• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Engelse aardappelballetjes uit Aan tafel met Charles Dickens

21 november 2019 By Martine Reageer

Uit het boek Aan tafel met Charles Dickens (waar ik dinsdag een review van plaatste) maakte ik aardappelballetjes. Ik volgde netjes het recept, kreeg een heerlijke puree en zette die een nacht in de koelkast. Van helft van de puree maakte ik de volgende dag prachtige balletjes ter grootte van een pingpongbal die ik in de boter bakte. En daar werd het lastiger. Want toen de binnenkant van de balletjes warm werd, werden de balletjes zachter. Al gauw had ik meer bonken dan ballen in de pan. Uiteraard zette ik dapper door, want hoewel de vorm veranderde werd de buitenkant mooi krokant. Bovendien waren ze ontzettend lekker van smaak.

De andere helft van de puree wilde ik gebruiken om de volgende dag wat balletjes te maken voor een foto bij het recept. Maar dan wilde ik natuurlijk wel het liefst mooi ronde balletjes. Ik had verzonnen om de balletjes in te vriezen en ze dan pas door ei en rijstebloem te rollen. Dan werden ze misschien eerst knapperig en dan pas zacht waardoor ze beter in vorm zouden blijven. Dat was op zich best een goed idee, maar het pakte toch iets anders uit. Deze balletjes had ik de grootte van een flinke knikker gegeven en dat was eigenlijk iets te klein. Het was nu nog moeilijker om ze rond te houden., hoewel ze in het begin makkelijker bakten doordat ze bevroren waren. Uiteindelijk heb ik ze allemaal een vriendelijk klapje op de kop gegeven en er koekjes van gemaakt. Ze smaakten er niet minder om. De buitenkant wordt heerlijk knapperig en de binnenkant bestaat uit romige aardappelpuree. Het toppunt van comfortfood.

Navraag bij Josephine van My inner Victorian leerde mij dat je deze balletjes inderdaad gewoon voorzichtig moet bakken en dat het best lastig is om ze mooi rond te houden. We genieten dus in het vervolg gewoon van wat bonkige balletjes met het formaat van een pingpongbal en bakken ze voorzichtig.

Engelse aardappelballetjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 gram kruimige aardappelen
  • 50 ml hete melk
  • 25 gram boter
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 flinke snuf witte peper
  • 1 ei (M, losgeklopt)
  • 50 gram rijstebloem
  • 0,5 theelepel cayennepeper

Kook de aardappelen gaar en laat ze even droogstomen. Maak er een puree van door eerst te stampen, dan de hete melk en dan pas de boter toe te voegen. Breng de puree op smaak met zout en witte peper. Laat de puree volledig afkoelen. Het liefst een nacht in de koelkast.

Zet het losgeklopte ei en de rijstebloem in schaaltjes klaar. Vermeng de rijstebloem met de cayennepeper. Schep met een eetlepel wat aardappelpuree op je hand en draai er een balletje van. Haal het balletje achtereenvolgens door het ei en de rijstebloem. Bereid zo alle balletjes voor en bak ze in boter in circa 5 minuten goudbruin. Serveer direct.

Categorie: bijgerecht Tags: aardappel

Vorig bericht: « Review: Aan tafel met Charles Dickens – Josephine van My inner Victorian
Volgend bericht: De maand van Duizend en 1 dag: november »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in