Afgelopen september kreeg ik van mijn moeder en zus een mini kamado voor mijn verjaardag. Uiteraard was ik als een kind zo blij, maar in gebruik bleken er toch wel een aantal haken en ogen aan te zitten. Zo mag ik op mijn balkon geen kolen gebruiken. Dat verbod durf ik met de kamado wel te negeren, maar de rook die vrijkomt met het aansteken en barbecueën vind ik wel een probleem. Het aansteken gaat vrijwel zonder rook als je een elektrische barbecue aansteker gebruikt i.p.v. aanmaakblokjes en met een heat deflector hou je wat rookontwikkeling tegen, maar ik durf de kamado toch alleen met regenachtig weer en liefst veel wind aan te doen. Toen we dus plannen maakten om een week in een huisje op vakantie te gaan besloot ik onmiddellijk dat de kamado dan mee moest zodat ik eindelijk eens goed kon experimenteren. Zo gezegd zo gedaan.
Resultaat
Ik maakte sappige hamburgers, zalm op een cederhouten plankje, perfect gebakken worsten en eendenborst die zo lekker was dat we er de volgende dag direct nog 2 zijn gaan kopen. Ook de kaneelbroodjes vielen goed in de smaak. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat er nog geen sprake is van echte temperatuurbeheersing en dat de resultaten meer geluk dan wijsheid waren (misschien moet ik eens een workshop volgen bij Kamado Express), maar we hebben wel heerlijk gegeten. Alleen de entrecote op dag 1 was niet zo goed gelukt. De kamado was niet heet genoeg, waardoor het vlees wel gaar, maar niet knapperig bruin geroosterd werd en wel door en door gaar was.
Ik blijf dus nog even dromen van een grote tuin waar dan misschien geen Big Green Egg large komt te staan, maar in elk geval een kleinere kamado. Want wat smaakt het toch allemaal lekker uit zo’n ei!
Eendenborstfilet
Ingrediënten
- 1 eendenborstfilet
- versgemalen peper en versgemalen zout
- evt. een kernthermometer
Stook de kamado op naar 230 graden. Laat de eendenborstfilet op kamertemperatuur komen. Dep de filet droog met keukenrol. Snijd het vetlaagje van de filet in met een scherp mes. Zorg daarbij dat je niet in het vlees snijdt. Bestrooi beide kanten van de filet met grof zout. Leg de filet met de vetkant op het rooster van de kamado. Draai de filet na 5 minuten om en laat nog 3 minuten bakken. Uiteraard hangt de tijd die de filet nodig heeft af van de dikte. Met een kernthermometer kun je precies zien wanneer het vlees klaar is. Rond de 55 graden heb je de juiste garing te pakken. Bestrooi de filet met peper en laat het vlees even rusten onder een stukje aluminiumfolie. Snijd hem daarna in plakjes.
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes
Ingrediënten
- een blikje croissantdeeg
- 2 middelgrote appels
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels kristalsuiker
- boter om in te vetten
Breng de temperatuur van de kamado naar 150 graden. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in stukjes. Meng de appelstukjes met de suiker en kaneel. Haal het deeg uit het blikje en snijd het doormidden. Rol de 2 ontstane rollen uit en snijd ze doormidden. Verdeel de appelstukjes over de 4 deegrepen en rol ze op. Leg ze met de open kant naar boven in een ingevette folievorm of gietijzeren pannetje. Zet de vorm op het rooster en laat de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar worden.
Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.
Geef een reactie