Al heel lang loop ik rond met het idee om een nieuwe rubriek op mijn blog te introduceren met de baan van iemand als onderwerp. Het idee ontstond doordat ik op dat moment werkloos was en het interessant vind waarom iemand voor een bepaalde baan kiest en wat die baan inhoudt. Wie weet zou het me op een idee brengen. Inmiddels heb ik al een paar jaar een baan die me goed bevalt en het idee zakte wat weg. Het popte weer op toen ik een kaasje (Loeners Land) opgestuurd kreeg van Cyanne van kaasmakerij In Petto. Het kaasje was erg lekker en ik wilde wel iets meer van Cyanne en de kaasmakerij weten. Ik stuurde haar dus wat vragen op en zo ontstond mijn nieuwe rubriek De baan van alsnog.
Wat was je motivatie om kaas te gaan maken?
Ik wilde al een lange tijd iets anders dan de kantoorbaan die ik had. Na
jaren brainstormen en moodboards kwam ik erachter dat ik heel graag
dicht bij de natuur ben, iets wil doen met de seizoenen en eten/drinken,
mensen informeren, enthousiasmeren, en dingen organiseren. Het kaasmaken
kwam op mijn pad en vond ik een goed opstapje naar alles wat
mogelijkheid is rondom die speerpunten.
Welke stappen heb je doorlopen om kaasmaakster te worden?
Ik heb stage gelopen bij diverse kaasmakerijen in binnen- en buitenland
en veel geëxperimenteerd in mijn eigen keuken.
Hoe zou je de smaak van kaasje Loenerland omschrijven?
Loeners Land is met 3 weken fris romig en na 4 weken komt de romige
smaak nog meer tot uiting en wordt de textuur wat smeuiger en de smaak
complexer.
Waar komt de naam In Petto vandaan?
De naam komt van het gezegde: nog iets In Petto hebben. Dus nog iets in
het verschiet of als verrassing hebben. Aangezien ik heel graag het
kaasmaken wil combineren met nog meer dingen waarmee we mensen kunnen
informeren en enthousiasmeren! En de seizoenen hebben altijd iets In
Petto voor je 😉
Hoe ziet je werkweek er uit?
Elke dag is anders, dat is echt het leuke aan dit doen.
Maandag haal ik de melk, dinsdag schep ik de kaas in de vormen, woensdag
gaan ze uit de vormen, donderdag is mijn route dag dan belever ik alle
klanten erg leuk! en vrijdag verzorg ik alle kazen.
Waarom heb je gekozen voor rauwmelkse kaas?
Dat laat het aller puurste product zien en het geeft een andere smaak
aan het kaasje.
Klopt de verwachting die je had van het hebben van je eigen kaasmakerij met de realiteit?
Een eigen zaak is altijd hard werken en spannend. Alles komt op jezelf
aan ongeveer. Jij hebt de regie in handen en dat is heel fijn alleen
hierdoor ook de verantwoordelijkheid en diegene die alles bedenkt en
verzint. Gelukkig kan ik heel goed sparren met de mensen om me heen!
Welk onderdeel van het kaas maken vind je het leukst?
Lastige vraag, want elke dag is anders. Ik denk nu het contact met de
boer en de koeien als ik melk haal, de dag dat ik de kaasjes in de
koelkast doe om ze verder te laten rijpen en het contact met de
winkeliers en klanten als ik de kaasjes verkoop.
Hoe ziet In Petto er over 5 jaar uit in jouw ideale plaatje?
Dat In Petto een mooi begrip is in het Gooi en dat we naast Loeners Land
nog andere kaasjes en producten op de kaart hebben en dat er diverse
samenwerkingen zijn waarbij het seizoen de natuur en de manier waarop
iets gemaakt wordt centraal staat!
Wil je zelf ook zo’n kaasje proeven dan kun je hier vinden waar ze te koop zijn.
Alle foto’s in deze blogpost zijn aangeleverd door Cyanne.
Geef een reactie