De foodblogswap van februari bracht mij bij Zoet en Verleidelijk; een blog vol heerlijke zoete recepten. Ik had ze best allemaal willen maken, maar dat leek me toch een beetje overdreven. Ik koos uiteindelijk voor deze appelplaattaart; vooral omdat Maarten zo blij wordt van appeltaart en het alweer best lang geleden was dat ik er 1 had gebakken. Aangezien Maarten de taart in zijn eentje soldaat moest maken heb ik de helft van de ingrediënten gebruikt en de taart in 2 kleine vormen gebakken. Zo kon ik er makkelijk eentje invriezen. Ik gaf mijn eigen draai aan dit recept door de rozijnen te weken in Whiskey (ik gebruikte Connemara) en er nog wat gehakte amandelen over te strooien. Bij de taart serveerde ik whiskeyroom met mascarpone en slagroom.
Appeltaart met whiskey-mascarpone room
Ingrediënten voor de taart
- 300 gram bloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 270 gram koude roomboter
- 125 gram fijngehakte walnoten,
- 70 gram rozijnen
- 300 gram amandelspijs
- 2 eieren
- 5-6 grote Elstar appels
- 60 g kristalsuiker
- 2 tl kaneel
- 50 gram amandelstukjes of -schilfers
Ingrediënten voor de room
- een scheut van de whiskey waar de rozijnen in geweekt hebben
- 75 gram slagroom
- 100 gram mascarpone
- 1 eetlepel poedersuiker
Rooster de walnoten even in een droge koekenpan. Daar worden ze extra lekker van. Laat de rozijnen weken in een scheutje whiskey.
Doe de bloem samen met de basterdduiker, de vanillesuiker en het snufje zout in een kom.
Snijd er met 2 messen 250 gram van de boter door.Kneed het deeg tot het wat samenhangender wordt en voeg dan de walnoten toe. Kneed het deeg tot een bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in schijfjes of stukjes.
Meng de kristalsuiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Roer even goed door zodat het kaneelsuiker mengsel goed verdeeld is over de appel.
Doe de appels samen met 20 gram koude boter in een ruime (wok)pan en verwarm dit op laag vuur. Bak ze 4-5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Duw/rol het deeg op de bakplaat uit. Druk het deeg ook tegen de randen van de bakplaat omhoog.
Verkruimel het amandelspijs boven een kom en klop deze met de eieren los. Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Spreid de appel uit over het amandelspijs.
Bak de taart in het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en laat deze op de bakplaat afkoelen.
Geef een reactie