Palingragoutbroodjes zijn nou niet direct het eerste waar ik aan denk als ik aan een bladerdeeghapje denk. Toch kwam het er deze maand van om ze te maken.
Zoals ik in mijn maandoverzicht al vertelde doe ik sinds de Coronacrisis zonder concreet plan in een sneltreinvaart boodschappen. Toch viel mijn oog tijdens zo’n missie ineens op een koelvak met afgeprijsde paling. En niet zomaar afgeprijsd; echt heel erg afgeprijsd. Een pakje van 100 gram gerookte paling afgeprijsd naar € 1,39 per pakje kan natuurlijk haast niet kloppen. Ook niet als de houdbaarheidsdatum op een dag na bereikt is. Bovendien lagen er ook pakjes die afgeprijsd waren naar 3 euro nog wat. Dat klonk logischer. Maar ik heb toch maar mijn kans gegrepen en als een ware hamsteraar de 5 pakjes goedkope paling er tussen uit gevist.
Dit was mijn kans iets decadents te maken. Waar zou ik normaal geen paling voor gebruiken, maar dat nu wel eens doen? Palingsoep, een tosti met paling, palingragout, palingkroketten? Het werden uiteindelijk palingragoutbroodjes en palingbitterballen. Het recept voor de ragoutbroodjes met paling krijg je vandaag, de bitterballen met paling volgen binnenkort.
Ik vond 100 gram paling genoeg, maar voor een echte overkill zou je ook best 150 gram paling in de ragout kunnen doen. Behalve peterselie, de bouillon en wat peper en zout heb ik bewust geen andere smaakmakers gebruikt. Tenslotte heeft de paling de hoofdrol. Ik vond het een geslaagd experiment. Als jij de paling liever op een toastje eet of je om wat voor reden dan ook geen paling eet kun je natuurlijk ook deze heerlijke kaasbroodjes maken. Die zijn bij ons in huis nog steeds een groot succes.
Palingragoutbroodjes
Ingrediënten voor 10 broodjes
- 40 gram boter
- 60 gram bloem
- 400 ml visbouillon
- 100 gram palingfilet
- handje peterselie
- Peper en zout naar smaak
- 10 plakjes bladerdeeg
Smelt de boter in een steelpan. Doe dan de bloem erbij en roer tot alle bloem in de boter opgenomen is. Laat een paar minuten onder af en toe roeren op laag vuur garen. Giet dan scheutje voor scheutje de bouillon erbij en terwijl je steeds roert tot alle bouillon opgenomen is. Snijd de paling in stukjes en meng ze met de ragout. Breng op smaak met de peterselie en peper en indien nodig wat zout. Laat de bouillon afkoelen.
Laat de plakjes bladerdeeg uitgespreid ontdooien tot ze net ontdooid zijn. Als ze langer liggen worden ze erg zacht en wat plakkerig en zijn ze moeilijker te verwerken. Leg op de ene helft van ieder plakje ongeveer 60 gram ragout en vouw het plakje dubbel. Gebruik een vork om de randen goed dicht te drukken. Draai het broodje om om dat aan de andere kant ook te doen. Als het niet goed blijft plakken kun je met je vinger of een kwastje de randen een beetje vochtig maken met water.
Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant. Zo voorkom je dat de naden loslaten en de broodjes leeglopen. Bestrijk de broodjes met ei en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Eet ze direct of laat ze afkoelen op een rooster om later te gebruiken. Je kunt ze ook prima gebakken invriezen en later opwarmen (200 graden, bevroren 25 minuten en ontdooid 10 minuten).
Peter
Lijkt mij erg lekker maar moet ik dan steeds een hapje nemen en dan weer een hapje paling of hoe anders maar het lijk mij lekker
Martine
Ha ha ha. Dat kan natuurlijk ook, maar de bedoeling was wel dat de paling door de ragout gaat. Dank voor je opmerkzaamheid en het melden. Ik heb het snel aangepast in het recept.
Wanneer gaat de paling erin ???
Als de ragout klaar is. Heel suf dat ik het er vergeten ben in te zetten. Ik heb het aangepast. Dank voor het melden😀.