• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Gelukskoekjes

30 september 2017 By Martine Reageer

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap snuffelen bij Gerry van het blog Gewoon lekker gewoon. Dat vond ik leuk, want Gerry en ik kennen elkaar een beetje “in het echt” . We zijn eens van een saai persevent weggeslopen om lekker in de kringloopwinkel te snuffelen en kletsen heel wat af als we elkaar zien. We hebben ook eens samen een workshop worst maken (lees hier en hier) gedaan.

Op het blog van Gerry staan niet alleen lekkere recepten, maar ik vind de bijbehorende teksten ook erg leuk om te lezen. Ze beschrijft haar avonturen op kook- en bakgebied namelijk zeer levendig en ondanks de soms chaotische aanpak van Gerry komt het uiteindelijk altijd goed.

Ik stuitte vrij snel op de Chinese gelukskoekjes waar ik een reactie op geplaatst had. Ze stonden al op mijn “nog eens te maken lijst”, maar het was er nog niet van gekomen. Dit was mijn kans!

De link naar hoe het decoreren in zijn werk gaat werkte niet meer en ik vond zo gauw geen andere instructie, dus dat heb ik geïmproviseerd. Het lastige van deze koekjes vond ik niet zo zeer dat je snel moet zijn met vouwen omdat de koekjes snel hard worden, maar hoe lang je ze op welke temperatuur bakt. Ik heb ze een paar keer gemaakt en ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit. Het leek wel per bakronde te verschillen. Misschien is het ook wel een kwestie van oefenen tot je weet wanneer ze eruit moeten. Bij de koekjes zonder kleurstof kun je het goed zien. Dan ontstaat er een wat donkerder randje aan de buitenkant van het koekje. Bij de gekleurde koekjes kun je dat randje niet zien en moet je dus wat meer op gevoel werken. Gerry bakt de koekjes op 150 graden, bij mij pakken ze beter uit als de oven wat heter is. Uitproberen dus!

Gedecoreerde gelukskoekjes 

 

Ingrediënten voor 10 stuks

 
2 grote eiwitten
1 tl vanille extract (geen essence)
3 el plantaardige olie
60 gram bloem
1 ½ tl maizena
snufje zout
100 gram fijne suiker
3 theelepels water
een mespuntje levensmiddelenkleurstof (of een paar druppels) per kleur
 
Verder nog nodig
 
glas

paletmet

siliconenmatje
kleine strookjes papier met tekst, dubbelgevouwen
cupcake-bakblik is handig

Verhit de oven tot 170 C (hetelucht 150).

Klop de eiwitten met het vanille-extract en de olie met de mixer schuimig.
Roer de overige ingrediënten met een lepel tot een glad beslag en giet het bij de eiwitten. Mix nog even tot het goed gemengd is.
Verdeel het beslag in de hoeveelheid kleuren die je wilt maken en roer de kleurstoffen erdoor. Doe de kleur waarmee je de decoratie wil maken evt in een spuitflesje/decoratieflesje. Het decoreren kan ook prima met een theelepel.

Leg het siliconenmatje op de bakplaat. Giet 1 eetlepel beslag op het matje en smeer het met de achterkant van je lepel uit tot een cirkel van ongeveer 6-7 cm. Maak zo 2 of 3 cirkels (afhankelijk van hoe snel je kan werken als ze uit de oven komen. Laat een paar druppels decoratiekleur op de schijven vallen en maak daar met een satéprikker een patroon van.

Bak de koekjes ongeveer 10 minuten. Dit is per oven erg verschillend en je moet dan ook even ontdekken wat het beste werkt. Te kort levert te zachte koekjes op en te lang te harde die niet te buigen zijn.
Haal eerst 1 koekje met een paletmes voorzichtig van het bakblik af en zwiep het op zijn kop op een snijplank of op het aanrecht. Laat de anderen nog even in de open oven liggen (of in ieder geval op het warme bakblik).
Leg het tekststrookje in het midden en vouw het koekje soepel dubbel tot een halve cirkel. Duw de randjes aan.  Knik de dichte kant op de rand van het glas tot een diepe gleuf.
Leg het halve maantje in de holte van een cupcake blik zodat het de vorm behoudt. Ga dan snel verder met de 2e.
Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten blik.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: foodblogswap, koek

Vorig bericht: « Happy Tosti in Den Haag
Volgend bericht: Risotto met champignons, kip en paprika »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in