Dit is nou typisch zo’n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos in Rotterdam proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
Nu ik crème brûlée lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo’n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in.
Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.
Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.
Crème brûlée
Ingrediënten voor 4 à 5 personen
- 1,5 deciliter volle melk
- 1 vanillestokje
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 4 eidooiers
- 2 deciliter slagroom
- 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop
Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
De crème brûlée van Loos |
Mariska
Crème brulee kan een verradelijk dessert zijn om te maken, vind ik, maar het blijft echt heerlijk!