Een weekje later dan gepland, maar hier zijn ze dan hoor: heerlijke cupcakes met karamel en chocolade voor de foodblogswap van februari. Op de blog By andrea Janssen vond ik een heleboel recepten die ik wel zou willen maken, maar omdat het deze keer snel en makkelijk moest koos ik voor de twix cupcakes. Ik maakte ze met stroopwafellikeur, pure chocolade, gezouten karamelpasta en gehakte hazelnoten maar je kunt allerlei variaties bedenken. In plaats van de karamelpasta zou je bijvoorbeeld ook jam, nutella, chocoladepasta, lemoncurd of ganache kunnen gebruiken. In plaats van chocolade kun je ook glazuur nemen en de topping kun je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door geboortemuisjes, hagelslag of sprinkles.
Ik had toevallig een potje gezouten karamel van de lidl in huis, maar je kunt ook prima zelf karamelpasta maken. Of je maakt dulche de leche. Het recept daarvoor vind je onder het recept voor de cupcakes. De minicupcakejes waren een experiment en vond ik zelf erg geslaagd. Ik vind een cupcake eigenlijk altijd wat te groot en de kleintjes zijn een goed alternatief. Je kunt er papieren bonbonvormpjes voor gebruiken.
Cupcakes met karamel en chocolade
Ingrediënten (voor ongeveer 12 grote of 25 kleintjes)
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 125 gram suiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren maat L
- 1 theelepel stroopwafellikeur (of vanille-extract)
- snufje zout
- 150 gram gezouten karamelpasta/dulce de leche
- 125 gram pure chocolade
- 4 eetlepels gehakte hazelnoten
- papieren cupcakevormpjes (groot en/of klein)
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
Mix de boter 3 minuten op de hoogste stand en voeg dan de suiker en het zout toe. Mix nog 2 minuten en doe er dan 1 ei bij. Mix tot het ei is opgenomen en doe dan het tweede ei erbij. Als laatste mix je de stroopwafellikeur (of het vanille-extract) erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor tot het net is opgenomen.
Schep de papieren vormpjes voor 2/3 vol en zet ze in het midden van de oven. Bak grote cupcakes in 20 minuten gaar en kleintjes in 10 minuten. Druk er direct uit de oven een gaatje in met de achterkant van een pollepel zodat je daar de vulling in kan doen.
Laat de cakejes een minuut of 5 afkoelen. Als de cakejes nog een beetje warm zijn vloeit de karamelpasta mooi uit over de bovenkant. Schep de karamelpasta in de gaatjes en besmeer de bovenkant van de cupcake ook met wat pasta. Hoeveel je gebruikt is naar smaak. Ik gebruikte 2 theelepels per grote cupcake, maar dat had achteraf wel wat meer mogen zijn.
Smelt de chocolade in de magnetron, op heel laag vuur of au bain marie door een vuurvaste kom in een pan kokend water te hangen (de kom mag het water niet raken). Doe de chocolade in stukjes in de kom en laat ze smelten.
Doop de cupcakes in de gesmolten chocolade, bestrooi ze met de gehakte hazelnoten en laat ze afkoelen op een rooster.
Dulce de leche
- een blikje gecondenseerde melk
Neem een ruime pan en vul die zover met water dat het hele blikje onder water komt te staan. Breng het water aan de kook en laat het blikje anderhalf uur zacht koken. Ik vind het altijd weer een beetje spannend of het blikje niet ineens ontploft ofzo, maar als het maar helemaal onder water blijft schijnt er niets te kunnen gebeuren. Laat het blikje goed afkoelen voor je het openmaakt. Doe de inhoud over in een schoon potje en bewaar het in de koelkast.
Geef een reactie