• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Falafel

10 februari 2013 By Martine 6 Reacties

Al jaren probeer ik af en toe falafel te maken. Het is nooit gelukt, want meestal viel het uit elkaar of was het gewoon niet lekker. Ik probeerde kikkererwten uit blik, geweekte rauwe en geweekte gekookte kikkererwten, maar het werd nooit echt wat. Het kwam hooguit een beetje in de buurt. Maar nu vond ik dan dus toch een recept waarmee ik een heerlijke falafel op tafel zette. Met lekkere bruine verse pitabroodjes van de Turk. Erbij had ik wat rucola en knoflooksaus van een beetje mayonaise, veel yoghurt en een paar fijngehakte teentjes knoflook. Volgende keer neem ik andere sla en wat meer rauwkost, maar ik had er nu nog even niet op gerekend dat de falafel zo lekker zou worden.
Het recept komt uit het boek van Sam Stern mega vega. We gaan denk ik nog veel van deze jonge kok horen, want volgens mij heeft hij al veel (vooral jonge) mensen aan het koken gekregen met zijn kookboeken.

Mega Vega

Falafel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 175 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 kleine ui (ca 50 gram), zeer fijn gesnipperd
  • 2-3 flinke knoflooktenen, geperst
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepels chilipoeder (of 1 kleine gehakte rode peper zonder zaadjes)
  • 2 eetlepels gehakte verse koriander
  • 1-2 eetlepels verse peterselie (of munt), fijngehakt
  • zout en peper
  • 1,5 eetlepel warm water
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • zonnebloem- of plantaardige olie om in te bakken
Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in twee keer zo veel water. laat uitlekken en droog goed af. Het moet straks een droog mengsel worden.
Pureer in de keukenmachine met ui, knoflook, kruidenj, specerijen, zout en peper.
Meng water met bakpoeder en roer door het mengsel.
Rol er stevige balletjes van en druk ze een beetje plat. Leg minstens 30 minuten in de koelkast.
Giet 5 cm olie in een koekenpan of wok. Wacht tot de olie zo heet is dat een broodkruimel er meteen bruin in bakt. bak een paar falafelschijfjes tegelijk, al omscheppend tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met sla, rauwkost, humus en knoflooksaus in een pitabroodje.

Categorie: lunch Tags: vegetarisch

Vorig bericht: « Artisjokken
Volgend bericht: Frittatta met aardappel, spek en prei »

Lees Interacties

Reacties

  1. Yvonne

    10 februari 2013 om 17:45

    Dit staat al weken op mijn verlanglijstje om te maken kom er alleen steeds niet aan toe….dit recept heeft wel eenvoudigere ingrediënten dan degene die ik had bewaard, dus ik ga deze proberen, ben benieuwd!
    groet Yvonne

    Beantwoorden
  2. Martine

    14 februari 2013 om 13:25

    Leuk, ben benieuwd wat jij van het recept vindt.

    Beantwoorden
  3. Yvonne Rikkenberg

    20 mei 2013 om 15:35

    Hoi Martine,
    We hebben de falafel inmiddels al 2 keer gegeten en we vinden het erg lekker, vandaag heb ik er een post over gemaakt,
    groetjes Yvonne

    Beantwoorden
  4. Martine

    20 mei 2013 om 16:02

    Wat leuk dat jullie de falafel ook lekker vinden. Ik ben erg blij met dit recept na allerlei mislukkingen. Ben benieuwd naar je post.

    Beantwoorden
  5. Anoniem

    2 juli 2013 om 19:22

    Waar kan je bruine pitabroodjes kopen in omgeving Utrecht?

    Beantwoorden
  6. Martine

    3 juli 2013 om 10:05

    Ik kocht ze bij een Turkse winkel. Probeer het anders eens bij een natuurvoedingswinkel.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in