Een lekker recept waarbij je mooi restjes groente op kan maken. Eigenlijk dus uitermate geschikt voor na de kerst. In plaats van de eendenborst kun je natuurlijk ook kip gebruiken en met de groenten kun je varieren. Ik gebruikte champignons ipv wortel. Een lekkere, niet te zware maaltijd die ik zeker vaker ga maken. De eend was eigenlijk wat te gaar, maar Maarten vindt hem al snel niet gaar genoeg, dus dat was niet zo erg.
Eend met mie uit de wok
Ingrediënten voor 3 kleine of 2 grote eters
- 1 eendenborstfilet
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 200 gram eiermie
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rood pepertje, fijngehakt en zaden verwijderd
- 1 teen fijngehakte knoflook
- een stukje verse gember van 3 cm, geschild en fijngesneden
- 1 handvol kleine worteltjes (ik nam een hand in vieren gesneden champignons)
- 1 handvol sugar snaps
- 1 rode paprika, in repen, zaden verwijderd
- 5 lente-uitjes, in repen of ringetjes
- 2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 1 handje verse koriander, fijngehakt
- zout en zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Strooi zout en peper over de eend. Snijd het vel van de eendenborst in en leg deze met het vel naar beneden in een koude ovenvaste pan. Zet die op matig hoog vuur en laat de borst zachtjes bakken totdat het vel bruin is. Keer om en giet de honing over het vel; wrijf deze met een theelepel zachtjes in de insnijdingen. Zet de gebruinde eendenborst 5-8 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte. (ik heb de eend in de grillpan gebakken en daarna in een voorverwarmd ovenschaaltje gedaan omdat ik bang was dat de steel van de grillpan de hitte van de oven niet aan zou kunnen)
Haal uit de oven; laat 5 minuten rusten en snijd in plakjes.
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken. Meng er 1 theelepel van de sesamolie door om plakken te voorkomen. (ik snijd de mie met 2 messen in de pan wat kleiner zodat het beter mengt).
Laat de olijfolie en de rest van de sesamolie heet worden in een wok of grote koekenpan. Roerbak het pepertje, de knoflook en gember 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de overige groenten toe en roerbak ze 3-4 minuten totdat ze zacht beginnen te worden. Giet er de helft van de mirin en sojasaus over en roerbak nog 2-3 minuten.
Doe de mie, de resterende mirin en sojasaus bij de groenten en schep alles om, zodat het bedekt wordt met mirin en sojasaus.
Schep in warme kommen, leg bovenop de plakjes eendenborst en strooi er de koriander over.
Bron: Home made van Tana Ramsay
Geef een reactie