• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Crème brûlée

19 december 2015 By Martine 1 Reactie

Dit is nou typisch zo’n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos in Rotterdam proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
Nu ik crème brûlée lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo’n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in.

Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.

Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.

Crème brûlée

Ingrediënten voor 4 à 5 personen 

  • 1,5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 deciliter slagroom
  • 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en rits met een mesje het merg uit de peul. Doe het samen met de eierdooiers en de suiker in een kom.
Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de warme melk door het eimengsel en voeg direct daarna de slagroom toe. Roer nog even door tot alles goed gemengd is.Giet het mengsel in ovenbestendige bakjes. Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal  en vul die met kokend water. Het water moet tot dezelfde hoogte komen als de inhoud van de bakjes. 

Zet de schaal in de oven en laat het mengsel in de bakjes in ongeveer 45 minuten bijna stijf worden.
Haal dan de braadslede uit de oven en vis de bakjes eruit. Dit kan met ovenhandschoenen of met een wecktang als je die hebt. Laat de bakjes afkoelen en zet ze daarna (afgedekt) in de koelkast. Daar laat je ze een paar uur of een hele nacht instaan tot ze goed opgestijfd (of is het opgesteven?) zijn.
Vlak voor je de crème brûlée opdient maak je het lekker knapperige karamellaagje.
Strooi ongeveer een theelepel suiker over de inhoud van een bakje en wiebel het bakje een beetje heen en weer zodat de suiker goed verspreid is. Het moet een dun laagje suiker zijn. Verwarm dan met een brander de bovenkant tot de suiker karamelliseert. Pas op dat het niet verbrandt. Het laagje moet krakken als je de crème brûlée eet; dan is het goed gegaan. Als het nog zacht is had je iets langer moeten branden.

De crème brûlée van Loos

Categorie: dessert

Vorig bericht: « Tweehaps hartige taartjes met gamba
Volgend bericht: Honing-mosterd spruitjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariska

    20 december 2015 om 12:50

    Crème brulee kan een verradelijk dessert zijn om te maken, vind ik, maar het blijft echt heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in