• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Crème brûlée

19 december 2015 By Martine 1 Reactie

Dit is nou typisch zo’n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos in Rotterdam proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
Nu ik crème brûlée lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo’n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in.

Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.

Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.

Crème brûlée

Ingrediënten voor 4 à 5 personen 

  • 1,5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 deciliter slagroom
  • 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en rits met een mesje het merg uit de peul. Doe het samen met de eierdooiers en de suiker in een kom.
Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de warme melk door het eimengsel en voeg direct daarna de slagroom toe. Roer nog even door tot alles goed gemengd is.Giet het mengsel in ovenbestendige bakjes. Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal  en vul die met kokend water. Het water moet tot dezelfde hoogte komen als de inhoud van de bakjes. 

Zet de schaal in de oven en laat het mengsel in de bakjes in ongeveer 45 minuten bijna stijf worden.
Haal dan de braadslede uit de oven en vis de bakjes eruit. Dit kan met ovenhandschoenen of met een wecktang als je die hebt. Laat de bakjes afkoelen en zet ze daarna (afgedekt) in de koelkast. Daar laat je ze een paar uur of een hele nacht instaan tot ze goed opgestijfd (of is het opgesteven?) zijn.
Vlak voor je de crème brûlée opdient maak je het lekker knapperige karamellaagje.
Strooi ongeveer een theelepel suiker over de inhoud van een bakje en wiebel het bakje een beetje heen en weer zodat de suiker goed verspreid is. Het moet een dun laagje suiker zijn. Verwarm dan met een brander de bovenkant tot de suiker karamelliseert. Pas op dat het niet verbrandt. Het laagje moet krakken als je de crème brûlée eet; dan is het goed gegaan. Als het nog zacht is had je iets langer moeten branden.

De crème brûlée van Loos

Categorie: dessert

Vorig bericht: « Tweehaps hartige taartjes met gamba
Volgend bericht: Honing-mosterd spruitjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariska

    20 december 2015 om 12:50

    Crème brulee kan een verradelijk dessert zijn om te maken, vind ik, maar het blijft echt heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in