Deze maand maakte ik voor de foodblogswap de gevulde champignons van het blog Ikkookenzo. Ik paste de receptuur ietsje aan en was zeer tevreden met het resultaat. Ik vulde ook een paprika met het gehaktmengsel. Dat smaakte ook prima, maar omdat het gehakt rul is was het eten van de paprika lastiger dan de champignons. Bij paprika’s kun je het gehakt dus beter aanmaken met wat extra paneermeel en een eitje.
Gevulde champignons
Ingrediënten
- 1 flinke sjalot of 2 kleintjes
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram gemengd gehakt (ik had kalfs- en lamsgehakt)
- 2 eetlepels (zelfgemaakt) paneermeel
- 30 gram kaas (ik had morbier) in blokjes
- 12 flinke (kastanje)champignons (of ongeveer 5 portobello’s)
- peper en zout
- peterselie, bieslook en tijm (bij elkaar een handje)
- olie om in te bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en bak ze een paar minuten in een beetje olie. Voeg dan het gehakt toe en bak het rul. Maak intussen de champignons schoon en snijd de steel eruit, zodat er een holte ontstaat die je kunt vullen. De steeltjes kun je samen met eventueel een extra champignon in stukjes snijden en met het gehakt meebakken. Als het gehakt klaar is voeg je de gesneden kruiden toe en breng je het gehakt op smaak met peper en zout. Roer het paneermeel erdoor zodat het vocht uit het gehakt opgenomen wordt. Als het erg vochtig is kun je het mengsel een beetje afgieten of er een extra lepel paneermeel doorroeren.
Vul de champignons met het mengsel en strooi de blokjes kaas erover. Doe in een ovenschaal en bak de champignons ongeveer 20 minuten.
Met deze hoeveelheid gehakt vulde ik 6 niet al te grote champignons en 2 helften van een paprika. Wat ik overhield mengde ik de volgende dag door een restje bami. Het gehakt is ook erg lekker door nasi, spaghettisaus of gewoon op een broodje. Het hangt nl erg af van de grootte van de champignons die je hebt of je alle vulling nodig hebt. Wij aten deze champignons met sla en wat knoflooksaus.
De kruiden zijn naar smaak. Ik had deze kruiden op het balkon staan, maar je kunt ook best salie,oregano of voor een wat meer uitgesproken smaak munt of koriander gebruiken.
Mirjam strooit ook nog wat paneermeel over de champignons voor ze de oven ingaan. Op de foto zie je dat ook, maar ik zou het de volgende keer weglaten (of mengen met wat gemalen noten ofzo)
Geef een reactie