Uit het boek Aan tafel met Charles Dickens (waar ik dinsdag een review van plaatste) maakte ik aardappelballetjes. Ik volgde netjes het recept, kreeg een heerlijke puree en zette die een nacht in de koelkast. Van helft van de puree maakte ik de volgende dag prachtige balletjes ter grootte van een pingpongbal die ik in de boter bakte. En daar werd het lastiger. Want toen de binnenkant van de balletjes warm werd, werden de balletjes zachter. Al gauw had ik meer bonken dan ballen in de pan. Uiteraard zette ik dapper door, want hoewel de vorm veranderde werd de buitenkant mooi krokant. Bovendien waren ze ontzettend lekker van smaak.
De andere helft van de puree wilde ik gebruiken om de volgende dag wat balletjes te maken voor een foto bij het recept. Maar dan wilde ik natuurlijk wel het liefst mooi ronde balletjes. Ik had verzonnen om de balletjes in te vriezen en ze dan pas door ei en rijstebloem te rollen. Dan werden ze misschien eerst knapperig en dan pas zacht waardoor ze beter in vorm zouden blijven. Dat was op zich best een goed idee, maar het pakte toch iets anders uit. Deze balletjes had ik de grootte van een flinke knikker gegeven en dat was eigenlijk iets te klein. Het was nu nog moeilijker om ze rond te houden., hoewel ze in het begin makkelijker bakten doordat ze bevroren waren. Uiteindelijk heb ik ze allemaal een vriendelijk klapje op de kop gegeven en er koekjes van gemaakt. Ze smaakten er niet minder om. De buitenkant wordt heerlijk knapperig en de binnenkant bestaat uit romige aardappelpuree. Het toppunt van comfortfood.
Navraag bij Josephine van My inner Victorian leerde mij dat je deze balletjes inderdaad gewoon voorzichtig moet bakken en dat het best lastig is om ze mooi rond te houden. We genieten dus in het vervolg gewoon van wat bonkige balletjes met het formaat van een pingpongbal en bakken ze voorzichtig.
Engelse aardappelballetjes
Ingrediënten voor 4 personen
- 450 gram kruimige aardappelen
- 50 ml hete melk
- 25 gram boter
- 0,5 theelepel zout
- 1 flinke snuf witte peper
- 1 ei (M, losgeklopt)
- 50 gram rijstebloem
- 0,5 theelepel cayennepeper
Kook de aardappelen gaar en laat ze even droogstomen. Maak er een puree van door eerst te stampen, dan de hete melk en dan pas de boter toe te voegen. Breng de puree op smaak met zout en witte peper. Laat de puree volledig afkoelen. Het liefst een nacht in de koelkast.
Zet het losgeklopte ei en de rijstebloem in schaaltjes klaar. Vermeng de rijstebloem met de cayennepeper. Schep met een eetlepel wat aardappelpuree op je hand en draai er een balletje van. Haal het balletje achtereenvolgens door het ei en de rijstebloem. Bereid zo alle balletjes voor en bak ze in boter in circa 5 minuten goudbruin. Serveer direct.
Geef een reactie