• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden

28 november 2017 By Martine Reageer

Deze maand was ik zo gelukkig voor de tweede keer iets (in april maakte ik deze lekkere noten ) van het blog PaTESSerie te mogen maken voor de foodblogswap. PaTESSerie staat vol heerlijke recepten en hoewel het water me in de mond liep bij bijv. deze kaassoufflés of  een van de recepten met chocolade viel de keus toch op iets anders. Ik wilde namelijk iets bakken dat geschikt was om mee te nemen naar een ochtendje vissen en dus makkelijk te vervoeren en uit te delen was.

Het werd de appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden. Tessa maakte hem met walnoten en die lijkt me ook heerlijk, maar ik had nog wat amandelrestanten die dringend op moesten dus mijn taart maakte ik met amandel.
Dat notenmeel door het deeg geeft de taart echt wat extra’s en ga ik vaker gebruiken in appeltaart. Ik deed er in het kader van Sinterklaas sfeer speculaaskruiden door ipv alleen kaneel.

Appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt met 1 el water

Vulling

  • 4 grote goudreinetten (of stevige friszure appels)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 gram kristalsuiker
  • 100 gram grote gele rozijnen
  • flinke scheut bruine jenever/bruine rum/appelsap/water
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels custardpoeder + 2 extra eetlepels custardpoeder voor op de bodem van de taart
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram gehakte amandelen of amandelsnippers
Kruimellaag

  • 180 gram bloem
  • 130 gram suiker
  • 120 gram boter

Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht 150 C) en wel de rozijnen minstens een half uur in de drank van je keuze.

Deeg
Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout in een grote kom. Wrijf er met de vingertoppen de koude boter door en kneed tot een kruimelig mengsel. Doe er dan de suiker en het eimengsel door en kneed tot je er een bal van kan maken. Leg de bal afgedekt met plastic minstens een half uur in de koelkast.
Vulling
Schil de appels; snij ze in vieren; haal het klokhuis eruit en snijd de partjes in kleine blokjes. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze met een eetlepel custardpoeder. Meng het citroensap, 2 eetlepels custardpoeder, de speculaaskruiden, de suiker, de rozijnen, de vanillesuiker en de amandelen door de appelstukjes en roer even goed door.

De kruimellaag
Maak de kruimellaag door de ingrediënten te mengen tot een kruimelige massa.
Bekleed een rechthoekige platte vorm met bakpapier. Rol het taartdeeg met een deegroller tussen 2 vellen bakpapier in de gewenste vorm (of druk het plat met je handen) en bekleed de taartvorm ermee. Maak de randen 1 à 2 cm hoog. Strooi het overgebleven custardpoeder over het deeg en verdeel het gelijkmatig door met de vorm te schudden.
Verdeel de appelvulling over het deeg en druk het even goed aan. Strooi dan het kruimeldeeg erover.

Bak de appel plaat taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin

Categorie: taart, koek en zoet Tags: appeltaart, foodblogswap, taart

Vorig bericht: « Vakantie in Andalusië deel 3: Malaga (Mercado Atarazanas, Aperitivos Zali en Paco José)
Volgend bericht: De maand van Duizend en 1 dag: november »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in