• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Falafel

10 februari 2013 By Martine 6 Reacties

Al jaren probeer ik af en toe falafel te maken. Het is nooit gelukt, want meestal viel het uit elkaar of was het gewoon niet lekker. Ik probeerde kikkererwten uit blik, geweekte rauwe en geweekte gekookte kikkererwten, maar het werd nooit echt wat. Het kwam hooguit een beetje in de buurt. Maar nu vond ik dan dus toch een recept waarmee ik een heerlijke falafel op tafel zette. Met lekkere bruine verse pitabroodjes van de Turk. Erbij had ik wat rucola en knoflooksaus van een beetje mayonaise, veel yoghurt en een paar fijngehakte teentjes knoflook. Volgende keer neem ik andere sla en wat meer rauwkost, maar ik had er nu nog even niet op gerekend dat de falafel zo lekker zou worden.
Het recept komt uit het boek van Sam Stern mega vega. We gaan denk ik nog veel van deze jonge kok horen, want volgens mij heeft hij al veel (vooral jonge) mensen aan het koken gekregen met zijn kookboeken.

Mega Vega

Falafel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 175 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 kleine ui (ca 50 gram), zeer fijn gesnipperd
  • 2-3 flinke knoflooktenen, geperst
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepels chilipoeder (of 1 kleine gehakte rode peper zonder zaadjes)
  • 2 eetlepels gehakte verse koriander
  • 1-2 eetlepels verse peterselie (of munt), fijngehakt
  • zout en peper
  • 1,5 eetlepel warm water
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • zonnebloem- of plantaardige olie om in te bakken
Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in twee keer zo veel water. laat uitlekken en droog goed af. Het moet straks een droog mengsel worden.
Pureer in de keukenmachine met ui, knoflook, kruidenj, specerijen, zout en peper.
Meng water met bakpoeder en roer door het mengsel.
Rol er stevige balletjes van en druk ze een beetje plat. Leg minstens 30 minuten in de koelkast.
Giet 5 cm olie in een koekenpan of wok. Wacht tot de olie zo heet is dat een broodkruimel er meteen bruin in bakt. bak een paar falafelschijfjes tegelijk, al omscheppend tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met sla, rauwkost, humus en knoflooksaus in een pitabroodje.

Categorie: lunch Tags: vegetarisch

Vorig bericht: « Artisjokken
Volgend bericht: Frittatta met aardappel, spek en prei »

Lees Interacties

Reacties

  1. Yvonne

    10 februari 2013 om 17:45

    Dit staat al weken op mijn verlanglijstje om te maken kom er alleen steeds niet aan toe….dit recept heeft wel eenvoudigere ingrediënten dan degene die ik had bewaard, dus ik ga deze proberen, ben benieuwd!
    groet Yvonne

    Beantwoorden
  2. Martine

    14 februari 2013 om 13:25

    Leuk, ben benieuwd wat jij van het recept vindt.

    Beantwoorden
  3. Yvonne Rikkenberg

    20 mei 2013 om 15:35

    Hoi Martine,
    We hebben de falafel inmiddels al 2 keer gegeten en we vinden het erg lekker, vandaag heb ik er een post over gemaakt,
    groetjes Yvonne

    Beantwoorden
  4. Martine

    20 mei 2013 om 16:02

    Wat leuk dat jullie de falafel ook lekker vinden. Ik ben erg blij met dit recept na allerlei mislukkingen. Ben benieuwd naar je post.

    Beantwoorden
  5. Anoniem

    2 juli 2013 om 19:22

    Waar kan je bruine pitabroodjes kopen in omgeving Utrecht?

    Beantwoorden
  6. Martine

    3 juli 2013 om 10:05

    Ik kocht ze bij een Turkse winkel. Probeer het anders eens bij een natuurvoedingswinkel.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in