De laatste foodblogswap van het jaar. De foodblogswap is een initiatief vanuit de facebookgroep voor foodbloggers en houdt in dat iedereen die zich inschrijft een blog toegewezen krijgt. Je maakt dan een recept van dat blog en in de afgesproken week post je een verslag.
Deze keer mocht ik iets van Comfort Kitchen maken. Laura is in maart 2013 met haar blog begonnen en er staan al veel lekkere recepten op. Het was dus nog best lastig kiezen. Ik koos voor de dadel-walnotenkoek en dat bleek een goede keus.
Dadel-walnotenkoek
Ingrediënten voor ongeveer 12 stukken
- 200 gram dadels (zonder pit)
- 100 gram walnoten
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram bloem
- 100 gram havermoutvlokken
- 25 gram sesamzaad
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel baking soda of bakpoeder
- 75 gram ongezoete appelmoes
- 1 ei
- 50 gram kokosolie (of zonnebloemolie)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een bakblik van ongeveer 20×20 cm bekleed deze met bakpapier. Ik had een iets grotere vorm en heb een gedeelte met aluminiumfolie bekleed om de vorm kleiner te maken.
Doe de dadels, walnoten en basterdsuiker in de keukenmachine en maal kort, er moeten nog wel stukjes in zitten. Als je geen keukenmachine hebt kun je de dadels natuurlijk ook gewoon in kleine stukjes snijden en de walnoten fijnhakken.
Doe het dadelmengsel in een grote kom en voeg havermout, sesamzaad, kaneel, gember, zout, bakpoeder en bloem toe. Meng goed door elkaar.
Klop in een andere kom het ei met de olie, appelmoes en vanille-extract. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door met een stevige houten lepel of spatel.
Druk het mengsel uit in het bakblik. Dit kan nog lastig zijn omdat het zo kleverig is, maar het gaat goed als je het met de achterkant van een metalen lepel doet, die je af en toe nat maakt. Het mengsel moet uiteindelijk ongeveer 1-1,5 cm hoog zijn.
Bak de koek ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Als jouw bakblik kleiner is en de koek dus dikker moet je het een paar minuten langer in de oven laten staan.
Laat 10 minuten afkoelen voor je de koek uit het bakblik haalt. Laat daarna verder afkoelen. Snij de koek in vierkanten/rechthoeken/elke vorm die je wilt.
Geef een reactie