Toen ik het recept voor de kaaskroketten van Deb’s Bakery & Kitchen zag wist ik gelijk dat ik die wilde maken voor de foodblogswap van augustus. Ik ben gek op kroketten en kaaskroketten staan al lang op mijn lijstje om eens zelf te maken. Overigens vind je nog veel meer lekkere recepten op het blog van Debbie. Deze Chai kokos caramel chocolaatjes wil ik bijv ook nog best eens maken. En Soep met geroosterde bloemkool en kikkererwten lijkt me ook heel lekker. Dat is wel een nadeel van die foodblogswap 🙂. Het lijstje dingen die ik wil maken wordt er alleen maar langer door in plaats van korter. Op ieder blog ontdek ik wel weer een paar nieuwe recepten om eens te maken. Maar dat geeft niets, want zo blijft de inspiratie lekker borrelen.
Vandaag dus kaaskroketjes. Ik heb het recept iets aangepast door andere kaas en iets minder melk te gebruiken en ik heb de kroketten dubbel gepaneerd. Eerst met fijn paneermeel en daarna met grof paneermeel. Ik heb inmiddels diverse keren kroketten gemaakt en vind dit zelf de lekkerste manier. Als je daar geen zin in hebt kun je ze ook prima 1 keer paneren.
Als je je handen met een beetje bloem bedekt gaat het rollen van de kroketten makkelijker omdat het niet zo aan je handen blijft plakken. Voor het rollen door het ei gebruik ik een pannenkoekmes. dan blijven ze mooi in vorm en blijven je handen schoon. na het ei laat ik de kroket op het pannenkoekmes even uitlekken en dan kiep ik hem in de paneermeel. Daar rol ik de kroket met mijn handen doorheen.
Heb je hierna de smaak te pakken probeer dan ook eens garnalenkroketten of satékroketten.
Kaaskroketten
Ingrediënten voor ongeveer 20 kroketten
- 250 gram mature cheddar kaas
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 3 eieren
- 450 ml melk
- 50 ml room
- een scheut olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
- om te paneren:
- 5 eetlepels bloem
- 75 gram fijne
- 75 gram grove paneermeel
- 3 eieren
- frituurvet of -olie voor het bakken
Doe de boter in een pan met dikke bodem en laat op middelhoog vuur smelten.
Doe de bloem erbij en roer door met een pollepel of garde tot je een egale roux (mengsel van boter en bloem) zonder klontjes hebt. Laat de rouxeen paar minuten op laag vuur garen terwijl je blijft roeren.
Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een egale dikke saus hebt. Dit duurt een paar minuten dus geen paniek als de saus eerst heel dun met stukken roux is. Gewoon rustig blijven roeren.
Doe het room-ei mengsel bij de kaassaus en roer goed door. Voeg naar smaak peper, zout en wat nootmuskaat toe.
Schep de saus in een ovenschaal en dek af met een opengeknipte diepvrieszak. Druk het plastic tegen de iets afgekoelde saus aan zodat er geen vel opkomt.
Schep de saus in de schaal en maak de bovenkant egaal. Leg er nog een vel bakpapier op en strijk met je handen over het papier zodat er geen lucht onder zit.
Laat een paar uur (liever een nacht) opstijven in de koelkast of vriezer.
Paneren:
Zet 4 diepe borden neer met daarin de bloem, de los geklopte eieren en het paneermeel. Als de vulling stevig genoeg is kun je die vanuit de ovenschaal op een snijplank leggen. Anders schep de de vulling uit de ovenschaal (bij mij was het niet stevig genoeg). Ik heb steeds een portie van 50 gram afgewogen en die daarna met mijn handen tot een kroketje gerold, maar je kunt het natuurlijk ook op het oog doen, er bitterballen van rollen of platte burgers als je dat makkelijker vindt.
Rol ieder kroketje achtereenvolgens door de bloem, het ei en het fijne paneermeel. Zorg dat ieder kroketje tot op het kleinste stukje bedekt is met ei. Dit voorkomt openbarsten in het vet.
De bovenste kroketten zijn al 2 keer gepaneerd, de onderste 1 keer |
Rol daarna alle kroketten nog een keer door het ei en het grove paneermeel. Bewaar ze in de koelkast of vriezer tot je ze gaat bakken. Als je ze invriest zorg je ervoor dat er een laagje bakpapier of diepvrieszakplastic tussen de kroketten zit zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken.
Verhit het frituurvet tot 170 graden.
Bak de kroketten in een paar minuten goudbruin.
Als de kroketten niet zo stevig zijn kun je ze tussendoor in de koelkast leggen om op te stijven. Ik heb dat gedaan nadat ik de kroketten door de bloem gerold had. Een uurtje later heb ik ze gepaneerd.
Anne-Marie
Heerlijk, zelfgemaakte kroketten. Het is even een werkje maar dan heb je wel wat!