• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Appeltaart met whiskey-mascarpone room

28 februari 2016 By Martine Reageer

De foodblogswap van februari bracht mij bij Zoet en Verleidelijk; een blog vol heerlijke zoete recepten. Ik had ze best allemaal willen maken, maar dat leek me toch een beetje overdreven. Ik koos uiteindelijk voor deze appelplaattaart; vooral omdat Maarten zo blij wordt van appeltaart en het alweer best lang geleden was dat ik er 1 had gebakken. Aangezien Maarten de taart in zijn eentje soldaat moest maken heb ik de helft van de ingrediënten gebruikt en de taart in 2 kleine vormen gebakken. Zo kon ik er makkelijk eentje invriezen. Ik gaf mijn eigen draai aan dit recept door de rozijnen te weken in Whiskey (ik gebruikte Connemara) en er nog wat gehakte amandelen over te strooien. Bij de taart serveerde ik whiskeyroom met mascarpone en slagroom. 

Appeltaart met whiskey-mascarpone room

 

Ingrediënten voor de taart

  • 300 gram bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 270 gram koude roomboter
  • 125 gram fijngehakte walnoten,
  • 70 gram rozijnen
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 5-6 grote Elstar appels
  • 60 g kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 50 gram amandelstukjes of -schilfers

 

Ingrediënten voor de room

  • een scheut van de whiskey waar de rozijnen in geweekt hebben
  • 75 gram slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 1 eetlepel poedersuiker


Rooster de walnoten even in een droge koekenpan. Daar worden ze extra lekker van. Laat de rozijnen weken in een scheutje whiskey.
Doe de bloem samen met de basterdduiker, de vanillesuiker en het snufje zout in een kom.
Snijd er met 2 messen 250 gram van de boter door.Kneed het deeg tot het wat samenhangender wordt en voeg dan de walnoten toe. Kneed het deeg tot een bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in schijfjes of stukjes.
Meng de kristalsuiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Roer even goed door zodat het kaneelsuiker mengsel goed verdeeld is over de appel.
Doe de appels samen met 20 gram koude boter in een ruime (wok)pan en verwarm dit op laag vuur. Bak ze 4-5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Duw/rol het deeg op de bakplaat uit. Druk het deeg ook tegen de randen van de bakplaat omhoog.
Verkruimel het amandelspijs boven een kom en klop deze met de eieren los. Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Spreid de appel uit over het amandelspijs.
Bak de taart in het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en laat deze op de bakplaat afkoelen.

Mix de slagroom lobbig en voeg dan de suiker toe. Klop nog even door en voeg als de room bijna stijf is de mascarpone en de whiskey toe.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: appeltaart, foodblogswap, fruit, taart

Vorig bericht: « Röstiburger uit Streetfood & snacks
Volgend bericht: Voorgerecht met zalm en avocado »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in