat de citroensiroop goed in de cake kan trekken. Giet lepel voor lepel de siroop over de warme cake tot alle siroop is opgenomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Hermien
Oh lekker dit ga ik een keer maken
Martine
Leuk!