Deze maand was ik zo gelukkig voor de tweede keer iets (in april maakte ik deze lekkere noten ) van het blog PaTESSerie te mogen maken voor de foodblogswap. PaTESSerie staat vol heerlijke recepten en hoewel het water me in de mond liep bij bijv. deze kaassoufflés of een van de recepten met chocolade viel de keus toch op iets anders. Ik wilde namelijk iets bakken dat geschikt was om mee te nemen naar een ochtendje vissen en dus makkelijk te vervoeren en uit te delen was.
Het werd de appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden. Tessa maakte hem met walnoten en die lijkt me ook heerlijk, maar ik had nog wat amandelrestanten die dringend op moesten dus mijn taart maakte ik met amandel.
Dat notenmeel door het deeg geeft de taart echt wat extra’s en ga ik vaker gebruiken in appeltaart. Ik deed er in het kader van Sinterklaas sfeer speculaaskruiden door ipv alleen kaneel.
Appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden
Ingrediënten
Deeg
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram amandelmeel
- 1/4 theelepel zout
- 200 gram koude boter, in blokjes
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei, losgeklopt met 1 el water
Vulling
- 4 grote goudreinetten (of stevige friszure appels)
- 1 eetlepel citroensap
- 75 gram kristalsuiker
- 100 gram grote gele rozijnen
- flinke scheut bruine jenever/bruine rum/appelsap/water
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels custardpoeder + 2 extra eetlepels custardpoeder voor op de bodem van de taart
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram gehakte amandelen of amandelsnippers
- 180 gram bloem
- 130 gram suiker
- 120 gram boter
Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht 150 C) en wel de rozijnen minstens een half uur in de drank van je keuze.
Bak de appel plaat taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin
Geef een reactie