Ik neem me iedere maand voor deze keer echt op tijd te beginnen aan de foodblogswap. Toch sta ik iedere maand weer op het nippertje te heksen in de keuken.
Dat heeft ook vaak te maken met mijn fotografie skills, die niet helemaal zijn zoals ik zou willen, zeker niet als het donker is in huis (en dat is het nogal vaak in ons van nature wat donkere appartement). Bovendien wil ik geen afgekoeld eten op mijn bord en eten we het soms toch maar op zonder dat ik een foto gemaakt heb. Of ik maak de foto’s veel te snel en dan zit er achteraf geen bruikbare bij. Dan moet ik het recept dus nog een keer maken. En het gebeurt ook wel dat een recept niet zo lekker uitpakt als verwacht. Dan moet het ook opnieuw. Kortom, ook als ik op tijd begin is dat geen garantie voor heet halen van de deadline.
Deze maand ging het niet anders, maar deze keer kwam het doordat de maand gewoon sneller ging dan ik wilde en ik ook nog meedeed aan de Swiepswoepswap van Mandyandmore.
Gelukkig kreeg ik voor de foodblogswap PaTESSerie toegewezen en daar staan vooral bakrecepten op. Die kun je ook prima een dag later fotograferen. Ik volg PaTESSerie al jaren en maakte al 3 keer eerder een recept van haar voor de foodblogswap (Niet zo Cornish pasty, appel-kruimelplaattaart en suikerpinda’s met kaneel en hazelnoten met cacao en chilipeper).
Hoewel ik geen grote fan ben van donuts wilde ik ze wel graag een keertje maken. Het basisrecept voor donuts van Tessa was een mooie aanleiding om dat nu eindelijk eens te doen. Ik dacht altijd dat het maken van donuts een heel gedoe was, maar dat valt echt reuze mee. Het deeg is niet ingewikkeld en het bakken hoeft maar zo kort dat het zo gebeurd is.
Het meest lastige vond ik nog het vormen van de donuts. Tessa maakt balletjes van het deeg waar ze met haar vinger een gat in maakt; ik heb het deeg uitgerold en er rondjes uitgestoken. Ik had het deeg misschien nog even moeten laten rusten voor ik uit ging steken, want nu kromp het uitgestoken rondje steeds een beetje en dat maakte de vorm erg onregelmatig, Ze smaakten er niet minder om gelukkig.
Het makkelijkst is het om de donuts, zoals in het recept beschreven, door de kristalsuiker te wentelen. Je kunt ze ook glazuren of in getempereerde chocolade dopen. Ik heb glazuur gemaakt door poedersuiker met een klein beetje water te mengen en goed door te roeren. Daar doopte ik de donuts in om ze vervolgens te bestrooien met sprinkles.
Donuts
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 165 milliliter melk
- 0,5 theelepel zout
- 50 gram kristalsuiker
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 7 gram gedroogde gist
- 1 middelgroot ei
- olie om in te frituren
- fijne kristalsuiker als topping
Doe de bloem, het zout, de suiker, de boter en het gist in een kom en roer door elkaar.
Voeg al roerend de het ei en het grootste gedeelte van de melk toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Het hangt een beetje van de soort bloem af hoeveel vocht je nodig hebt. Gebruik dus niet alle melk in een keer.
Bol het deeg op; doe het in een met olie ingevette kom; dek het af met plastic en laat het deeg in ongeveer 1 tot 1,5 uur in volume verdubbelen.
Zodra het deeg voldoende gerezen is, verdeel je volgens de methode van Tessa het deeg in 10 balletjes en druk je met je vinger een gat in het midden. Maak er een mooie donutvorm van en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakvorm of schaal. Volgens mijn methode rol je het deeg uit tot zo’n 1,5 centimeter dikte en steek je met een uitsteker een rondje uit het deeg. Ook uit het midden steek je een rondje. Leg de donuts op bakpapier op een bakplaat of aanrecht en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de olie in een brede diepe pan of gebruik een frituurpan en zet een kom klaar met een laag kristalsuiker erin.
Bak de donuts op ongeveer 175 graden Celcius in ongeveer 2 minuten aan elke kant lichtbruin . Blijf erbij, want ze worden al snel donker.
Laat ze iets uitlekken op keukenpapier. Wentel ze nog heet door de fijne kristalsuiker en laat ze dan afkoelen op een rooster.
[…] ging aan de slag met donuts, maar dan wel wat anders. Ik maakte de donuts met behulp van een cake, die je mengt met roomkaas. […]