• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Crème brûlée

19 december 2015 By Martine 1 Reactie

Dit is nou typisch zo’n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos in Rotterdam proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
Nu ik crème brûlée lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo’n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in.

Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.

Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.

Crème brûlée

Ingrediënten voor 4 à 5 personen 

  • 1,5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 deciliter slagroom
  • 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en rits met een mesje het merg uit de peul. Doe het samen met de eierdooiers en de suiker in een kom.
Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de warme melk door het eimengsel en voeg direct daarna de slagroom toe. Roer nog even door tot alles goed gemengd is.Giet het mengsel in ovenbestendige bakjes. Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal  en vul die met kokend water. Het water moet tot dezelfde hoogte komen als de inhoud van de bakjes. 

Zet de schaal in de oven en laat het mengsel in de bakjes in ongeveer 45 minuten bijna stijf worden.
Haal dan de braadslede uit de oven en vis de bakjes eruit. Dit kan met ovenhandschoenen of met een wecktang als je die hebt. Laat de bakjes afkoelen en zet ze daarna (afgedekt) in de koelkast. Daar laat je ze een paar uur of een hele nacht instaan tot ze goed opgestijfd (of is het opgesteven?) zijn.
Vlak voor je de crème brûlée opdient maak je het lekker knapperige karamellaagje.
Strooi ongeveer een theelepel suiker over de inhoud van een bakje en wiebel het bakje een beetje heen en weer zodat de suiker goed verspreid is. Het moet een dun laagje suiker zijn. Verwarm dan met een brander de bovenkant tot de suiker karamelliseert. Pas op dat het niet verbrandt. Het laagje moet krakken als je de crème brûlée eet; dan is het goed gegaan. Als het nog zacht is had je iets langer moeten branden.

De crème brûlée van Loos

Categorie: dessert

Vorig bericht: « Tweehaps hartige taartjes met gamba
Volgend bericht: Honing-mosterd spruitjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariska

    20 december 2015 om 12:50

    Crème brulee kan een verradelijk dessert zijn om te maken, vind ik, maar het blijft echt heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in