• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Koffietruffelbonbons met chili en gember

2 maart 2018 By Martine 1 Reactie

The Food Voyage van Marlies is een blog met lekker gevarieerde recepten. Het was dan ook geen enkel probleem om iets uit te zoeken voor de foodblogswap van februari.

Voor de kikkererwtenburgers die ik oorspronkelijk wilde maken had ik niet alle ingrediënten in huis. Ik verving de wortel door pastinaak, de tahinsaus door knoflooksaus en de groene tabasco door rode tabasco. En het resultaat was een beetje te vlak van smaak. Ik denk dat het zoete van de wortel wel echt nodig was, de groene tabasco iets had toegevoegd en ik ben ook nog wel erg benieuwd naar wat de groene tabasco doet in deze burgers. Ze gaan hier dus zeker nog een keer op tafel komen, maar dan volgens het oorspronkelijk recept van Marlies.

Iets later dan gepland maakte ik dus ter vervanging deze koffietruffels met een vleugje chili. Zelf voegde ik nog wat gemberpoeder toe. De chili en gember kun je achterwege laten als je er niet van houdt, maar ik vond het zelf erg lekker. Ik zou zelf eerder de koffie achterwege laten, maar dat is omdat ik niet van koffie houd. Als je wel van koffie houdt zou ik het er zeker in laten. In plaats van gemalen koffie heb ik oploskoffiepoeder gebruikt omdat ik dat nog in huis had en we verder alleen koffiebonen hadden.
Bij mij was de ganache na 1,5 uur in de koelkast  zo hard geworden dat ik er geen balletjes van kon rollen. Ik heb het toen weer zacht gemaakt in een pannetje op laag vuur en in een paaseitjes mal gedaan. Dat ging prima. Ze kwamen ook mooi uit de vorm, maar toen ik er cacao overheen strooide zag het er ineens niet zo lekker meer uit. Omdat ik nog ganache over had heb ik daar bonbons van gemaakt door de ganache als vulling te gebruiken. Die zagen er veel beter uit en waren ook nog eens heel lekker. Ik had alleen de bonbonvorm iets zorgvuldiger moeten vullen, want nu heeft de chocola de randjes niet overal bereikt.

Je kunt de ganache ook in een platte vorm op laten stijven en er daarna blokjes van snijden. Die kun je door de cacao rollen of door gesmolten chocolade halen. Dan hoef je geen balletjes te rollen of bonbonvorm te gebruiken.
De koffietruffels bewaar je het beste in de koelkast. Haal ze 15 minuten voor het opdienen uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen.

Koffietruffelbonbons met een vleugje chili en gember

Ingrediënten voor 20 koffietruffels

  • 200 gram pure chocolade voor de ganache
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 25 gr boter
  • 100 ml slagroom
  • snufje chili
  • snufje gemberpoeder
  • 200 gram pure chocolade voor de buitenkant of 50 gram cacao voor truffels
  • evt een mal voor de bonbons
Hak de chocolade grof. Doe de slagroom, boter, chili, gemberpoeder en oploskoffie in een steelpan en verwarm tot de boter is gesmolten. Voeg de gehakte chocolade toe en roer op laag vuur net zo lang tot er een gladde massa ontstaat. Dit is de ganache voor de vulling. Laat de ganache afkoelen. 
Als je er truffelsvan wilt maken zet je de ganache in de koelkast. Na een uur rol je er balletjes van die je vervolgens door de cacaopoeder rolt.
De chocolade voor de bonbons moet je eerst voorkristalliseren (temperen of tempereren). Dit doe je door de chocola eerst naar een temperatuur van 45 – 48 graden te brengen en daarna terug te koelen naar 27 graden. De chocolade wordt dan mooi glanzend als het weer hard wordt. Doe je dit niet dan krijg je heel doffe bonbons die er veel minder mooi uitzien.
Je kunt de chocolade voorzichtig in de magnetron smelten of op het vuur au bain marie. Hang daarvoor een kommetje met chocolade (houd wat stukjes apart) in een pan met wat water. De kom mag het water niet raken. Laat het water warm worden zonder het te laten koken en roer de chocola voorzichtig zodat het gelijkmatig verhit wordt. Als de chocola de juiste temperatuur bereikt heeft doe je er de overgebleven stukjes chocola bij zodat het wat afkoelt. Eventueel kun je het kommetje nog even boven koud water hangen om af te koelen. Roer tot de chocolade genoeg is afgekoeld. Je kunt testen of het proces gelukt is door een mespuntje in de chocolade te doen en het hard te laten worden. Je ziet dan vanzelf of het mooi glanst.
Evt kun je de chocola nog weer een klein beetje opwarmen (ook weer au bain marie of in de magnetron) om het beter te kunnen verwerken.
Dan vul je de buitenrand van de vormp met chocola. Dit kan met een penseeltje of met een theelepeltje. 
Als de buitenrand hard is vul je de bonbons met de ganache en dicht je ze af met gesmolten chocolade. Als de chocola hard is druk je de bonbons uit de vorm.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: bonbons, foodblogswap

Vorig bericht: « Worst met Tex Mex kruiden
Volgend bericht: De maand van Duizend en 1 dag: februari »

Lees Interacties

Reacties

  1. Babs

    3 maart 2018 om 11:16

    Wat heerlijk!Mijn maakt ook wel eens zelf bonbons en chili is natuurlijk een heel goede combi met chocolade. Dit recept ga ik zeker onthouden!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in